Ljubljana, 4. junij 2018 – Podjetje Mastercard danes predstavlja ugotovitve iz raziskave o priložnostih in izzivih glasovne ekonomije. V svojem poročilu Je kdo tam? Dajmo glas klasičnemu poslovanju Mastercard ugotavlja, da potrošniki najbolj cenijo prikladnost in da je zadovoljevanje njihovih pričakovanj ključnega pomena za množično sprejetje klasičnega poslovanja.

Pri glasovnem poslovanju so potrošniki v stiku s predstavniki, pogovornimi boti ali kombinaciji obeh, kadar želijo individualizirano storitev. Podjetja nato uporabijo te pogovorne bote, da pošiljajo potrdila naročil, obvestila o pošiljki in dostavi ter skrbijo za uporabnike. Danes glasovna tehnologija postaja glavni način komuniciranja na digitalnemu obzorju, zato je čas, da klasično poslovanje preide v naslednjo fazo razvoja.

Raziskava, izpeljana v sodelovanju s podjetjem Future Agenda, kaže, da je 87 % ameriških potrošnikov seznanjenih z glasovnimi in besedilnimi agenti, 66 % pa jih je že kdaj uporabilo. V EU je eden od petih potrošnikov že opravil nakup s pomočjo glasovnih ali besedilnih agentov (21 % je opravilo nakup, 16 % jih je opravilo plačilo in 7 % je uporabljajo bančne storitve).

Vendar pa anketa razkriva tudi, da kljub splošni razširjenosti glasovnih storitev in pametnih zvočnikov na trgu, glasovna tehnologija – in klasično poslovanje – še ni izkoristila svojega polnega potenciala. Mnogo potrošnikov je negotovih glede varnosti glasovnih storitev, še posebej pri digitalnem poslovanju. Po podatkih nedavne raziskave je pomanjkanje vidne varnosti najpomembnejši razlog, zakaj potrošniki prekinejo transakcijo v digitalnem poslovanju[1].  

Vendar gre za tržno priložnost, ki lahko v naslednjih letih eksponentno naraste. Po ocenah svetovalcev podjetja OC&C bo do leta 2022 v ZDA 40 milijard dolarjev (5 milijard v VB) vloženih v poslovanje z glasovnimi storitvami, kar predstavlja skupaj 6 % in gledano spletno nakupovanje 3 % vseh spletnih nakupov.

Za čim boljši izkoristek priložnosti, ki jih ponuja glasovna tehnologija, sta bistvena zaupanje in enostavnost uporabe. Ustvarjanje partnerstev je prav tako pomembno, saj je lahko širši ekosistem ključnega pomena za uspeh platforme. Blagovne znamke in trgovci morajo sodelovati, da integrirajo nove izdelke in storitve. Ti morajo biti podprti še z varnostjo, da se ustvari okolje, v katerem je glavni kanal komuniciranja glasovna tehnologija.

Ann Cairns, podpredsednica, je glede raziskave Mastercard komentirala: »Hitra rast in inovativnost glasovne tehnologije kažeta na njen potencial, da lahko resnično spremeni način, kako živimo in poslujemo – in to na bolje. Glasovna tehnologija podjetjem ponuja enkratno možnost, da ustvarijo hitrejše, lažje in enostavne nakupne izkušnje. A pri vpeljavi moramo ravnati previdno in odgovorno. Vloga glasovne tehnologije je ponujati varno, zaupanja vredno izkušnjo, ki prinaša oprijemljive koristi.«

Ann Cairns, podpredsednica podjetja Mastercard, bo razpravljala o učinku Klasičnega poslovanja na odru Money 20/20 Europe v Amsterdamu od 4. do 6. junija 2018.

[1] The 2018 Global Fraud and Identity Report, Experian