Napredek tehnologije, ki poganja pametna oblačila in modne dodatke, je modne blagovne znamke postavil v center prihajajoče evolucije trga nosljive tehnologije. Trenutno pametno uro ali zapestnico za fitnes uporablja 20 % vseh odraslih, leta 2020 pa bo trg nosljive tehnologije dosegel globalno vrednost 30 milijard evrov – številka, ki si jo je dobro zapomniti.

Doslej je bil poudarek na tehničnih lastnostih, zato je večina izdelkov skušala konkurenco premagati izključno z dlje trajajočo baterijo in boljšimi zmogljivostmi. A tehnologija je že dolgo prisotna v modi, od pametnih tkanin, modelov na modni pisti z očali Google Glass, do modnega oblikovalca Adama Selmana in njegovega oblačila naslednje generacije z omogočenim elektronskim plačevanjem na modni pisti. Nosljiva tehnologija vedno bolj zavzema svoj prostor v modni industriji.

»Februarja potekajo številne modne revije v New Yorku, Londonu in Milanu, prav tako pa tudi kongres mobilne telefonije Mobile World Congress v Barceloni, kar pomeni, da je sedaj najboljši trenutek za razmislek o prihodnosti nosljive tehnologije. V svetu mode se nadaljuje rast trendov, kot je athleisure - mešanica športnega in sproščenega stila. Tehnologija obenem postaja vse hitrejša in manjša, dodatno pa nagovarja prav tiste potrošnike, ki iščejo minimalistične, ne pretirano vpadljive ter obenem kakovostno oblikovane izdelke. Tehnološke in modne blagovne znamke morajo v današnjih časih potrošnikom skupaj pojasniti status nosljive tehnologije – gre za modne dodatke, strojno opremo ali pripomoček za fitnes?« je dejal Jorn Lambert, izvršni podpredsednik za digitalne rešitve pri podjetju Mastercard.

Tako moda kot tehnologija delujeta kot podaljška posameznikove osebnosti, zato mora nosljiva tehnologija upoštevati obe področji, če želi biti privlačna za potrošnike. Diamantna manšeta, kovinska zapestna ura ali pozlačeni prstan je pametni nakit, ki potrošnikom prinaša dodatne koristi – istočasno je videti dobro in je bistven za nadaljnjo stopnjo rasti nosljive tehnologije. Obenem predstavlja tudi privlačen način za vstop blagovnih znamk na novi trg in za naslavljanje novih, povezanih in digitalno ozaveščenih potrošnikov. Nosljiva tehnologija je namreč uporabna na več načinov, a je hkrati cenejša od večine mobilnih naprav.

Ponudniki tehnologije so se tako znašli pred izzivom, kako uporabiti čim bolj gladke in nemoteče procese, s katerimi modnim blagovnim znamkam omogočajo izdelavo nosljive tehnologije, ki imajo v prvi vrsti izgled modnega dodatka visokega razreda. Med prvimi podjetji, ki so zaplula v te neraziskane vode, je Sony s svojo pametno zapestno uro Wena™. Zapestna ura, katere ime pomeni “Wear Electronics Naturally”, je namenjena lajšanju vsakodnevnih dejavnosti, saj omogoča hitro brezstično plačevanje, napredne fitnes funkcije in neposredno povezavo za pošiljanje obvestil na mobilni telefon – vse to z luksuznim dizajnom.

Nosljiva tehnologija, ki bo postopek plačila poenostavila z enim dotikom ali potezo, predstavlja naslednjo stopnjo želja potrošnikov, ki pričakujejo kombinacijo praktičnosti in videza, primernega za takojšnjo objavo na omrežju Instagram. Nosljiva tehnologija, ki omogoča plačevanje, je tako že na voljo v 21 državah EU in obsega preko 30 različnih naprav.

Foto: Wirecard AG


Nazaj