Dandanes se nenehno vpisujemo v spletne račune – za prenos denarja med bančnimi računi, spletno nakupovanje, preverjanje vremenske napovedi ali pa rezervacijo taksija po večerni zabavi. Kaj če nenadoma vpis v račun ni mogoč, ko bi to želeli? In če se prikaže strah vzbujajoče sporočilo »napačno geslo«? Raziskava družbe Kaspersky Lab je razkrila dilemo uporabnikov pri določanju gesel za svoje spletne račune: nastaviti šibko in zapomljivo geslo ali določiti močno in varno, ki se ga morda celo sami ne spomnijo več.

Uporabniki so od spletnih računov čedalje bolj odvisni, saj jim lahko bistveno olajšajo vsakdan. Družba Kaspersky Lab je ugotovila, da je ena od ključnih zagat uporabnikov kako izbrati geslo za dostop do spletnega računa. Nekateri se poslužujejo močnih in različnih gesel za vsak račun in tako zmanjšajo možnost vdora ali zlorabe. Pri tem obstaja tveganje, da celo sami pozabijo svoje geslo. Drugi izberejo zapomljivo geslo, ki jim olajša uporabo, a so tako bolj izpostavljeni nevarnostni spletnih kriminalcev.

Močna, a težko zapomljiva gesla
Po raziskavi, ki jo je izvedlo podjetje za spletno varnost Kaspersky Lab, veliko uporabnikov razume potrebo po zaščiti računa z močnim geslom. Na vprašanje, kateri trije med spletnimi računi potrebujejo najmočnejša gesla, je 63 % uporabnikov izbralo račun spletne banke, 42 % aplikacije za plačevanje, denimo spletne denarnice, in 41 % račune za spletno nakupovanje.

Težava nastopi pri pomnjenju teh močnih gesel. Obstaja velika možnost, da jih bodo ljudje pozabili in se tako znašli pred zaklenjenimi »vrati« svojih računov. Več kot tretjina (38 %) uporabnikov ne more hitro obnoviti gesla do svojih spletnih računov po tem, ko ga izgubi. Če zaradi tega ne morejo nadaljevati z želenimi aktivnostmi, se lahko soočijo s stresom in občutkom nelagodja.

Polovica (51 %) uporabnikov svojih gesel ne shranjuje na varen način. Da bi se izognili pomnjenju, četrtina (23 %) uporabnikov gesla zapiše v beležnico, kar pa prav tako lahko pomeni grožnjo varnosti.

Šibka in preprosto ugotovljiva gesla
Nekateri uporabniki namesto pomnjenja zahtevnih gesel razvijejo druge navade in ustvarjajo šibka gesla. Desetina uporabnikov uporablja samo eno geslo za vse svoje račune. To jim omogoča, da si olajšajo vpisovanje v spletne račune. Ta metoda je uspešna do takrat, ko nepridiprav razvozla geslo in lahko odklene vse račune.

Med anketiranci je 17 % uporabnikov, ki so se soočili z grožnjo ali pa so bili žrtev vdora v spletni račun v zadnjih 12 mesecih. Najbolj zaželen je dostop do elektronske pošte (41 %), ki mu tesno sledijo računi za družbena omrežja (37 %), bančni računi (18 %) in računi spletnih trgovin (18 %).

Obstaja tudi tretja možnost
Uporabniki niso omejeni na le dve možnosti, ko iščejo odgovor na svojo dilemo pri določanju gesel. Andrei Mochola, vodja oddelka varnostnih rešitev za končne uporabnike pri družbi Kaspersky Lab, poudarja, da uporabnikom ni potrebno sklepati kompromisa: »Z močnimi, a lahko zapomljivimi gesli lahko uporabniki dostopajo do vseh informacij na svojih računih, hkrati pa so te varne pred hekerji. Močna gesla jim omogočajo, da najdejo kontaktne informacije, izbrskajo mesto srečanja s prijatelji, zmagajo v svoji najljubši spletni igri, preverijo svojo elektronsko pošto ali prek spleta naročijo tisto, kar rabijo … Pomembno je, da pri vsem tem ne razkrijejo svojih informacij hekerjem in drugim kriminalcem. Učinkovit odgovor na uporabniško dilemo je uporaba upravitelja gesel. Uporabnikom so na voljo močna gesla, ne da bi si jih morali zapisati v beležnico ali si zahtevno serijo besed s posebnimi znaki zapomniti.«

Da bi pomagali uporabnikom ponovno pridobiti nadzor nad njihovimi spletnimi identitetami, varnostna rešitev 'Kaspersky Password Manager' shrani vsa gesla v varen trezor. Zapomniti si morajo samo eno glavno geslo, s katerim dostopajo do vseh svojih računov. Tako se izognejo nelagodni situaciji, ko je dostop zaradi katerega koli razloga preprečen. Preko brezplačnega računa 'My Kaspersky' lahko uporabniki dostopajo do svojih gesel na katerikoli napravi, ne glede na to, kje so ali kateri del dneva je. To jim pomaga ohranjati račune in dragocene informacije varne ter dostopne le njim. Funkcija avtomatskega generatorja gesel pomaga ustvariti močna gesla, kar olajša ustvarjanje gesel uporabnikom in otežuje delo hekerjem.

Več informacij