Pametnega telefona Pura 70 Pro ne odlikuje samo lep videz in vsestranska mobilna fotografija, temveč tudi vrnitev aplikacij, do katerih je bilo na dosedanjih modelih težje priti.

Prezgodaj je reči, ali bo stabilnejša in preprostejša pot za nameščanje aplikacij, ki zahtevajo Googlove mobilne storitve (GMS), dovolj, da se Huawei vrne na stara pota. To bo pokazal čas. Gotovo pa je, da ima Pura 70 Pro, za razliko od drugih modelov v zadnjih treh letih, pred sabo manj ovir in večje možnosti, da prepriča uporabnike.

Oblikovno s tem Huawei nikdar ni imel težav. Tako je tudi letos. Sodobno oblikovano ohišje iz aluminija in utrjenega stekla ima lepo zaobljene vogale in zgolj rahle robove. Ravno prav, da ne moremo govoriti o pravokotno odsekanih. Na belem steklenem hrbtu, iz katerega izstopa konkretno visoka izboklina z objektivi treh zadnjih kamer, se prstni odtisi ne vidijo, česar ne moremo trditi za različico v črni barvi.

Trikotna izboklina je nekaj posebnega med letošnjimi telefoni, sploh zaradi večjega »očesa« kamere z optično povečavo. Telefonu daje samosvoj videz, vendar hkrati rahlo oteži držanje z dvema rokama v panoramskem načinu. V praksi to pomeni, da boste med igranjem iger zelo verjetno s prsti mazali površine objektivov, ki jih bo potem treba pred fotografiranjem obrisati.

Povprečen procesor, odličen zaslon in dolgoživa baterija
Vse večja samozadostnost Huaweia je opazna na vsakem koraku. Puro 70 Pro po dolgem času spet poganja domači procesor Kirin 9010. Ne more se enakovredno primerjati s trenutno najboljšimi procesorji na trgu, vendar kljub temu nudi zmogljivosti, ki bodo zadovoljile potrebe dobršnega dela uporabnikov. Kot smo preizkusili, brez večjih težav in z zadovoljivo izkušnjo poganja grafično zahtevnejše igre, kot je Genshin Impact. Posebej, ker je telefon opremljen z odličnim 17,2-centimetrskim (6,8-palčnim) zaslonom OLED, ki ga med drugim odlikujejo lepe barve, prilagodljiva hitrost osveževanja do 120 hercev, visoka razločljivost in točkovna svetilnost 2500 kandel, ki jamči čitljivost v vseh svetlobnih razmerah. Robovi okoli zaslona so primerno tanki, medtem ko je zaščitno steklo Kunlun na robovih rahlo zaobljeno. Krivina se nato prijetno navezuje na zaobljenost bokov, da je telefon prijetno držati v rokah. Te osnovne strojne zmogljivosti nadgrajujeta še dovolj velika pomnilnika (12/512 GB), ki zagotavljata, da prostora v nobenem primeru ne bo zmanjkalo.

Avtonomija baterije je naslednja dobra lastnost. Ob polnem obremenitvenem testu v praksi telefon nikoli ne deluje dolgo časa v takšnih razmerah, baterija zagotovi slabe tri ure delovanja. Čas se podaljša na sedem ur neprekinjenega igranja omenjene igre ali štirinajst ur gledanja videa z YouTuba ob treh četrtinah svetlosti zaslona in prenosa podatkov preko brezžičnega omrežja. Testi kažejo, da baterija zdrži cel dan celo ob zahtevnejši uporabi. Ker je podprto 100-vatno žično in 80-vatno brezžično polnjenje, Pura 70 Pro nikdar ne bo treba ponoči priključiti na napajalnik. Dovolj bo nekaj deset minut polnjenja med vsakodnevnim jutranjim obredom.

Izstopajoče fotografske zmogljivosti
Kot vedno je Huawei veliko pozornosti namenil fotografskim zmogljivostim novega pametnega telefona. Čeprav Pura 70 Pro ni najboljši model v družini, to mesto je rezervirano za Pura 70 Ultra z enopalčnim tipalom glavne kamere, v kakovosti fotografije ne zaostaja prav veliko. Od treh je najboljša glavna kamera s 50-milijonskim tipalom ter nastavljivo zaslonko na intervalu med f/1,4 in f/4,0, pri kateri je še dodaten poudarek na fotografiranju hitro premikajočih se predmetov. 48-milijonsko kamero s 3,5-kratno optično povečavo odlikuje še sposobnost makro posnetkov, medtem ko ima širokokotna kamera 12,5-milijonsko tipalo.

Kakovost fotografij in video posnetkov vseh treh kamer je na razmeroma visoki ravni, pri čemer so za odtenek slabše fotografije širokokotne kamere. Zajame manj podrobnosti in opaziti je, da kombinacija tipala in objektiva ujame manj svetlobe. To pride do izraza predvsem v slabših svetlobnih razmerah in ponoči, ko fotografije niso enako svetle in je na njih več nejasnosti. Podnevi pa prikažejo podobne naravne barve z dovolj dinamike ter z visokim dinamičnim razponom. Zaradi tega je vseeno, katero kamero uporabite v dobrih svetlobnih razmerah, a ponoči je prioriteta glavna kamera. Zelo podobno je s kakovostjo videa. Podnevi priporočamo igranje s kamerami in povečavami, saj je možno spreminjanje med snemanjem, in ponoči glavno kamero, da bo video posnetek boljše kakovosti.

Lažja pot do Googlovih aplikacij
Huawei se je tokrat zelo potrudil, da je omogočil preprosto nameščanje Googlovih in drugih aplikacij, ki ne delujejo brez Googlove programske nadgradnje operacijskega sistema Android. Obvoz v obliki rešitve MicroG je po novem mogoče globlje integrirati v sistem EMUI 14, zato deluje bolje od navideznega okolja GBox. Na voljo bosta dve poti. Preprosta, ki bo na voljo kmalu, in ročno nameščanje, ki ravno tako ni pretirano zapleteno, le več časa zahteva. V prvem primeru boste aplikacijo poiskali v trgovini AppGallery, ki vam bo ponudila neposredno namestitev. Ko boste prvič želeli namestiti eno od takšnih aplikacij, bo tržnica prosila za dovoljenje, da samodejno namesti rešitev MicroG. Kar bo nato steklo samodejno. Druga pot je ročna namestitev in nastavitev rešitve, ki zahteva ročno nameščanje nekaterih sistemskih aplikacij. A ko storite to, preverjeno na telefonu Pura 70 Pro delujejo zahtevnejše storitve, kot je Android Auto.

Huawei Pura 70 Pro je po dolgem času spet za širši krog uporabnikov zanimiv pametni telefon, saj poleg fotografske odličnosti nudi dostop do aplikacij, ki so do zdaj veljale za največji razlog, zakaj se niste odločali za telefone Huawei.

Tekst in foto: Marjan Kodelja