Na včerajšnji predstavitvi televizorja 4K OLED HDR serije A1 v centru Lorex so si novinarji v živo ogledali najnovejšo serijo televizorjev, ki jo je Sony na trgu ponudil na začetku poletja.

Televizor A1 odlikuje edinstveni zvočni sistem Acoustic Surface™, ki gledalcu dovoljuje, da uživa v izjemni kakovosti zvoka – brez dodatnih zvočnikov. Zvok predvaja neposredno iz celotnega zaslona, medtem ko vgrajeni 4K HDR processor X1™ Extreme zagotavlja globoko črno in živahne naravne barve z izjemnim kontrastom brez primere. Ta natančno nadzoruje ogromno število slikovnih pik in razširja sposobnost tehnologije OLED pri podajanju odlične slike 4K HDR.

Elegantni dizajn z eno ploščo omogoča, da enostavno zakrijemo nepotrebne kable in televizor postavimo v središče prostora ter prevlado prepustimo prav kakovosti slike. Zahvaljujoč tem prelomnim tehnologijam je Sony ponovno dokazal, da si upravičeno zasluži svoje mesto med vodilnimi proizvajalci televizorjev po vsem svetu.

Evolucija televizorjev Sony - kratek pregled zgodovinskih mejnikov, kako je Sony revolucionariziral razvoj TV industrije v zadnjih 60 letih 

Sonyjevi televizorji so se v zadnjih 60 letih zelo spremenili, začenši z velikim, nekoliko okornim prenosnim televizorjem TV8-301 s črno-belim monokromatskim zaslonom do najnovejše inovacije na področju televizorjev, ultra-tankim modelom serije BRAVIA A1 OLED, kjer zvok prihaja neposredno iz celotnega zaslona. Sonyjevih televizorjev ne odlikuje le najsodobnejšega tehnologija, temveč se ponašajo tudi z inovativno zasnovo, ki elegantno dopolnjuje vsak bivalni prostor, neprekosljivo sliko in kakovostjo zvoka. Kratek pregled zgodovine prikazuje Sonyjevo predanost pri razvoju najbolj inovativnih izdelkov, ki spreminjajo naše življenje in krojijo trg elektronike, Sony pa postavljajo med najbolj pomembne igralce na trgu.

Rojstvo BRAVIE
Zavrtimo časovni trak za 60 let v preteklost in se spoznajmo z bistvom BRAVIE. Takrat je Sony predstavil prvi prenosni TV tranzistor TV8-301, ki je že nakazoval pot razvoja Sonyjevih televizorjev. Resnično prelomnico je postavil v letu 1968 s prvo ekskluzivno linijo barvnih televizorjev Trinitron, KV-1310. Le leto kasneje, 20. julija 1969, je več kot 500 milijonov svetovne javnosti prek televizijskih zaslonov spremljalo prve korake Neila Armstronga po luninem površju. Ta dan se je v zgodovino zapisal kot največji dogodek, ki je bil kadarkoli predvajan v živo na televizijskih zaslonih. Sonyjev tehnološki napredek se je skozi leta nadaljeval in naslednjo prelomnico dosegel leta 1997 z lansiranjem serije KW-32HDF9 WEGA HDTV (ime LCD WEGA se je nato uporabljalo za LCD televizorje vse do poletja 2005). Odlikoval ga je “FD Trinitron tube”, ki je takrat predstavljal resnično novost na trgu.

Leto 2005 je postreglo s prvencem sedaj že svetovno poznane serije televizorjev BRAVIA, t. i. “Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture”, modelom KDL-46X100 in postavilo temelje sodobne domače zabave z uporabo z inovativne osvetlitve ozadja in polne ločljivosti HD. Vsi Sonyjevi LCD televizorji visoke ločljivosti z ravnim zaslonom nosijo BRAVIA logotip vse od leta 2005 dalje.

Video Killed the Radio Star
Sodobno družbo je razvoj televizije povsem prevzel, kar dokazuje dejstvo, da je 91 % povprečnih gospodinjstev v Veliki Britaniji imelo televizor, v nasprotju pa jih 31 % ni imelo hladilnika in 10 % jih ni imelo kopalnice. Osemdeseta leta je v celoti zaznamovala širitev satelitske in kabelske televizije, ki so ponujala številne specializirane kanale, kot je MTV. Ironično je bil prvi glasbeni video, predvajan na MTV, ravno “Video Killed the Radio Star” skupine The Buggles.

Sony je ohranil primat tudi v 90. letih, ko je 1996 izumil prvi TV s horizontalnim in vertikalnim ploskim zaslonom. Do takrat so gospodinjstva po vsem svetu imela več kot eno milijardo televizorjev. Zgolj dve leti kasneje je na trg prišla tehnologija DVD in televizorji visoke ločljivosti HD. Prvi filmi na DVD so se na Japonskem pojavili 20. decembra (The Assassin, Blade Runner, Eraser in The Fugitive).

Moderna doba pametnih televizorjev
Televizorji so doživeli korenite spremembe od njihove uvodne zasnove v 19. stoletju, ko so znanstveniki iznašli način, kako predvajati sliko in zvok. Leta 1926 je John Logie Baird uspel prenesti sliko človeškega obraza v gibanju na svoj televizor z uporabo radijskega signala in tako poskrbel za rojstvo “televizije”, kot jo poznamo danes.

“Making a Living” iz leta 1914 s Charlie Chaplinom je bil prvi film s  “kraljem nemih filmov” v glavni vlogi. Takrat še ni vedel, da bodo zgolj 100 let kasneje sodobni televizorji predvajali ne le realistične barve, temveč tudi tridimenzionalni prostorski zvok, ki gledalca popelje v središče dogajanja. Leta 2014 je trg prevzela tehnologija 4K, ki televizorju omogoča horizontalno ločljivost najmanj 3.840 slikovnih točk.

V letu 2016 je ponudbo dopolnila sodobna tehnologija visokega dinamičnega razpona HDR (High Dynamic Range), ki televizorjem omogoča predvajanje slike z izjemnim razponom osvetlitve, kar izkušnjo gledanja obogati s še močnejšim pridihom slike iz realnosti. Omenjeni tehnologiji v kombinaciji s Sonyjevo edinstveno funkcijo Motionflow™ omogočajo uživanje v hitrih in dinamičnih športnih posnetkih ali spektakularnih akcijskih filmih prek izostrene, naravne in nadvse realistične slike.

Maja 2015 je Sony lansiral svojo prvo serijo modelov Android TV BRAVIA, ki uporabnikom omogočajo enostaven dostop do vsebin prek storitev, kot so YouTube, Netflix, pa tudi nameščanje aplikacij ali iger prek Google Play Store.

Od tranzistorjev do OLED
Leta 2007 je Sony izumil prvi televizor OLED (»organic light-emitting diode«) na svetu, XEL-1, ki je bil z zgolj 3 mm najtanjši takrat obstoječi televizor. V naslednjih desetih letih je Sony obstoječo tehnologijo še dodatno izpopolnil in letos na CES 2017 v Las Vegasu predstavil najnovejšo serijo A1. Edinstveni zvočni sistem Acoustic Surface™ dovoljuje gledalcu, da uživa v izjemni kakovosti zvoka – brez dodatnih zvočnikov – neposredno iz celotnega zaslona, medtem ko vgrajeni 4K HDR processor X1™ Extreme zagotavlja globoko črno in živahne naravne barve z izjemnim kontrastom brez primere. Ta natančno nadzoruje ogromno število slikovnih pik in razširja sposobnost tehnologije OLED pri podajanju odlične slike 4K HDR.

Elegantni dizajn z eno ploščo omogoča, da enostavno zakrijemo nepotrebne kable in televizor postavimo v središče prostora ter prevlado prepustimo prav kakovosti slike. Zahvaljujoč tem prelomnim tehnologijam je Sony ponovno dokazal, da si upravičeno zasluži svoje mesto med vodilnimi proizvajalci televizorjev po vsem svetu. V zadnjih 60 letih je Sony s svojimi produkti revolucionariziral življenjski prostor in načine, kako doma doživljamo zabavne vsebine, ob tem pa ponovno prevzel nekaj priznanj in nazivov “prvega v svetu”, tudi v 21. stoletju.