Sony je danes najavil novo posodobitev vdelane programske opreme (različice 2.00) za kinematografsko kamero polnega formata FX6, ki pripada seriji filmskih kamer Cinema Line. Posodobitev, ki bo za prenos na voljo predvidoma konec januarja, vključuje sledenje v realnem času s pomočjo umetne inteligence, kar je dolgo pričakovana funkcija, ki omogoča izjemno natančno samodejno ostrenje med sledenjem subjekta.

Sistem za sledenje v realnem času uporablja podatke o barvah, vzorcih (svetlosti) in razdalji (globini), pridobljene v realnem času, umetna inteligenca pa zaznava in sledi gibanju oči in obraza, kar še dodatno pripomore k izjemni natančnosti izostritve. Posodobitev vdelane programske opreme, ki vključuje nove tehnologije, je Sony pripravil na podlagi povratnih informacij uporabnikov, ki bodo z novimi funkcijami še lažje ustvarjali izstopajoče kreativne vsebine.

Poleg že omenjene funkcije sledenja v realnem času posodobitev prinaša tudi kompenzacijo učinka dihanja[i], ki zagotavlja konsistentnost vidnega kota med ostrenjem, ter nov način uravnavanja zamegljenosti ozadja, ki izkorišča variabilni filter ND. Nov način namreč omogoča, da se – medtem ko uporabnik spreminja odprtino zaslonke – samodejno prilagajata vrednosti filtra ND in ojačitve (gain), kar olajša nastavljanje stopnje zameglitve ozadja ob nespremenjeni osvetlitvi[ii].

Med novostmi, ki jo prinaša posodobitev vdelane programske opreme kamere FX6, je tudi podpora 16-bitnemu izhodu RAW za zunanji snemalnik[iii] prek povezave HDMI[iv], kar še zlasti filmskim ustvarjalcem omogoča večjo fleksibilnost v post-produkciji. Izhod RAW prek povezave HDMI ob tem odpravi tudi potrebo po pretvorniku iz SDI na HDMI, kar zmanjšuje količino potrebne opreme in povečuje okretnost med snemanjem.

Posodobitev nadalje prinaša še izboljšave na področju uporabnosti, vključno z novo funkcijo zapisovanja v slikovni predpomnilnik za možnost retroaktivnega snemanja videoposnetkov[v]. To pomeni, da kamera s posodobljeno vdelano programsko opremo omogoča, da se uporabniki izognejo nepotrebnemu neprekinjenemu snemanju in zapolnjevanju pomnilniške kartice ter zamujenim pomembnim trenutkom. Ta funkcija je na voljo tudi pri snemanju v načinu počasnih in hitrih posnetkov S&Q.

Kamera s posodobitvijo dobiva tudi možnost istočasne dvojne produkcije slike HDR in SDR za SR Live ter 4-kanalni merilnik jakosti zvočnega signala[vi]. Kamera X6 je del Sonyjeve serije Cinema Line. Slednjo sestavljajo izdelki, ki široki množici filmskih ustvarjalcev in ustvarjalcev vsebin prinašajo dostop do vrhunskega Sonyjevega znanja in izkušenj na področju tehnologij upodabljanja.

Posodobitev vdelane programske opreme za kamero FX6 bo na voljo predvidoma konec januarja. Za več podrobnosti kliknite tukaj.

[i] Ko je funkcija vklopljena, se lahko nekoliko spremenita vidni kot in kakovost slike. Funkcije kompenzacije učinka dihanja ni mogoče uporabiti, če je izklopljena možnost kompenzacije popačenja (Distortion Comp.), pri snemanju v načinu počasnih in hitrih posnetkov S&Q ali ko je izbrana katera od možnosti snemanja v formatu RAW. Seznam podprtih objektivov lahko preverite na povezavi https://www.sony.net/dics/breathing/. 
[ii] Funkcija je na voljo samo z objektivi serije E, ki lahko komunicirajo s to kamero. Največji učinek je mogoče doseči z uporabo obroča za upravljanje zaslonke. V odvisnosti od hitrosti upravljanja zaslonke objektiva, nastavitve snemanja in snemanega subjekta je lahko slika videti drugače, spremeni pa se lahko tudi svetlost. Do spremembe svetlosti lahko pride pri spremembi smeri upravljanja zaslonke, na primer pri odpiranju zaslonke po tem, ko ste jo pred tem zapirali, ali pri zapiranju zaslonke po tem, ko ste jo pred tem odpirali. Priporočeno je, da pred snemanjem opravite preizkus delovanja funkcije.
[iii] Zahtevan je združljiv zunanji snemalnik. Uporabite lahko snemalnik ATOMOS NINJA V ali NINJA V + (podatek za januar 2022).
[iv] Izhod RAW prek povezave HDMI ni na voljo v načinu počasnih in hitrih posnetkov S&Q. Sočasen izhod RAW prek povezave SDI in HDMI ni mogoč.
[v] Takoj ko uporabnik zažene snemanje, se posnetek, zapisan v predpomnilniku, shrani na pomnilniško kartico. Dolžino posnetka, ki se zapisuje v predpomnilnik, ko snemanje ni zagnano, je nastavljiva.
[vi] Vdelana programska oprema različice 2.00 za kamero FX6 omogoča skupen prikaz jakosti zvočnega signala kanalov CH1/CH2/CH3/CH4 na zaslonu.