Po točno treh letih od zadnjega spopada, v katerem je zmagal Philipsov OLED, so strokovni člani komisije vodilnega forumskega spletišča AV Forums za zmagovalca posebne bitke med najboljšimi televizijskimi sprejemniki OLED štirih glavnih proizvajalcev znova izbrali Philipsov OLED+936. 

Ocenjevanje je potekalo v legendarnem studiu 2 svetovno znanega snemalnega studia Abbey Road Studios, 27 članov foruma AV Forums pa je glasovalo na podlagi neposrednega primerjanja tehnologij za obdelavo slike štirih največjih proizvajalcev televizorjev. Med štirimi 65-palčnimi televizijskimi sprejemniki z najnovejšo tehnologijo in najboljšimi OLED-zasloni v letu 2021 so bili modeli Philips OLED+936, Sony AF90J, Panasonic HZ2000 in LG G1.

Vsi štirje televizijski sprejemniki so bili kupljeni v prodajalni na drobno in skrbno zakriti tako, da nihče od 27 članov komisije AV Forums ni vedel, za kateri model glasuje, kar je zagotovilo pošten in nepristranski rezultat glasovanja. Enaki konkurenčni pogoji so bili dodatno zagotovljeni tako, da je strokovna uredniška ekipa AV Forums po istih standardih neodvisno skalibrirala sliko vseh štirih televizijskih sprejemnikov, kar je v največji mogoči meri zmanjšalo razlike v obdelavi slike ter tako posledično izpostavilo osnovne razlike med tehnologijami navedenih znamk.  

Najprej so si ocenjevalci ogledali sklop 11 videoposnetkov v kalibriranem načinu, nato pa še v živahnem/dinamičnem načinu, pri čemer je bil vsak sklop predvajan dvakrat, ocenjevalci pa so pri tem spreminjali položaj sedenja, da se je tako čim bolj zmanjšal vpliv kotov gledanja. Pri opazovanju slike v kalibriranem načinu delovanja večina ocenjevalcev (28 %) ni imela »favorita«, saj so vsi štirje televizorji prejeli podobno število točk. Nato so televizijske sprejemnike preklopili v živahni oziroma dinamični način delovanja, kot jih uporabljajo posamezni proizvajalci. Na ta način je bilo zagotovljeno delovanje s polno procesorsko močjo, pri katerih televizorji dosegajo najvišjo stopnjo obdelave in izboljševanja kakovosti slike. Hkrati je bila omogočena neposredna primerjava tehnologij obdelave slike posameznih proizvajalcev.

Rezultati pri živahnem/dinamičnem načinu delovanja so prinesli večje razlike, saj je 53 % zanesenjakov ocenjevalcev glasovalo za Philipsov OLED+936, Panasonic pa se je z 22 % glasov uvrstil na drugo mesto. V skupnem seštevku je tako zmagal Philips s 36 % glasov, drugi pa je bil Panasonic s 23 % glasov.

Glede rezultatov preizkusa je direktor strategije in načrtovanja Philipsovih televizorjev Danny Tack povedal: »To je bil izjemno zahteven spopad, saj gre za štiri odlične televizorje, ki so del najboljše ponudbe na trgu, zaradi česar je Philipsova zmaga še toliko bolj vznemirljiva in pravi izraz zaupanja izjemno podkovanega občinstva. Doslej smo na ocenjevanjih televizorjev v kategoriji OLED zmagali že v petih t.i. slepih testih, in sicer v Združenem kraljestvu, v Nemčiji ter na Nizozemskem. Zelo smo ponosni, da so vsa občinstva jasno prepoznala neprekosljivost naše tehnologije obdelave slike s procesorji P5«.

Urednik Phil Hinton je v imenu skupnosti AV Forums povedal: »Veseli nas, da je Philips za ocenjevalce v tretji bitki na področju televizorjev OLED znova izbral člane skupnosti AV Forums, vsi udeleženci so neizmerno uživali v dogodku. Zelo smo navdušeni, da so proizvajalci pripravljeni javno sodelovati v tako poštenem preizkusu in s televizijskimi sprejemniki, ki smo jih sami neodvisno umerili. Vsi štirje televizorji OLED so se odlično odrezali, rezultati nočnega šova pa kažejo, da je bil med njimi najprepričljivejši model 65OLED+936«.

Model OLED+936 je na voljo v velikosti diagonal 55 in 65 palcev, cena pa znaša 2.499 oziroma 3.499 EUR.

Vse informacije o testiranju in ocenjevanju najdete tukaj.


Nazaj