LJUBLJANA, 22. maj 2024 - Microsoft je včeraj na svoji letni konferenci Microsoft Build predstavil vrsto novosti na področjih umetne inteligence in orodij za razvijalce. Podjetje je zavezano k zagotavljanju vrhunskih rešitev na področju umetne inteligence, s katerimi bodo lahko razvijalci ustvarjali naslednjo generacijo inteligentnih aplikacij. "Prelomne novosti na področju umetne inteligence imajo velik vpliv na Microsoft in razvijalce, ki uporabljajo našo tehnologijo," je povedal Frank X. Shaw, direktor komunikacij pri Microsoftu. "Na konferenci Build bomo predstavili nova področja te tehnološke revolucije ter skupno okoli 60 novih izdelkov in rešitev."

Najpomembnejše novosti na konferenci Microsoft Build:
Nadaljnji razvoj rešitve Copilot: Microsoft Copilot Studio uvaja nove zmogljivosti agenta, s katerimi bodo lahko razvijalci ustvarjali proaktivne kopilote. Razširitve Copilota izboljšujejo funkcionalnost s pomočjo povezav z novimi viri podatkov in aplikacijami.

Podatkovna inteligenca v realnem času: Ta nova ponudba v okviru platforme Microsoft Fabric zagotavlja celovito rešitev programske opreme kot storitve (SaaS) za nalaganje, analizo in organizacijo velikih količin časovno občutljivih podatkov.

Razširitve orodja GitHub Copilot: Prvi sklop razširitev GitHub Copilot je zdaj na voljo kot predogled zaprtemu krogu uporabnikov in razvijalcem omogoča, da svojo izkušnjo prilagodijo s storitvami, ki jih najraje uporabljajo.

Podatkovna inteligenca v realnem času s platformo Microsoft Fabric: Podjetja lahko v realnem času analizirajo in ukrepajo na podlagi velikih količin podatkov, kar omogoča hitrejše in boljše odločitve.

Microsoft Fabric Workload Development Kit: Neodvisnim ponudnikom programske opreme (ISV) in razvijalcem omogoča razširitev aplikacij znotraj platforme Fabric.

Novi modeli, ki premikajo meje, in večmodalne zmožnosti v umetni inteligenci Azure AI: GPT-4o, najnovejši in najnaprednejši model, je sedaj na voljo znotraj okolja Azure AI Studio in v obliki aplikacijskega vmesnika API za generativne in pogovorne izkušnje. Model Phi-3-vision je Microsoftov novi večmodalni model in je sedaj na voljo na platformi Azure. Uporabnikom omogoča, da vnašajo slike in besedila ter prejmejo besedilne odgovore.

Novo partnerstvo s podjetjem Cognition. Microsoft bo v partnerstvu s podjetjem Cognition ponudil agenta Devin, ki ga poganja umetna inteligenca na temelju platforme Azure in ki rešuje zapletena opravila, kot so selitev kode za razvijalce.

Zmogljivi novi virtualni strežniki: Microsoft je prvi ponudnik storitev v oblaku, ki je v Azure vključil AMD-jev pospeševalni čip za umetno inteligenco MI300X. Kot predogled so na voljo novi virtualni strežniki Cobalt 100 z arhitekturo  ARM, ki ponujajo do 40 % boljšo zmogljivost v primerjavi s primerljivimi virtualnimi strežniki Azure.

Osebni računalniki Copilot+: Na konferenci je bila predstavljena tudi nova kategorija računalnikov Windows, zasnovanih za umetno inteligenco. Copilot+ so najhitrejši in najbolj inteligentni osebni računalniki Windows doslej.

PODROBNEJE O NOVOSTIH:

Razvoj rešitve Copilot
S prihodom rešitve Microsoft Copilot se je področje razvoja programske opreme povsem spremenilo. V zadnjem letu je bilo zanj predstavljenih več kot 150 posodobitev, razvita pa je bila tudi zbirka Copilot, ki združuje vse doslej pridobljeno znanje in razvijalcem omogoča, da razvijejo lastne pomočnike.

Microsoft Copilot Studio prinaša nove zmogljivosti agentov, s katerimi lahko razvijalci ustvarijo proaktivne pomočnike z umetno inteligenco za določena opravila. Ti pomočniki z umetno inteligenco lahko upravljajo kompleksne procese, se učijo na podlagi povratnih informacij uporabnikov in po potrebi zaprosijo za pomoč. Poleg tega razširitve programa Copilot uporabnikom omogočajo, da ga povežejo z novimi viri podatkov in aplikacijami ter tako še dodatno razširijo njegovo funkcionalnost.

Podatkovna inteligenca v realnem času za hitrejše sprejemanje odločitev
Nova zmogljivost inteligence v realnem času, ki jo nudi platforma Microsoft Fabric, podjetjem omogoča, da v realnem času analizirajo in ukrepajo na podlagi velikih količin podatkov, kar omogoča hitrejše in boljše odločitve. Trenutno je možnost na voljo v predogledu in je lahko v pomoč analitikom z malo ali nič izkušnjami s pisanjem kode, koristi pa lahko tudi profesionalnim razvijalcem z uporabniškimi vmesniki, ki so bogati s kodo.

Microsoft Fabric Workload Development Kit
Novi komplet orodij za razvoj delovnih nalog Microsoft Fabric to omogoča, saj neodvisnim ponudnikom programske opreme (ISV) in razvijalcem omogoča razširitev aplikacij na platformi Microsoft Fabric, da lahko ustvarijo enotno uporabniško izkušnjo.

GitHub Copilot z novimi razširitvami postaja razširljiv
V zadnjih dveh letih je GitHub Copilot postal najbolj priljubljeno razvojno orodje z umetno inteligenco, saj ima kar 1,8 milijona naročnikov. Zdaj je zaprtemu krogu uporabnikov za predogled na voljo prvi komplet razširitev za GitHub Copilot. Ti dodatki razvijalcem omogočajo, da svojo izkušnjo pomočnika Copilot prilagodijo s storitvami, kot so Azure, Docker in Sentry, neposredno znotraj klepeta GitHub Copilot Chat.

GitHub Copilot for Azure je ena od razširitev, ki jih je razvil Microsoft in prikazuje, kako lahko ustvarjanje v naravnem jeziku z razširjenim naborom možnosti pospeši razvoj. Razvijalci lahko razširitev uporabljajo znotraj klepeta Copilot Chat ter pregledujejo in upravljajo vire Azure, obenem pa lahko odpravljajo težave in iščejo ustrezne dnevnike in kodo.  

Novi modeli, ki premikajo meje, in večmodalne zmožnosti v umetni inteligenci Azure AI
GPT-4o, najnovejši in najnaprednejši model, je sedaj na voljo znotraj okolja Azure AI Studio in v obliki aplikacijskega vmesnika API. Ti modeli združujejo obdelavo besedila, slike in zvoka ter postavljajo nov standard za izkušnje umetne inteligence. Model Phi-3-vision uporabnikom omogoča, da vnašajo slike in besedila ter prejmejo besedilne odgovore. Uporabniki lahko na primer zastavljajo vprašanja o grafikonu ali pa postavljajo odprta vprašanja o določenih slikah.

Novo partnerstvo s podjetjem Cognition
Novo partnerstvo s podjetjem Cognition: Microsoft in Cognition bosta strankam ponudila avtonomnega programskega agenta Devina, ki jim bo pomagal pri zapletenih nalogah, kot so migracija in modernizacija kode. Kot del dogovora bo Devin deloval na platformi Azure. Cognition AI je laboratorij za uporabno umetno inteligenco, ki razvija programske agente od začetka do konca, da bi razvijalcem pomagal doseči več.

Zmogljivi novi virtualni strežniki pospešujejo vpeljavo umetne inteligence
Microsoft je izbral edinstven pristop k infrastrukturi za umetno inteligenco, ki vključuje strojno in programsko opremo družbe Microsoft in njenih partnerjev. Vsa oprema je optimizirana za naloge umetne inteligence in prilagojena potrebam strank. Je prvi ponudnik storitev v oblaku, ki ponuja AMD-jev pospeševalnik za umetno inteligenco MI300X. Prav tako je predstavil nove virtualne strežnike s procesorji ARM Cobalt 100, ki pri nalogah z umetno inteligenco dosegajo bistveno višjo zmogljivost (do 40 odstotkov).

Predstavljeni osebni računalniki Copilot+
Microsoft je predstavil tudi novo kategorijo osebnih računalnikov Windows, zasnovanih za umetno inteligenco - osebne računalnike Copilot+, najhitrejše in najbolj inteligentne osebne računalnike Windows doslej. Z zmogljivimi procesorji, ki lahko obdelajo neverjetnih več kot 40 bilijonov operacij na sekundo (TOPS), baterijo, ki zdrži ves dan, in dostopom do najnaprednejših modelov umetne inteligence, osebni računalniki Copilot+ omogočajo stvari, ki so na drugih računalnikih nemogoče. Z uporabo orodja Cocreator lahko skoraj v realnem času na napravi ustvarjajo in izboljšujejo slike, ustvarjene z umetno inteligenco, ali pa s podnapisi v živo Live Captions premostijo jezikovne razlike, saj lahko v angleščino prevajajo govor iz več kot 40 jezikov. Te izkušnje bodo zaživele na različnih napravah, med katerimi so tako računalniki Microsoft Surface kot izdelki partnerjev OEM, kot so Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo in Samsung. Prednaročila bodo odprta 20. maja, na voljo pa bodo 18. junija.

Na tridnevni dogodek, namenjen tehničnemu učenju in povezovanju v skupnosti, se je prijavilo približno 200.000 ljudi. Od tega se jih bo 4000 osebno udeležilo konference Microsoft Build v Seattlu. Udeleženci lahko izbirajo med več kot 300 predavanji, predstavitvami in laboratoriji, ki jih bodo vodili strokovnjaki podjetja Microsoft in njegovih partnerjev. Za tiste, ki se dogodka ne bodo mogli udeležiti v živo, bo večina vsebine na voljo na zahtevo. Microsoft bo na dogodku predstavil skupno približno 60 novih izdelkov in rešitev.