Ljubljana, 5. junij 2019 - Samsung, Spin Digital in SES, ki je vodilni ponudnik satelitskega prenosnega signala, so prvič v zgodovini v Evropi prenašali 8K vsebine iz satelita na televizor. Omenjena 8K vsebina je bila oddajana prek satelita Astra, pri čemer je družba Spin Digital nudila strokovno znanje za kodiranje 8K visokokakovostnih signalov. Signal je sprejemal Samsung 8K televizor, ki je dekodiral in neposredno prikazal vsebino, ki jo je prejel prek satelitskega signala.

„Veseli smo, da smo skupaj z družbo SES na dogodku SES Industry Day predstavili to izjemno tehnologijo. Samsung je popolnoma zavezan k razvoju 8K televizijskega trga in prikaz uspešnega prenosa signala prek satelitske platforme družbe SES je pomemben korak na poti do cilja," je povedal John Adam, vodja oddelka za poslovni razvoj in industrijske zadeve pri Samsung Research UK.  

Vsebina 8K s 7680x4320 piksli pri 50 slikah/sekundo je kodirana s strani družbe Spin Digital, ki za to uporablja HEVC kodirnik s hitrostjo 70 Mbps, prenos pa poteka prek satelitov družbe SES na 33 MHz transponderju z uporabo DTH parametrov oddajanja. Samsung QLED 8K Q950RB z 208,28-centimetrskim zaslonom sprejema signal neposredno in uporablja prenosne parametre DVB-S2. Samsung televizor ima največjo svetilnost 4000 nitov, kompatibilni 8K HEVC 50/60 fps video dekoder, najnovejši HDMI vmesnik in lahko predvaja HDR vsebine. Samsung televizor bo kmalu na voljo v Evropi.

"Sodelovanje z družbo SES nam pomaga definirati nastavitve stiskanja in kakovosti za novi 8K format z uporabo vseh potencialov HEVC tehnologije kodiranja. Naš naslednji korak je omogočiti podobno kakovost in kompresijo za 8K HEVC prenos v živo," je povedal Mauricio Alvarez-Mesa, izvršni direktor Spin Digital. Prenos 8K vsebin v več video formatih zahteva tako učinkovito video kodiranje kot tudi zanesljivo infrastrukturno tehnologijo. Čeprav bo tehnologija stiskanja postala učinkovitejša v naslednjih nekaj letih, prikaz prenosa dokazuje, da je satelit že v tem trenutno sposoben zanesljivo prenesti bitne podatke, ki so potrebni za prenos 8K signalov.


Nazaj