Uvodna ilustracija, ki jo je zasnoval @instachaaz, opozarja na težave dandanašnjih uporabnikov pri prepoznavanju nevarnosti na spletu. Ob Dnevu varne rabe interneta družba Kaspersky Lab uporabnike opozarja, naj ne nasedajo vabljivim sporočilom prijaznih princev. Pri tem jih poziva, da tudi sami prispevajo za varnejši internet s skrbjo za lastno varnostno formo.

Slogan današnjega dne je: »Skupaj za prijaznejši internet«. V času, ki ga zaznamujejo vdori v zasebnost posameznikov in podjetij, globalne epidemije izsiljevalskih virusov, napadi na države in vedno naraščajoči spletni kriminal, sta osveščenost in sodelovanje ključna na poti do prijaznega in odprtega interneta.

V družbi Kaspersky Lab si prizadevajo, da bi bil vsak dan v letu tudi varen dan na spletu. Da je sodelovanje pri tem ključno, se strinja generalni direktor družbe Kaspersky Lab Eugene Kaspersky. V svojem blogu je zapisal: »Potrebujemo skupnost, ki bo usklajeno delovala v boju proti kibernetskim grožnjam. Te namreč ne poznajo meja. Le odprta krajina, ki spodbuja živahno in konkurenčno panogo kibernetske varnosti, vodi k boljšim tehnologijam in močnejši zaščiti vseh nas.«

Kako lahko vi otežite delo spletnimi nepridipravom in prispevate k varnejšemu internetu? Poskrbite za lastno varnostno formo!

Glavni varnostni raziskovalec v družbi Kaspersky Lab David Emm v videu svetuje:
- Ustvarjajte zapletena gesla: Naj bodo gesla unikatna, takšna, ki jih je težko ugotoviti.
- Ne klikajte na sumljive povezave in ne odpirajte vseh priponk: Preden kliknete (in vam je žal), najprej pomislite, kdo je pošiljatelj in zakaj vam je posredoval povezavo ali priponko.
- Premislite pred objavljanjem in deljenjem vsebin na spletu: Ob tem se spomnite, da bo objavljena vsebina najverjetneje na internetu ostala za vedno. Pa res to želite?
- Preverite delovanje nameščenih aplikacij: Mora aplikacija na mobilnem telefonu imeti dovoljenje, da dostopa do vaše lokacije? Zakaj bi z aplikacijo delili vaše kontakte? Če ne potrebujete teh funkcij, ne nameščajte aplikacije oz. onemogočite funkcije, ki lahko ogrožajo vašo zasebnost.
- Redno nameščajte posodobitve: Z nameščanjem posodobitev naredite prvi korak k odpravi morebitnih varnostnih ranljivosti programske opreme.

Več informacij o varnosti na internetu