Ljubljana, 14. junij 2018 – Dogodek, posvečen tehnologiji in inovacijam, SAP NOW Slovenija, je na Brdu pri Kranju povezal več kot 700 predstavnikov podjetij, vodilnih strokovnjakov in tehnoloških navdušencev. Vrhunski govorci so v središče dogajanja postavili megatrende, ki krojijo digitalno ekonomije ter odgovore podjetij, ki digitalno prihodnost živijo že danes.

Predstavitve so izpostavile trende tehnoloških inovacij, povezanih z učinkovitim zajemanjem in upravljanjem podatkov, ki bodo zaznamovale prihodnost. Tudi v Sloveniji smo priča vse številčnejšim digitalnim preobrazbam podjetij, ki na podlagi podatkov prilagajajo svoje poslovne modele.

»Strojno učenje, umetna inteligenca, veriženje podatkovnih blokov in internet svari so dokaz, česa je zmožna sodobna tehnologija in kako prijazna je lahko uporabniku. Napredek, ki ga prinaša, podjetjem pomaga optimizirati poslovanje, tako, da se lahko posvečajo tistim področjem, ki ustvarjajo vrednost,« povedal Gregor Potočar, direktor SAP SEE. "Slovenija v regiji predstavlja majhen delež, a smo v tehnološkem smislu zelo glasni. Podjetja so bolj drzna, kar jim omogoča napredna raba tehnologije," dodaja Potočar.

Družbeni megatrendi oblikujejo tudi poslovno okolje
Jeremy White, izvršni urednik revije Wired, ki spremlja tehnološke inovacije, vodilnim podjetjem pa svetuje glede njihove uporabe, je prepričan, da smo na pragu novega, vznemirljivega obdobja.  »Stvari se ne bodo nikoli več premikale tako počasi, kot sedaj. Umetna inteligenca se razvija z vse višjo hitrostjo. Danes, na primer, z njeno pomočjo v Avstraliji preprečujejo napade morskih psov, epileptikom napovedujejo epileptične napade, v našem imenu se dogovarjajo za sestanke, v živo spreminjajo letne čase na filmskih posnetkih ... Le kaj bo za nas in z nami počela v prihodnje?« je izpostavil White.

Ene najbolj aktualnih tem, simbioze med tehnologijo in ljudmi, se je dotaknila Natalia Wiechowski, nemška filozofinja in večkrat nagrajena strateginja za osebno znamčenje. Osebno znamčenje zaposlenih, bodisi prodajnega osebja ali tehničnih strokovnjakov, je lahko ena od taktitk podjetja za doseganje večjega ugleda in večje prodaje v podjetju. »Pomen osebnega znamčenja ni v tem, da govorimo o sebi, temveč da navdihujemo druge, da jim kažemo priložnosti in smo jim vzgled,« poudarja razliko med osebnim znamčenjem in samopromocijo.

Inteligentna podjetja v izzivih digitalne ekonomije vidijo priložnosti
»Podjetja se zavedajo, da so podatki pomembni in jih vneto zbirajo. Še vedno pa je preveč takih, ki te kopice podatkov ne spremenijo v svojo strateško prednost. Njihove baze so razmejene in nepovezane, kot zaplate polj in travnikov, razpršenih po zemljevidu, kar jim onemogoča, da bi v novi ekonomiji polno razvila svoje potenciale,« meni Dirk Haeusermann, vodja zbirk podatkov in upravljanja podatkov,  SAP MEE.

V proces digitalne preobrazbe vstopa vse več uspešnih podjetij, med katerimi so na dogodku svoje izkušnje delili predstavniki Atlantic Grupe, Telekoma Slovenije in Gorenja, udeleženci pa so lahko spoznali tudi napredne rešitve, ki so omogočile transformacijo poslovanja v podjetju  Hoerbinger, enem od vodilnih avstrijskih podjetij za kompresorsko in hidravlično tehnologijo, in v švicarskem proizvajalcu mikroprocesorjev Sensirion.

Več informacij

Foto: Žiga Intihar