Svetovna fotografska organizacija z veseljem sporoča, da je bil priznan kanadski fotograf Edward Burtynsky (naslovna fotografija) izbran kot prejemnik nagrade Sony World Photography Awards 2022 za izjemen prispevek k fotografiji. Burtynsky velja za enega najbolj dovršenih sodobnih fotografov na svetu in je najbolj znan po svojih velikopoteznih fotografijah industrijske krajine in s tem povezanih širših okoljskih problemov.  

Več kot ducat njegovih fotografij velikega formata bo na ogled v londonski galeriji Somerset House kot del razstave 2022 Sony World Photography Awards Exhibition. Izbor, ki ga je naredil Burtynsky sam, izpostavlja ključna dela in teme njegove 40-letne kariere. Sem spadajo epski prizori iz serije Antropocene (2018), ki je poimenovana po predlogu za trenutno geološko epoho in raziskuje človekove dejavnosti ter bistveni vpliv, ki ga imajo le-te na Zemljo in njene sisteme.

Vključene so tudi podobe iz njegovega ključnega dela Oil (2009), 12-letne kronike kompleksnega cikla nafte – od pridobivanja do distribucije in vsakdanje uporabe – in naše odvisnosti od tega omejenega vira. Poleg tega bodo v Združenem kraljestvu prvič predstavljene podobe iz njegove prihajajoče serije Africa (2022), ki prikazuje tako naravno afriško pokrajino kot tudi območja, ki jih je preoblikovalo pridobivanje naravnih virov. Na razstavi bodo obenem predstavljena tudi dela iz projektov Salt Pans (2016), Water (2013) in Railcuts (1985).     

Burtynsky, čigar starši so ukrajinskega porekla, se je rodil leta 1955 v St. Catharines v Ontariju in je leta 1982 diplomiral iz fotografije/medijskih študij na univerzi Ryerson. Odraščal je ob opazovanju tovornih ladij, ki so plule skozi njegov rodni kraj, in opazovanju očetovega dela v bližnji tovarni General Motors, kjer je bil kasneje zaposlen tudi sam. Njegovo domišljijo je prevzel velikanski obseg industrijske proizvodnje, ki je vplival na razvoj njegovega lastnega fotografskega sloga.

Njegove podobe raziskujejo kolektivni vpliv, ki ga imamo kot vrsta na površje planeta, obenem pa s svojimi osupljivimi upodobitvami obsežnih krajin, ki so doživele spremembe kot posledico človeških dejavnosti, razkriva velikanski obseg infrastrukture in uničenja, ki ga spodbujata kapitalizem in potrošnja. Njegovi razgledi na brazgotinaste gorske verige, izsušena vodna telesa, kamnolome, rudnike, kmetijske površine in razrast urbanizacije so posneti pretežno iz ptičje perspektive in izčiščeni v slikarske abstrakcije barv in oblik. Njegove čudovite, grozljive in natančno sestavljene kompozicije gledalce privabljajo s svojo estetsko lepoto, jih osupnejo in prevzamejo s svojimi strašljivimi podrobnostmi, ki razkrivajo obseg posnetega opustošenja.

Edward Burtynsky je o svoji karieri in prejemu nagrade dejal naslednje: »Presrečen sem, da sem prejemnik te nagrade. Moje delo v zadnjih 40 letih mi je omogočilo videti svet, razumeti težave, s katerimi se soočamo, in jih dokumentirati s ­fotoaparatom. Različne fotografije na tej razstavi je najbolje videti kot eno delo, ki beleži žalost nad izgubo narave. Vsaka podoba ima dinamiko – gledalcu omogoča približati se, razumeti obseg ter se resnično poglobiti vanjo.«

Nagrada za Izjemen prispevek k fotografiji počasti osebo ali skupino ljudi, ki je pomembno vplivala na fotografski medij. Kot 15. prejemnik se je Edward Burtynsky pridružil uglednemu seznamu pomembnih imen, na katerem so, med drugimi, William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark (2014), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020) in Graciela Iturbide (2021).

Zmagovalci študentskega, mladinskega, odprtega in profesionalnega tekmovanja v okviru Sony World Photography Awards 2022 bodo objavljeni 14. aprila 2022. Za več informacij o prihajajočih razglasitvah in zmagovalcih obiščite www.worldlphoto.org.

Foto: Birgit Kleber in Edward Burtynsky


Nazaj