Umetna inteligenca je najbolj vroča tema med izdelovalci pametnih telefonov. Tukaj ledino orje Huawei Mate 10 Pro, ki je na trg prišel v lanskem letu in ima vgrajeno takšno rešitev. Mobilni procesor Kirin 970 ima namreč vgrajeno nevronsko procesno enoto (NPU), ki omogoča funkcionalnosti umetne inteligence (strojno učenje). Večina ima pomisleke ali resnično potrebujemo umetno inteligenco na telefonu, če pa je dosedaj vse zgledno delovalo? Odgovor je preprost: zaradi umetne inteligence bo življenje lažje, pametni telefoni pa bodo bolj zmogljivi. Tukaj je 5 stvari, ki jih morate vedeti o umetni inteligenci in o tem, kako lajša rabo naprav.

Umetna inteligenca v fotoaparatu
Vsi si želimo zajemati kar se da lepe fotografije s pametnimi telefoni. Izkaže se, da pri tem velikokrat nismo najbolj uspešni. Aplikacija za fotoaparat na telefonu ima običajno veliko naprednih funkcij, ki pa jih v večini primerov ne koristimo.  Umetna inteligenca bo malodane vsakomur omogočila, da doseže nivo kakovosti profesionalnega fotografa brez posebnih znanj, hkrati pa bo pospešila proces ustvarjanja kakovostne fotografije. Huaweijev Mate 10 Pro zmore s pomočjo fotoaparata in umetne inteligence v realnem času zaznati različne scene in objekte ter temu primerno v trenutku prilagoditi nastavitve barve, kontrasta, zaklopa, ISO vrednosti in drugih parametrov. Tako lahko Mate 10 Pro posname skoraj tako profesionalne fotografije, kot jih zajemajo profesionalni DSLR fotoaparati.

Strojno učenje bo poskrbelo za delovanje pametnega telefona
Najnovejši Huaweijevi pametni telefoni so bili zasnovani, da delujejo dobro tudi več mesecev po nakupu in ne samo v trenutku, ko pridejo iz škatle. Ta napredek sloni na strojnem učenju. Gre za napredno tehnologijo, ki zagotavlja, da je pametni telefon polno zmogljiv ne glede na to, ali ga uporabljate šele nekaj ur ali pa že nekaj mesecev. Huaweijev pogon z umetno inteligenco, ki temelji na Kirinu 970 ter programski preobleki EMUI 8.0, se uči navad uporabnika in tako optimizira delovanje sistema. Sistem se nauči katere aplikacije uporabljate najbolj pogosto in zanje prihrani več pomnilnika. Podobno se zgodi s procesorskimi viri, ki jih bo sistem samodejno namenil bolj zahtevnim aplikacijam.

Prevodi s pomočjo umetne intelligence
V kolikor ne dopustujete kje na balkanu, vam lahko pametni telefoni pomagajo s prevajanjem in tako olajšajo komunikacijo z domačini. Zahvaljujoč umetni inteligenci je prevod besedila kar 300 % hitrejši in je na voljo brez povezave v splet. Pametni telefon Huawei lahko prevaja med 50 različnimi jeziki. Tako boste vedno vedli kaj piše na meniju v restavraciji in se s tem izognili neprijetnim presenečenjem.

Umetna inteligenca v galeriji slik
Vsem znana situacija: vrnete se s počitnic s kupom fotografij, ki jih nameravate urediti in ustrezno označiti, a tega nikoli ne storite. Rezultat je kaos v galeriji slik na pametnem telefonu. Ali ne bi bilo prikladno, če bi to lahko storil nekdo namesto nas? Na srečo nam lahko na pomoč priskočijo algoritmi umetne inteligence. Huaweijev pametni telefon zna samodejno označiti fotografije in prepoznati scene, ljudi ter kraje. Mate 10 Pro poskrbi, da v galeriji slik vlada red in vam tako prihrani kar nekaj časa.

Umetne inteligence se ne smemo bati
Umetna inteligenca in strojno učenje sta modna izraza med ljudmi, ki so tesno povezani s tehnologijo. Kljub visokim vložkom denarja in znanja v rešitve, ki jih poganja umetna inteligenca, je jasen cilj olajšati življenje uporabnikom. Telefoni se bodo preobrazili v pametne asistente in nas razbremenili, da bomo imeli več časa zase. Umetne inteligence se ne smemo bati – v prihodnosti si bomo namreč težko predstavljali življenje brez nje.

Spremljajte nas