Ljubljana, 31. marec 2020 – Na platformi Zaščitimo Slovenijo je na voljo odprtokoden format za model 3D maske Gladius Friends, ki lahko ob uporabi primernih filtrov in s pravilnim rokovanjem pomaga pri zajezitvi širjenja okužbe z novim koronavirusom. Gre za masko za domačo uporabo, za izdelavo maske je primeren katerikoli 3D tiskalnik, maska pa je ob ustrezni nevtralizaciji (dekontaminaciji) namenjena večkratni uporabi. Spletno mesto www.zascitimo.si predstavlja platformo povezovanja tistih, ki lahko pomagajo s tiskanjem 3D maske Gladius Friends in fizičnih oseb, ki si želijo maske za svojo lastno zaščito in zaščito svojih bližnjih. Projekt je poimenovan “MASKA ZA PRIJATELJA” in predstavlja vseslovensko gibanje, kjer lahko posamezniki sami natisnejo masko in vizir zase ter za prijatelja. Verjamejo, da nam bo skupaj uspelo.

Izdelovalec potrebuje 3D tiskalnik in PLA filament, ki ni zdravju škodljiv. PLA je v uporabi v prehrambeni industriji ter tudi v medicini za biorazgradljive notranje šive in medicinske vsadke. Na voljo so različni filtrirni materiali, o katerih je več informacij v strokovni literaturi*. Uporabnik pritrdi izbrani filter na masko z ustreznim pritrdilnim materialom, maska pa je na voljo v treh različnih velikostih. 3D masko Gladius Friends je izdelalo že veliko število prostovoljcev, ki so pripomogli k testiranju in razvoju maske. Prototip slovenske maske za lastno uporabo so preko skupin open source začeli uporabljati tudi v Združenih državah Amerike in po Evropi. Maska se je izkazala za dobro alternativo, ko zaradi pomanjkanja na trgu ni na voljo dovolj drugih sredstev.

Velja poudariti, da zaščitna maska ni medicinski pripomoček niti osebna varovalna oprema, zato ne zagotavlja popolne zaščite pred okužbo z boleznijo COVID-19 ali morebitnimi drugimi boleznimi. Tovrstna zaščitna maska ni certificirana in je namenjena zgolj za osebno uporabo neprofesionalnih posameznikov. Proizvajalec maske zato ne jamči za njene morebitne napake ali za škodo, ki bi zaradi uporabe maske morebiti nastala. Pri uporabi maske je treba dosledno spoštovati navodila za uporabo. Platforma ponuja tudi odprtokoden format za izdelavo vizirja, ki je prav tako pomembno zaščitno sredstvo za vse, ki so veliko v stiku z ostalimi osebami. Zaščitni vizir iz umetnih mas so z namenom zaščite obraza (oči, nosu in ust) razvili na Zavodu 404, prozorni material zakrije celoten obraz, struktura plastike pa omejuje prehod virusa. Zaščitni vizir je uporabljen poleg običajne zaščitne opreme, vendar prav tako ni certificiran medicinski pripomoček niti osebna varovalna oprema.

Model vizirja in 3D maske si vsak lahko brezplačno prenese preko spletnega mesta www.zascitimo.si, dodana so tudi priporočila za izdelavo, usmeritve in informacije glede nevtralizacije. Prototip 3D maske je z namenom zaščite svoje družine razvil VR/AR strokovnjak in navdušenec nad 3D tiskom, David Kvaternik, ki je model delil s svetom preko Facebook skupine Open Source COVID19 Medical Supplies in naletel na pozitiven odziv. Prvi prototip 3D maske je oblikoval s 3D skeniranjem stare mizarske maske ter 3D skenom njegovega in ženinega obraza. Izkazalo se je, da je 3D sken obraza odlična rešitev, da se je pripravila maska, ki se odlično prilega na različne obraze.

Njegov model je nato v skupnosti delil še strokovnjak ekipe Tehnološkega parka Ljubljana Aleš Pevc, ki je z eno Facebook objavo v le nekaj urah združil številne posameznike in podjetja, ki imajo 3D tiskalnike in so pripravljeni tiskati maske. Tako se je rodila iniciativa Zaščitimo Slovenijo, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij. Prostovoljci so se združili v dobrobit družbe, da v dani situaciji, z znanjem, ki ga imajo, in s povezovanjem s strokovno javnostjo naredijo čim več za zaščito posameznika in družbe. Za skupni cilj zaščite Slovencev pred koronavirusom in okužbo s COVID-19 je na platformi trenutno združenih preko 250 posameznikov in podjetij.

Ekipi pri pravnem aspektu produkta pomaga Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle.

ResearchGate/NASA