Barcelona, 25. februar 2019 – Sony Mobile Communications (“Sony Mobile”) s svojim najnovejšim vrhunskim modelom Xperia 1 na novo definira vizijo podjetja na področju pametnih telefonov in preizkušen profesionalni zaslon ter kinematografske tehnologije združuje v prelepem, elegantnem in zmogljivem pametnem telefonu.

»Odločili smo se za novo vizijo naše blagovne znamke Xperia™, s katero želimo našim kupcem omogočiti doživetja kot jih še niso izkusili,« je dejal Mitsuja Kišida, predsednik pri Sony Mobile Communications. »Še nadalje premikamo meje inovativnosti in naš novi Xperia prinaša resnično uporabne tehnologije in številne profesionalne funkcije, s katerimi omogoča kreativno izkušnjo zabave kot jo lahko ponudi le Sony.«

Izkusite CinemaWide 4K HDR OLED zaslon brez para v formatu 21:9
Uživajte v filmih v njihovem originalnem formatu kar iz svoje dlani z zaslonom CinemaWide 4K HDR OLED z diagonalo 16,5 cm in formatom 21:9. Xperia 1 ponuja enako razmerje kot filmsko platno in verodostojen prikaz barv v katerih so filmi posneti za izkušnjo ogleda, ki je enaka tisti, kot so si jo zamislili filmski ustvarjalci.

Ta zaslon brez para uporablja Sonyeve nagrajene tehnologije iz TV aparatov BRAVIA®. Tehnologija za prikaz X1™ for mobile vsebuje tehnologije HDR (visok dinamični razpon) za izboljšanje slike, ki prav vsem vsebinam, tudi tistim predvajanim iz spleta, izboljšajo kontrast, barve in jasnost.

Xperia 1 uporablja 10 bitno tonsko gradacijo, s katero lahko prikaže skoraj neskončno množico barv, in prinaša še globljo črnino ter bolj naravne barve. Način Creator, navdahnjen s profesionalnimi zmogljivostmi izdelkov Sony, ki jih uporabljajo vodilni hollywoodski studii, pa vam sedaj omogoča še ne videno verodostojnost prikaza barv, s katerimi bodo vsebine oživele na zaslonu in bile prikazane tako, kot so si jih zamislili ustvarjalci. Zaslon in na novo razviti sistem za obdelavo slik podpirata širok razpon barv standarda ITU-R BT.2020 in DCI-P3 z Illuminant D65.

Potopite se v večdimenzionalni zvok Dolby Atmos®
Vrhunsko izkušnjo ogleda dodatno obogati večdimenzionalni zvok Dolby Atmos, ki vas v celoti obda in potegne v zgodbo z dih jemajočim realizmom. Tudi zvok na Xperia 1 je bil razvit v sodelovanju s Sony Pictures Entertainment in sedaj prinaša mobilno izkušnjo kot so si jo zamislili ustvarjalci vsebin.

Celovitost izkušnje zabave zaokrožuje igranje mobilnih igric na povsem novi ravni. Širok zaslon v formatu 21:9 vas še bolj potegne v igro, funkcija Game Enhancer pa prilagodi delovanje telefona, blokira neželena obvestila in vam omogoča snemanje vaših igričarskih podvigov ter iskanje spletnih napotkov za igrico, ki jo igrate.

Ustvarite zgodbe, ki prikažejo več, s filmskimi video posnetki in preciznimi fotografijami
Izkusite profesionalno kakovost prav vsake fotografije z napredno trojno kamero (12 milijonov slikovnih pik) v vseh situacijah in pod vsemi svetlobnimi pogoji: 16 mm objektiv za širokokotne pokrajine, večnamenski 26 mm objektiv in 52 mm teleobjektiv (ekvivalenten 35 mm).

Tehnologije iz Sonyjeve priznane serije fotoaparatov z izmenljivimi objektivi α (“Alpha”), so našle prostor v Xperia 1 pod imenom BIONZ X™ for mobile. Napredni algoritem omogoča prvi Eye AF (samodejno ostrenje) v pametnem telefonu, s katerim kamera ostrino ohranja v območju oči in obenem prinaša hitri način burst s katerim lahko posnamete do 10 fotografij na sekundo z uporabo AF/AE sledenja (samodejno ostrenje in samodejna osvetlitev) za doseganje preciznega ostrenja in idealne osvetlitve. Svetla zaslonka F1.6 ponuja boljše posnetke v slabih svetlobnih pogojih, senzor za sliko Dual Photo Diode z oddaljenostjo med pikami 1,4 μm prepreči zabrisanost še tako hitrih objektov, rezultat zmanjšanja šuma RAW pa so čudovito jasni posnetki.

Xperia 1 pa se ne zadovolji le s fotografijami, ampak postavlja nove mejnike tudi pri snemanju video posnetkov, kar omogoča tehnologija razvita ob sodelovanju z inženirji Sonyjevega oddelka za profesionalne digitalne filmske kamere, ki delujejo pod blagovno znamko CineAlta, in ki so zasloveli s svojo Full frame digitalno filmsko kamero “VENICE”. Nastavitev Cinema Pro omogoča snemanje v naravnem filmskem tonu in dodajanje prednastavljenih izraznih barvnih profilov. Želeno razpoloženje lahko dosežete z izbiro ene izmed osmih prednastavitev in vaše videe spremenite v filmske zgodbe. Vse to lahko posnamete v 24 sličicah na sekundo v 4K HDR ločljivosti in formatu 21:9. To profesionalno tehnologijo brez para lahko v Xperia 1 vgradi le Sony in vam s Cinema Pro vaše vsakodnevne dogodke omogoči posneti v filmskem stilu. Xperia 1 lahko iz zaslona ali predvajanih video posnetkov izlušči tudi posamezne sličice v formatu 21:9, tako z kot tudi brez barvnih prednastavitev. Edinstveni hibridni sistem optične stabilizacije Optical SteadyShot™ medtem s svojim edinstvenim algoritmom poskrbi za enakomerno snemanje brez tresenja.

Eleganten in ergonomski 21:9 dizajn
Ohišje, ki obdaja zaslon v formatu 21:9, modelu Xperia 1 daje minimalistično in brezčasno obliko, ki se popolnoma prilega zaslonu, tanek in eleganten profil pa zagotavlja popolno prileganje v dlan. Elegantno kovinsko ohišje obdaja zaščitno steklo Corning® Gorilla® Glass 6 na sprednji in zadnji strani, pridobljena ocena IP65/IP68 za zaščito pred pljuski[i] pa vas varuje pred elementi.

Naredite več z večokenskim načinom na formatu 21:9
Edinstveni zaslon s formatom 21:9 ponuja več uporabnega prostora in je idealen za hkraten prikaz dveh aplikacij, s čimer lahko sedaj vidite in naredite več. Večokenski zaslon je enostavno in hitro dostopen z uporabo najboljše različice tehnologije Side sense do sedaj, s pomočjo aplikacije za zagon tega načina, ali s pomočjo glasovnega ukaza.

Xperia 1 premijsko obdelavo združuje s fantastičnim videzom in barvami, ki se prilegajo vašemu individualnemu stilu: črno, škrlatno, sivo in belo.

Zmogljivost, ki traja in traja
Izkusite neverjetne zmogljivosti in izboljšano učinkovitost najnovejše mobilne platforme vrhunskega razreda Qualcomm® Snapdragon™ 855 Mobile Platform. Hitrost prenosov Gigabit LTE, do 25 % hitrejši procesor in do 40 % hitrejši grafični procesor v primerjavi s prejšnjo generacijo, dopolnjuje še Snapdragon Elite Gaming, ki brez naprezanja obvlada tako zahtevne aplikacije kot igrice.

Zmogljiva baterija s 3,330 mAh, tehnologije Smart Stamina, Battery Care[ii] in Xperia Adaptive Charging, vam obenem zagotovijo celodnevno uporabo telefona.

Dodatna oprema
Za telefon Xperia 1 bo na voljo velik razpon dodatne opreme:

Open-ear Stereo Bluetooth® slušalke SBH82D
Neformalne stilske »open-ear« slušalke, s katerimi lahko uživate v glasbi in opravljate klice brezžično ter obenem slišite svojo okolico.

Stilski ovitek na dotik SCTI30
Na voljo v prilegajočih se barvah in s transparentno sprednjo stranico, ki vam omogoča dostop do vseh funkcij vašega Xperia 1 tudi, ko je ovitek zaprt.

Dostopnost
Xperia 1 bo z operacijskim sistemom Android™ 9 Pie na izbrana tržišča prispela pozno spomladi leta 2019[iii].

Celovite specifikacije telefona Xperia 1

[i] Xperia 1 je odporen na pljuske in prah, zato ga lahko brez skrbi uporabljate v dežju ali umazanijo sperete z vodo iz pipe, vendar pa pred tem trdno zaprite vse vhode in pričvrstite vse pokrovčke. Telefona vam ne priporočamo popolnoma potopiti ali izpostavljati morski vodi, slani vodi, klorirani vodi in tekočinam kot so pijače. Zloraba in neustrezna uporaba nista zavarovani z garancijo. Naprava je bila testirana v skladu z oceno IP65/68. Za več informacij obiščite www.sonymobile.com/waterresistant. Xperia 1 je opremljen z USB vhodom za povezavo in polnjenje brez pokrovčka. Pred polnjenjem se prepričajte, da je USB vhod popolnoma suh.
[ii] Battery Care vaš telefon napolni do 90 %, nato počaka in zadnjih 10 % napolni tik preden se ponavadi zbudite.
[iii] Časovnica in dostopnost bosta odvisni od posameznega trga