V četrtek 15. februarja 2024 bo na Osnovni šoli Jela Janežiča v Škofji Loki ponovno računalniški praznik, saj se bodo v okviru Festivala inovativnih tehnologij odvila tri državna računalniška tekmovanja za otroke s posebnimi potrebami.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami, ki obiskujejo šole s prilagojenim programom. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo. Svoje znanje učenci izkažejo na treh tekmovanjih v organizaciji ZOTKS in v sodelovanju z OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki.

Prvo, že 17. državno računalniško tekmovanje z naslovom Z miško v svet je namenjeno učencem v posebnem programu. Drugo tekmovanje z naslovom Z računalniki skozi okna je namenjeno učencem programa nižjega izobrazbenega standarda in bo letos že 24. po vrsti. Tretje, novo tekmovanje, ki se imenuje Rišem, brišem na ekran, pa je namenjeno obema skupinama učencev. Letošnjega šolskega tekmovanja se je udeležilo 212 otrok iz 20 slovenskih šol.

Program:
8:45 – 9:15: Prihod tekmovalcev (dvorana Poden)
9:30 – 10:30: Tekmovanje (telovadnica OŠ Jela Janežiča in dvorana Poden)
10:30 – 11.30: Zabavni program (dvorana Poden)
11:30 – 12:15: Kosilo
12:15: Slavnostna prireditev s podelitvijo priznanj in nastopom Nipketa (telovadnica OŠ Jela Janežiča)

Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.