Ljubljana, 12. oktober 2017. – Nedavna raziskava Bloomberga predvideva nadaljnjo rast litij-ionskih baterij, kot rezervnega vira neprekinjenega napajanja (UPS) v podatkovnih centrih. Po napovedih raziskave Bloomberg New Energy Finance bodo skupne zmogljivosti litij-ionskih baterij do leta 2025 narasle na 5,6 GWh. Glavni razlog vse večje uporabe litij-ionskih baterij v podatkovnih centrih je njihova vse nižja cena in prednosti, ki omogočajo boljše upravljanje energije. Analitiki pričakujejo, da bo ta tehnologija v prihodnjih 8 letih zavzela 40 % tržnega deleža na področju tehnologij rezervnega napajanja. Na trgu, kjer se spremembe sicer ne dogajajo tako hitro, je takšna rast pravzaprav spektakularna.

Prihranki energije in prostora
Klasične kemijske (VRLA - Valve-Regulated Lead-Acid) baterije so danes sicer še vedno cenejše, toda litij-ionske baterije postajajo vse dostopnejše. Litij-ionske baterije se čedalje pogosteje uporabljajo v velikih podatkovnih centrih. Predvsem v tistih, ki so v lasti velikih internetnih gigantov, kot so Amazon, Facebook in Google, saj pri njih prihranek vsakega atoma energije predstavlja velike zneske v prihrankih. Bloomberg New Energy Finance v svoji raziskavi napoveduje, da bodo litij-ionske baterije do leta 2025 vgrajene v 55 % naprav za rezervno napajanje podatkovnih centrov.

Številne prednosti
Litij-ionske baterije prinašajo številne prednosti centraliziranim UPS sistemom za rezervno napajanje podatkovnih centrov. Njihovo vzdrževanje je enostavnejše, poleg tega pa je njihova življenjska doba dvakrat daljša kot pri klasičnih kemijskih baterijah. Njihova velikost se vseskozi zmanjšuje, kar je pomembno, saj v podatkovnih centrih ostaja več prostora za ostalo računalniško opremo. Poleg tega boljša programska oprema omogoča nadzor litij-ionskih baterij na ravni vsakega posameznega modula, kar zagotavlja boljšo izkoriščenost teh naprav. Delujejo lahko na višjih temperaturah, zato jih je potrebno manj hladiti. Skupno delovanje vseh naštetih prednosti znatno znižuje skupno ceno te tehnologije. Ta postaja priljubljena med vsemi podjetji, ki se pri svojem delovanju srečujejo z obdelavo in hranjenjem velikih količin podatkov.

Vsestranska uporaba v UPS napravah
Schneider Electric je bilo pred dvema letoma prvo podjetje na svetu, ki je izdelalo UPS napravo na podlagi litij-ionskih baterij. Danes je njihova rešitev nameščena v dvajsetih objektih po svetu ter dosega skupno zmogljivost 10 MWh. Gre za namestitev v velikih podjetjih, kot so ponudniki kolokacijskih storitev in finančna podjetja z velikimi podatkovnimi centri, kot tudi v številnih industrijskih obratih, pa tudi v  manjših strežniških sobah.

www.schneider-electric.si