LAS VEGAS, Nevada, ZDA — 8. januar 2019 — (CES, razstavni prostor št. 17300) – Sony Europe je včeraj najavil nove televizorje MASTER Series: dva modela ZG9 8K HDR Full Array LED ter tri modele AG9 4K HDR OLED. Sonyjevi televizorji MASTER Series predstavljajo sam vrh v kakovosti slike, ki je dostopna domačim gledalcem, in so zmožni prikazati sliko, ki je popolna reprodukcija zamislili ustvarjalcev vsebin.

Ime MASTER Series si zaslužijo samo najboljši Sonyjevi televizorji, ki nudijo najboljšo kakovost slike, barv, kontrastov in jasnosti. To so televizorji, ki se po lastnostih slike približujejo profesionalnim monitorjem za televizijske in filmske ustvarjalce. Poleg tega televizorje MASTER Series odlikujeta tudi način Netflix Calibrated ter IMAX Enhanced, ki še dodatno skrbita, da je vsebina prikazana točno tako, kot so si zamislili njeni ustvarjalci.

Oba modela se ponašata z najnovejšo generacijo slikovnega procesorja X1™ Ultimate, ki skrbi za natančen prikaz detajlov in kontrasta. Procesor, ki je bil prvič predstavljen preteklo jesen pri modelih AF9 in ZF9 MASTER Series, ima ključno vlogo pri zagotavljanju visokokakovostne slike televizorjev MASTER Series. Procesor X1 Ultimate uporablja edinstveni algoritem, razvit posebej za ločljivost 8K, ki lahko inteligentno zazna in analizira vsak objekt v sliki. Rezultat so izjemni detajli in kontrast za še bolj realistično sliko, ki še natančneje odraža namen televizijskih in filmskih ustvarjalcev.

Pomemben del izkušnje gledanja televizije je tudi vrhunska kakovost zvoka, zato so modeli ZG9 in AG9 opremljeni z novo tehnologijo “Sound-from-Picture Reality”, ki natančno reproducira položaj zvoka na zaslonu. Ko igralci na zaslonu govorijo, se tako ustvari učinek, kot da zvok prihaja neposredno iz njihovih ust, in ne iz zvočnika na spodnjem delu televizorja.

Izjemno veliki televizorji ZG9
Večji televizorji postajajo vse bolj priljubljeni. Sonyjev cilj z novima modeloma ZG9 z zaslonoma 249 cm (98’’) in 216 cm (85’’) je še izboljšati izkušnjo super velikega zaslona v dnevni sobi. Da bi zagotovil vrhunsko kakovost slike pri tako velikih zaslonih, je Sony prvič v televizorjih za domače uporabnike ponudil izjemno ločljivost 8K HDR.

Ločljivost 8K z dvakratnikom horizontalnih in vertikalnih vrstic v primerjavi s 4K ponuja kar štirikrat več slikovnih točk (oziroma 16-krat več v primerjavi s polno visoko ločljivostjo). Rezultat večje ločljivosti je še bogatejša izkušnja gledanja, pri čemer 8K pomeni, da je slika na večjih televizorjih videti odlično tudi od blizu, brez vidnih posameznih točk, ki jo sestavljajo.

Toda ne šteje samo ločljivost. S tem, ko so zasloni vedno večji, se pri zagotavljanju vrhunske kakovosti slike še dodatno povečuje vloga procesorja. Zmogljiv slikovni procesor X1 Ultimate, ki uporablja lastniški algoritem, je optimiziran, da zmore obdelati 33 milijonov točk, ki jih prinaša ločljivost 8K. Isti procesor omogoča novo razviti tehnologiji 8K X-Reality Pro, da poveča ločljivost obstoječih vsebin (nižje ločljivosti) in jih s tem približa pravi sliki 8K. Pri tem uporablja novo, namensko 8K podatkovno zbirko, ki omogoča še natančnejše povečevanje ločljivosti z več detajli.

Sony ima dolgo zgodovino in obsežno znanje na področju razvoja profesionalnih kamer in monitorjev. To znanje in izkušnje uporablja tudi pri razvoju natančnih komponent za procesiranje signala, ki ustvarijo takoj vidno razliko pri celotni sliki.

Poleg tega so bile za televizorje serije ZG9 razvite popolnoma nove namenske 8K tehnologije, med drugim Backlight Master Drive s polnim lokalnim zatemnjevanjem osvetlitve zaslona ter 8K X-tended Dynamic Range PRO za razširjen dinamični razpon slike. Backlight Master Drive pri televizorjih ZG9 prinaša LED-module z visoko gostoto, ki jih je mogoče neodvisno upravljati. S tem je omogočen prikaz izjemnih kontrastov s poudarjenimi svetlimi deli in popolnimi črninami. Za čim večji izkoristek tega sistema osvetlitve zaslona tehnologija 8K X-tended Dynamic Range PRO uporablja prihranjeno energijo tako, da z njo inteligentno poveča svetlost na predelih slike, kjer je to potrebno.

S tem, ko se povečuje velikost televizorjev, postaja pomemben dejavnik tudi natančen položaj zvoka. Z izkušnjami, ki jih je pridobil s tehnologijo Acoustic Surface Audio pri televizorjih OLED, je Sony ta koncept sedaj razširil tudi na serijo ZG9 Full Array LED TV s tehnologijo Acoustic Multi-Audio.

Za popolno izkušnjo zvoka, kot bi prihajal iz same slike (Sound-from-Picture Reality), uporablja nova tehnologija Acoustic Multi-Audio pri televizorjih ZG9 štiri naprej obrnjene zvočnike – dva na spodnjem delu in dva na vrhu – za ustvarjanje natančnega položaja zvoka. Gledalci bodo tako slišali zvok, kot da prihaja iz samega zaslona, in ne z mesta, kjer so nameščeni zvočniki. Poleg tega imajo modeli ZG9 tudi način “TV Centre Speaker”, ki je namenjen uporabnikom s sistemi domačega kina – v njih televizor prevzame vlogo sredinskega zvočnika. Izkušnjo zvoka dodatno izboljšuje še Dolby Atmos™1, ki doda široko, bogato polje zvoka. (1 Na voljo bo s kasnejšo programsko posodobitvijo.)

Serija ZG9 se ponaša tudi s tehnologijo X-Wide Angle, ki zagotavlja kakovostno sliko in prave barve ne glede na kot gledanja na zaslon, saj zmanjšuje spremembe barv, do katerih pride pri gledanju na zaslon izven osi televizorja. Tukaj je še tehnologija X-Motion Clarity, ki zmanjšuje zabrisanost slike pri premikajočih se prizorih brez žrtvovanja svetlosti zaslona.

Vrhunski OLED televizorji AG9
Televizor AG9 je nov Sonyjev 4K HDR OLED paradni konj, ki je na voljo z diagonalami zaslonov 196 cm (77’’), 165 cm (65’’) in 140 cm (55’’). Vse tri modele odlikuje zelo tanko ohišje. Slika na njih oživi s super širokim vidnim kotom, natančnim kontrastom in absolutnimi črninami, ki jih omogoča tehnologija OLED. Več kot 8 milijonov samoosvetljenih točk natančno in individualno nadzoruje slikovni procesor X1 Ultimate.

Poleg procesorja odlikuje serijo AG9 tudi tehnologija Pixel Contrast Booster za več barv in kontrasta v svetlih delih slike. Rezultat tega je vrhunska kakovost slike televizorjev AG9, ki se približuje tisti pri profesionalnih monitorjih za televizijske in filmske ustvarjalce – za prikaz slik in barv, kakršne so v resnici, oziroma kot si jih je zamislil avtor vsebine. Procesor izboljšuje tudi SD- in HD-vsebine tako, da jih približa kakovosti 4K HDR ter omogoča prikaz vsebine 4K HDR z osupljivo jasnostjo.

Acoustic Surface Audio+ prinaša popolno in vseobsežno zvočno izkušnjo z zvokom, ki prihaja iz celotnega zaslona. Zvok je na ta način v popolni harmoniji s sliko, kar gledalcem ponudi novo vznemirljivo izkušnjo zabave. Poleg tega je na voljo tudi način “TV Centre Speaker”, ki uporabnikom s sistemi domačega kina omogoča, da televizor prevzame vlogo sredinskega zvočnika.

Serijo AG9 odlikuje zelo majhna globina ohišja. Pri montaži na steno s stenskim nosilcem SU-WL8502 bo razdalja do stene približno polovico manjša kot s Sonyjevim prejšnjim modelom3. Še več, stenski nosilec SU-WL850 ima tudi možnost vrtenja za večjo fleksibilnost in nastavitev najboljšega položaja gledanja.  (2 Na voljo posebej kot dodatna oprema. 3 V primerjavi s serijo AF9 z združljivim stenskim nosilcem.)

Za vrhunsko kakovost slike televizorji serije AG9 združujejo izjemno jasnost slike 4K ter svetlost, barve in detajle visokega dinamičnega razpona (HDR). Doslej skrita območja temnih senc in sončne svetlobe so tako zdaj jasna in polna detajlov. Enako kot televizorja serije ZG9 se tudi televizorji serije AG9 ponašajo z načinoma Netflix Calibrated in IMAX Enhanced ter sistemoma Dolby Vision™ in Dolby Atmos™ za izkušnjo gledanja, kot so si zamislili ustvarjalci vsebin.

Certificirani izdelki IMAX Enhanced bodo v Evropi na voljo na izbranih televizorjih BRAVIA. Več podrobnosti kot tudi upravičene države in časovni razpored bodo še objavljeni.

Uporabniška izkušnja
Obe seriji televizorjev, ZG9 Full Array LED in AG9 OLED, se ponašata s Sonyjevim Android TV-jem, ki podpira številne aplikacije iz trgovine Google Play™ – vključno z YouTube™, Netflix, Prime Video in drugimi (razpoložljivost je odvisna od regije). Za še pametnejšo televizijo in dom imata seriji ZG9 in AG9 vgrajenega tudi Googlovega virtualnega pomočnika Google Assistant. Poleg tega imajo televizorji obeh serij integriran mikrofon, ki v povezavi s storitvijo Google Assistant omogoča glasovno upravljanje. Gledalci lahko svoje želje preprosto izgovorijo in tako načrtujejo svoj dan, odkrivajo vsebine, predvajajo TV-oddaje in filme ter še veliko drugega (razpoložljivost storitve Google Assistant je odvisna od regije).

Televizorji delujejo tudi s priljubljenimi pametnimi zvočniki, na primer Sonyjevimi LF-S50G in SRS-XB501G ter Google Home in Amazon Echo. S pametnimi zvočniki lahko uporabniki upravljajo televizor in predvajajo pretočne vsebine s preprostimi glasovnimi ukazi. Temu se bodo kasneje letos pridružile še dodatne funkcije.

Televizorji Sony Android bodo združljivi z Apple AirPlay 2 in HomeKit. AirPlay 2 omogoča brezskrbno pretakanje vsebin iz naprav iPhone, iPad in Mac neposredno v vaš televizor Sony. Oglejte si filme in oddaje iz storitve iTunes in drugih video aplikacij ter glejte svoje fotografije kar na televizorju Sony. Predvajajte glasbo in poslušajte podcaste na televiziji in zvočnikih AirPlay 2 po celotnem domu – vse je sinhronizirano. HomeKit omogoča preprosto in varno upravljanje s pametnimi gospodinjskimi izdelki s pomočjo aplikacije Home ali z glasovnim upravljanjem prek Siri na napravah Apple. Televizorje lahko dodate v aplikacijo Home in vključite v scenarije ali avtomatizacije z drugimi dodatki HomeKit. Uporabniki lahko tako z aplikacijo Home ustvarijo scenarij »Ogled filma« in naročijo Siri, da izvede scenarij. Tako se bo njihov televizor prižgal, luči pa se bodo zatemnile. Podpora za AirPlay 2 in HomeKit bo na voljo v letu 2019 za modele ZG9, AG9, XG95, XG85.

Za še prijaznejšo uporabniško izkušnjo je tukaj nov, enostaven pametni daljinski upravljalnik, ki gledalcem omogoča, da z njim upravljajo povezane naprave, kot so kabelski/satelitski sprejemniki, predvajalniki Blu-ray in igralne konzole, brez potrebe po menjavi daljinskega upravljalnika (podprte naprave se razlikujejo glede na regijo). Daljinski upravljalnik zdaj deluje prek radijske povezave, kar pomeni, da je mogoče s televizorjem upravljati, ne da bi morali paziti na usmerjenost daljinskega upravljalnika proti televizorju. Obenem je tukaj še novo razvit uporabniški vmesnik, ki prinaša preprost in hiter dostop do priljubljenih aplikacij in nastavitev.

Poleg navedenih dveh serij je Sony Europe predstavil tudi televizorje AG8 4K HDR OLED, XG95/XG90 4K HDR Full Array LED, XG85 4K HDR LED in WG6 Full HD HDR LED, ki bodo prav tako prišli v trgovine v tem letu.

- MASTER Series ZG9 8K HDR Full Array LED TV – modela 249 cm (98’’) in 216 cm (85’’)
- Serija AG8 BRAVIA OLED 4K HDR TV – modela 165 cm (65”) in 140 cm (55”)
- Serija XG95 - modeli 216 cm (85”), 190 cm (75”), 165 cm (65”) in 140 cm (55”) 4K HDR Full Array LED TV
- Serija XG90 4K HDR Full Array LED TV – model 124 cm (49”)
- Serija XG85 4K HDR LED TV – modeli 215 cm (85”), 190 cm (75”), 165 cm (65”) in 140 cm (55”)
- Serija WG6 Full HD HDR LED TV – modela 127 cm (50”) in 109 cm (43”)

Cene in razpoložljivost televizorjev v maloprodaji bodo objavljeni kasneje.

Za nazornejšo prestavitev novega televizorja AG9 si oglejte spodnji videoposnetek.


Nazaj