Ljubljana, 1. oktober 2020 - PlanRadar je predstavil inovativni modul BIM (Building Information Modeling), ki komunikacijsko in dokumentacijsko programsko opremo v gradbenih in nepremičninskih projektih dviguje na novo raven. Širitev programske opreme PlanRadar z novo funkcionalnostjo BIM bo upraviteljem objektov in vsem vključenim v projekt gradnje omogočila še učinkovitejše vsakodnevno delovanje.

„Nenehno komuniciramo z uporabniki in na podlagi njihovih potreb izboljšujemo programsko opremo PlanRadar. Z uvedbo nove funkcionalnosti bodo uporabniki lahko uporabljali mobilno in spletno aplikacijo PlanRadar kot brskalnik BIM tako v pisarni kot na gradbišču in jim zato za ogled modelov BIM ne bo treba kupiti ločene programske opreme,« je povedal Bojan Petković, direktor podjetja PlanRadar za Slovenijo, Hrvaško in Srbijo. Ter izpostavil: »Poleg tega si lahko podatke o objektih, ki se vnesejo v PlanRadar, ogledajo neposredno v brskalniku BIM znotraj same aplikacije. To pomeni, da bodo  vse informacije o pomanjkljivostih in nedokončanih nalogah vidne v 3D pogledu in jih bo mogoče deliti z drugimi uporabniki. Nova funkcionalnost bo uporabnikom programske opreme PlanRadar še dodatno olajšala delo.“

Ker je posodobitev programske opreme že na voljo, je modele BIM mogoče obdelati v programski opremi PlanRadar v skladu s standardom IFC (Industry Foundation Classes), neodvisnim in mednarodno priznanim formatom podatkov. Po namestitvi modela BIM so vsi BIM objekti na voljo vsem uporabnikom z vsemi podrobnostmi - položajem, merami, materialom, iz katerega so izdelani, in številnimi drugimi informacijami. Zahvaljujoč programski opremi PlanRadar se vsaka napaka, komentar ali delovna naloga za vsak predmet nato zlahka vnese v tako dostopne predmete.

PlanRadar omogoča tudi enostaven prehod s 3D na 2D model in obratno, kar dodatno olajša dodajanje komentarjev in pregled projekta.  Opombe lahko prenesete tudi v programsko opremo CAD.

„Zahvaljujoč novi funkcionalnosti programske opreme PlanRadar je mogoče še naprej uporabljati model BIM v fazi izvajanja in nadzora. Zelo pomembno je, da še naprej uporabljate model BIM in izkoristite način BIM tudi po načrtovanju. Na ta način lahko komunikacija med projektantom, nadzornikom in izvajalci poteka tako na PDF risbah kot tudi na modelu BIM,“  je povedala Monika Mlakić, mag. inž. grad. in trenerka za BIM pri podjetju Baldinistudio. In dodala: “Izvoz dodeljenih nalog v BCF (BIM Collaboration Format) zagotavlja komunikacijo s programsko opremo za modeliranje in analizo BIM. V primeru kakršnihkoli sprememb med gradnjo izvajalec zlahka dobi jasne informacije o tem, kaj in kje je treba spremeniti."

Ta nova funkcionalnost je popolni dodatek k obstoječi programski opremi PlanRadar. Sedaj bodo vse informacije dostopne tudi v 3D modelu v vseh jezikih, tudi v slovenskem jeziku, v katerih je na voljo tudi sama aplikacija PlanRadar, in iz vseh naprav (splet, iOS, Android in Windows).  

O aplikaciji PlanRadar 
PlanRadar je oblačna SaaS rešitev za gradbene in nepremičninske projekte, ki zagotavlja dostop do trenutnih načrtov, dokumentov, terminov in kontaktov. Omogoča tudi enostavno dodeljevanje nalog in komunikacijo v realnem času. Zaradi tega, uporabniki PlanRadar rešitve v povprečju prihranijo 7 ur na teden - približno 18 % svojega delovnega časa. Programsko opremo PlanRadar danes uporablja več kot 8.000 naročnikov iz 45 držav in beleži 25.000 izvedenih projektov dnevno.   

Za več informacij obiščite našo spletno stran in preizkusite demo verzijo PlanRadar platforme.