Ljubljana, 14. november 2019 – Slovenija niso le Bled, Bohinj, Portorož in Piran. Slovenija skriva celo vrsto zanimivih krajev, ki se ponašajo z imeni svetovno znanih evropskih prestolnic, živalskimi imeni ali imeni raznih predmetov in drugih pojmov. Tako imamo v Sloveniji kraje z imeni Dunaj, Rim, Konj, Lopar, Drama, Tišina, Vino, Blato, Žaga, Luža, Boben, Rep, Most, Ladja, Bučka in številne druge. Na prenovljenem zemljevidu najdi.si poiščite slovenske kraje z najbolj zanimivimi imeni.

Na Dunaj, kjer ni treba pustiti trebuha zunaj
Ste vedeli, da ima tudi Slovenija svoj Dunaj? Gre za naselje, ki leži v vzhodni Sloveniji, v občini Krško. Kraj je ime dobil po nekdaj mogočni prazgodovinski trdnjavi Dunum, ki je včasih stala na gori Sv. Lovrenca nad Krškim.

Tudi vse slovenske poti vodijo v Rim
Slovenci imamo tudi svoj Rim. Gre za majhno naselje v Beli krajini, v občini Črnomelj, po zadnjih podatkih iz leta 2015 pa naj bi bilo »slovenskih Rimljanov« le 26. Po stari legendi, ki kroži med krajani, naj bi kraj dobil ime po Petru Kralju, ki naj bi služil papežu Piju IX. kot vojak švicarske garde in se ga je zato prijel vzdevek Papež. Kraj, kjer si je po vrnitvi domov postavil hišo, pa so poimenovali Rim, češ da papež prebiva v Rimu.

Za boljše in lažje iskanje smo prenovili zemljevid najdi.si
Ker svojim uporabnikom želimo ponuditi najbolj bistvene informacije, natančne prikaze lokacij in čim boljšo uporabniško izkušnjo, smo prenovili zemljevid najdi.si. Poleg sodobnejše in prijaznejše vizualne podobe je zemljevid nadgrajen tudi z novimi podatki. Na prenovljenem zemljevidu najdi.si je poudarek na brskanju in raziskovanju točk interesa (krajev, znamenitosti, hribov …), ki so obogatene s slikami, opisi in koristnimi informacijami, kje prespati, kaj v kraju početi in kje se okrepčati. Izhodišče in glavni namen prenovljenega zemljevida najdi.si je glede na lokacijo posameznika v njegovi okolici poiskati gostilno, mehanika, trgovino, frizerja, lekarno ali zanimive kraje in ideje za izlete po Sloveniji.

Kako najhitreje ali najbližje od točke A do točke B
Eno od osrednjih funkcionalnosti zemljevida je tudi izračun poti med posameznimi točkami na zemljevidu. Izbirate lahko med različnimi načini potovanja in preverite, katera je najhitrejša in katera najkrajša pot z avtomobilom, izračunate pa lahko tudi potne stroške za izbrano pot.

Preden se odpravite na pot, preverite pretočnost prometa
Na zemljevidu najdi.si so na grafično jasen način prikazani najbolj ažurni podatki o stanju prometa in predstavitev pretočnosti prometa na avtocestah, hitrih in regionalnih cestah po Sloveniji in dejanski vpogled o stanju na cestah prek več kot 300 spletnih kamer po Sloveniji. Prek spletnih kamer je mogoče preveriti aktualni posnetek lokacije, prek videopredvajalnika pa si je mogoče ogledati tudi posnetek dogajanja na lokaciji v zadnjih 24 urah, 30 dneh ali 1 letu.


Nazaj