S podelitvijo nagrad se je včeraj končala 23. multikonferenca Informacijska družba 2020. Na področju informacijske družbe so letos podelili štiri nagrade, za tekoče in življenjsko delo ter informacijski limono in jagodo.

Nagrado za tekoče dosežke je prejel Programski svet tekmovanja ACM Bober, ki ga sestavljajo Špela Cerar, Janez Demšar, Alenka Kavčič in Neža Rugelj. Bober je mednarodno tekmovanje iz računalniškega mišljenja, namenjeno osnovnošolcem od drugega razreda naprej in srednješolcem. Ima dvojno vlogo: po eni strani s pomočjo zanimivih in izzivalnih nalog predstavlja področje računalništva in informatike najširši populaciji mladih, po drugi strani pa predstavlja sito za najbolj nadarjene, ki se udeležijo državnega tekmovanja v januarju. ACM Slovenija se z izvedbo tekmovanja pridružuje organizatorjem po vsem svetu z dogodki v tako imenovanem Bobrovem tednu. 

Nagrado za življenjsko delo je prejela prof. dr. Lidija Zadnik Stirn za izjemen prispevek k razvoju in promociji informacijske družbe. Prof. Zadnik Stirnova je profesorica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, na področju informacijske družbe pa je že 40 let aktivna na različne načine. Kot uveljavljena profesorica deluje tako doma kot v tujini, trenutno pa je tudi podpredsednica Slovenskega društva Informatika, kar je samo po sebi dokaz njenega odličnega dela. Za svoje zasluge je prejela priznanje Zlata značka Slovenskega društva.

Poleg tega sta bili podeljeni tudi priznanji informacijska jagoda in informacijska limona, kjer jagoda izpostavlja primere odličnih praks na področju informacijskih tehnologij v letu 2020, limona pa opozarja na področja, kjer so še opazne pomanjkljivosti oz. so potrebne izboljšave s stališča informacijskih tehnologij. Informacijska limona je bila podeljena neodzivnosti pri razvoju elektronskega zdravstvenega kartona, ki bi s spremljajočo infrastrukturo za hrambo pacientovih izvidov bistveno pripomogel k povečanju učinkovitosti slovenskega zdravstva in varnosti pacientov. Informacijsko jagodo pa je prejel Laboratorij za bioinformatiko Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani na osnovi izdelanega informacijskega sistema za podporo Nacionalni raziskavi o razširjenosti bolezni COVID-19 v Sloveniji tekom epidemije pod vodstvom IMI in v sodelovanju z NIJZ.

23. Multikonferenca Informacijska družba je doživela polovično zmanjšanje zaradi novega korona virusa. Ni pa novi virus skoraj v ničemer omejil neverjetne rasti IKT-ja, informacijske družbe, umetne inteligence in znanosti nasploh, ampak nasprotno – kar naenkrat je bilo večino aktivnosti potrebno opraviti elektronsko in IKT so dokazale, da je elektronsko marsikdaj celo bolje kot fizično. Po drugi strani pa se je pospešil razpad družbenih vrednot, zaupanje v znanost in razvoj. Celo Flynnov učinek – merjenje IQ na svetovni populaciji – kaže, da ljudje ne postajajo čedalje bolj pametni. Nasprotno - čedalje več ljudi verjame, da je Zemlja ploščata, da bo cepivo za korono škodljivo, ali da je korona škodljiva kot navadna gripa (v resnici je desetkrat bolj). Razkorak med rastočim znanjem in vraževerjem se povečuje.  

Letos smo v multikonferenco povezali osem odličnih neodvisnih konferenc. Zajemala je okoli 160 večinoma spletnih predstavitev, povzetkov in referatov v okviru samostojnih konferenc in delavnic in 300 obiskovalcev. Prireditev so spremljale okrogle mize in razprave ter posebni dogodki, kot je svečana podelitev nagrad – seveda večinoma preko spleta. Izbrani prispevki bodo izšli tudi v posebni številki revije Informatica, ki se ponaša s 44-letno tradicijo odlične znanstvene revije.

Multikonferenco Informacijska družba 2020 so sestavljale naslednje samostojne konference:
• Etika in stroka
• Interakcija človek računalnik v informacijski družbi
• Izkopavanje znanja in podatkovna skladišča
• Kognitivna znanost
• Ljudje in okolje
• Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij
• Slovenska konferenca o umetni inteligenci
• Vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi

Soorganizatorji in podporniki konference so različne raziskovalne institucije in združenja, med njimi tudi ACM Slovenija, SLAIS, DKZ in druga slovenska nacionalna akademija, Inženirska akademija Slovenije (IAS).

Foto: Marjan Verč


Nazaj