1. junij 2018 - Strokovnjaki družbe Kaspersky Lab so identificirali elektronsko pošto za spletno ribarjenje, ki so jo sleparji pošiljali nogometnim navdušencem. Gre za ponudbo t.i. »vstopnic za goste« Svetovnega prvenstva v nogometu FIFA 2018.

Ponujene vstopnice so na voljo po zelo visokih cenah, nekatere namreč dosegajo desetkrat višjo ceno od uradne. Pri tem obstaja velika verjetnost, da zaradi strogega postopka registracije in procesa prenosa vstopnic te na dogodku sploh ne bodo uporabne. Sleparji tako od kupcev prejemajo denar in zbirajo njihove osebne podatke, vključno s podatki o plačilu. Tako bodo lahko ukradli še več sredstev in izvedli dvojno finančno prevaro.

Za nepridiprave so večji svetovni dogodki zelo zanimivi. Vznemirjene in hrup, ki jih spremlja v javnosti, napadalcem olajša oškodovanje potencialnih žrtev, saj so te manj pazljive. Prejemnike privlači navidezno legitimna elektronska pošta o svetovnih športnih prvenstvih, ki jih po svetu spremlja ogromna množica športnih navdušencev.

Tudi prihajajoče Svetovno prvenstvo v nogometu 2018 ni izjema. Ta dogodek je še posebej zanimiv, saj postopek nakupa vstopnic otežujejo številne ovire. Na primer: vstopnice se lahko kupijo samo na uradni spletni strani Mednarodne nogometne zveze (Fifa), proces pa je zaradi varnostnih razlogov večplasten in napreden. Nakup vstopnice poteka v treh fazah, pri čemer je na osebo dovoljen nakup le ene vstopnice. Izjema so tako imenovane »vstopnice za goste«, za katere je mogoč nakup do treh dodatnih kart. A vendar so te registrirane na določena imena, ki se lahko spremenijo le, če imetnik zaprosi za prenos vstopnice na drugo osebo. Prevaranti pa so kljub zahtevnemu nakupnemu procesu prodajo vstopnic uspeli obrniti v svoj prid.

Ob začetku spletnega nakupa vstopnic je na uradni spletni strani Fife zaradi velikega navala uporabnikov, ki so želeli naročiti svojo vstopnico, prišlo do težav s povezavo. Ob tem so sleparji nakupili kolikor vstopnic so uspeli in sicer s ciljem, da jih prodajo naprej nogometnim navdušencem. Vstopnice so danes že razprodane, tako številnim za možnost obiska tekme preostane le, da vstopnico pridobijo preko preprodajalcev ali tretjih oseb.

Prevaranti so na spletu za prodajo vstopnic za goste vzpostavili na stotine domen, ki so v imenu povezane z omenjenim svetovnim prvenstvom. Cene vstopnic na teh straneh dosegajo več kot dvojno vrednost, nekatere vstopnice glede na odkritja strokovnjakov družbe Kaspersky Lab stanejo celo desetkrat več od osnovne cene. Pri tem je potrebno vnaprej poravnati celotno plačilo vstopnice. Z nakupom kupec nima zagotovila, da mu bo slepar vstopnico, ki je bila primarno rezervirana na drugo ime, posredoval. Prav tako ni zagotovljeno, da bodo vstopnice  ob vstopu na stadion delovale ali pa da je vstopnica sploh pristna. Velika verjetnost pa je, da bodo sleparji z informacijami ob plačilu vstopnice lahko tudi v prihodnje od kupca pridobili še več sredstev.

»Po izsledkih naše raziskave obstaja resno tveganje, da bodo uporabniki plačali veliko denarja in ostali praznih rok. Ta tip spletne prevare lahko vodi tudi do kasnejših kraj denarja. Športne navdušence opozarjamo, da naj bodo pri nakupu vstopnic še posebej pozorni. Ne glede na privlačnost ponudbe je edino zagotovilo, da se izognejo prevari, nakup karte pri pooblaščenih prodajalcih,« opozarja Andrey Kostin, višji analitik spletnih vsebin pri družbi Kaspersky Lab.

Z uporabo sistema proti spletnemu ribarjenju družbe Kaspersky Lab, ki zazna in blokira sleparska elektronska sporočila in spletne strani, si lahko uporabniki zagotovijo, da ne bodo postali žrtve tovrstnih goljufij.

Za zaščito sebe in svojega denarja med Svetovnim prvenstvom v nogometu 2018 naj nogometni navdušenci upoštevajo tudi naslednje nasvete:
- Bodite previdni in kupite le vstopnice, ki jih prodajajo uradni prodajalci. Ob tem vedno dvakrat preverite naslov spletne strani in povezave, ki jim želite slediti.
- Ne klikajte na povezave v elektronski pošti, sporočilih ali na družbenih omrežjih, če vam te pošiljajo neznani posamezniki ali organizacije oz. imajo pošiljatelji sumljive in nenavadne naslove.
- Za spletne nakupe imejte ločen bančni račun in bančno kartico, na kateri je omejena količina denarja. Tako se boste v primeru, da so ukradeni vaši bančni podatki, izognili resnim finančnim izgubam.
- Poskrbite, da imate nameščeno zanesljivo varnostno rešitev, ki vključuje posodobljeno podatkovno bazo zlonamernih spletnih strani in strani za spletno ribarjenje.

Podrobnosti o izsledkih raziskovanja družbe Kaspersky Lab lahko preberete na spletnem mestu Securelist.com.

Foto: Valery Sharifulin / dpa Picture-Alliance GmbH