V svetu, ki nenehno pospešeno napreduje v tehnološkem smislu, je pametni telefon postal nepogrešljiv sopotnik v našem vsakdanjem življenju. Medtem ko se tržišče nenehno napolnjuje z novimi modeli, pa se mnogi uporabniki soočajo z izzivom, kako ohraniti svoje telefone funkcionalne in učinkovite čim dlje. V tem kontekstu je iPhone, kot eden najbolj priljubljenih pametnih telefonov, v središču pozornosti. Kljub izjemni kakovosti izdelave in zmogljivosti, se tudi iPhone sčasoma lahko začne izrabljati in izgubljati svojo prvotno učinkovitost.

Če ste odgovoren lastnik pametnega telefona, veste, kje se nahaja najbližji iPhone servis in kaj vse vam nudi – tudi daljšo življenjsko dobo naprave, če ga redno obiskujete. Za daljšo dobo telefona pa seveda lahko dobro poskrbite še na druge načine, ki jih prav tako predstavljamo v nadaljevanju.

Posodabljanje aplikacij in operacijskega sistema

Ker razvijalci nenehno nadgrajujejo obstoječe in dodajo nove funkcije ter obenem optimizirajo splošno delovanje, je še toliko pomembneje, da poskrbite za posodabljanje aplikacij in sistema na svoji napravi. Posodobitve namreč poskrbijo za izboljšanje delovanja pametnega telefona, tablice ali računalnika.

iOS, Android in drugi operacijski sistemi vam privzeto nudijo možnost za samodejno posodobitev ali pa vas samodejno obvestijo o posodobitvah, ki so razpolago.

redno-posodabljanje-operacijskega-sistema

Če ne želite, da telefon brez vaše vednosti namešča posodobitve, to lahko naredite ročno. S tem boste imeli popolni nadzor nad tem, kaj se posodablja. V vsaki aplikaciji prav tako lahko preverite, kaj točno zajema nova posodobitev.

Brisanje neuporabljenih aplikacij

Ker ima iPhone omejeno količino sistemskega pomnilnika ter prostora za shranjevanje, je pametno, da je aplikacij, ki se jih ne uporablja, čim manj. Če jih boste redno brisali, se bo sprostil prostor za shranjevanje, obenem boste preprečili, da bi se aplikacije izvajale v ozadju, s tem pa seveda porabile del moči procesorja in kapacitete sistemskega pomnilnika.

Če nepotrebnih aplikacij sproti ne boste brisali, bodo kratkoročne posledice skorajda neopazne. Na dolgi rok pa se bo vašemu telefonu zaradi polno navlake verjetno skrajšala življenjska doba.

Primerna zaščita

iPhone telefon ni niti slučajno poceni, zato je še kako na mestu, da ga dovolj kakovostno zaščitite. Ko govorimo o zaščiti telefonov na sploh, vam verjetno na pamet najprej padejo najrazličnejši etuiji in ovitki za telefone. A primeru iPhona naj ključno vlogo pri zaščiti raje prevzame kaljeno zaščitno steklo.

Zaščitno steklo iz kaljenega stekla ni namenjeno samo preprečevanju najhujšega – to je padcu mobitela na tla. Takšna vrsta stekla se lahko izvrstno izkaže tudi v vaši torbici, kjer se vaš iPhone nehote sreča s ključi, pilicami in drugimi trdimi predmeti, ki zlahka poškodujejo občutljiv ekran naprave.

iphone-zascitno-steklo

Morda so vam o tovrstni zaščiti stekla telefona že več povedali strokovnjaki, ko ste se naročili na servis telefonov. Izvedeli ste, da je na voljo kar nekaj vrst zaščitnih stekel in je zato treba biti še toliko bolj pozoren pri sami izbiri.

Predebelo steklo, ki ima ostre robove, vam verjetno ne bo omogočalo najboljšega delovanja in odzivnosti zaslona. Pri izbiri najprimernejše izbire za vaš pametni telefon naj vam zato raje pomagajo izkušeni strokovnjaki.

Redno čiščenje

Za daljšo življenjsko dobo telefona iPhone boste poskrbeli tudi, če ga boste redno čistili. Seveda ne mislimo na čiščenje madežev prstnih odtisov. Bolj kot to naj vas skrbi prah in druga umazanija, ki se nabira v priključkih za polnjenje in slušalke, v zvočnikih in še drugih skritih mestih.

redno-ciscenje-iphona

Za težave s polnjenjem telefona je pogosto kriva prav umazanija, ki se nabira znotraj vhoda polnjenja in ovira prenos med napravo in kablom. S pomočjo zobotrebca lahko nežno očistite vmesnik za slušalke, rešetke zvočnikov, vhod za polnjenje. Z vlažilnimi robčki redno čistite steklo ter zadnjo stran telefona.

Namesto zamenjave raje popravilo

Vemo, da se strojna oprema zelo hitro kvari in da je to povsem neizogibno. Slej ko prej se boste srečali z vprašanjem, ali raje popraviti star telefon ali kupiti novega. Ker nanj morda ne boste zmogli sami odgovoriti, je dobro, da se tudi v tem primeru obrnete na strokovnjaka.

Servis iPhone Ljubljana je pravo mesto, kjer vam lahko o tem svetujejo priznani in izkušeni mojstri. Njihov spekter popravil zajema skoraj vse – od menjave baterije do reševanja težje poškodovanih telefonov. Servirajo tudi naprave, ki so bile v stiku z vodo ali s katero drugo tekočino. Visoko usposobljeni serviserji odlično poskrbijo tako za iPhone kot ostale Apple naprave.

Še nekaj priročnih nasvetov izkušenih serviserjev

Za konec pa še nekaj dobro namernih in priročnih nasvetov izkušenih serviserjev iPhone telefonov, ki dobro vedo, da se naprave najpogosteje poškodujejo tudi zaradi tekočine:

  • iPhona ne uporabljajte v savni ali parni kopeli,
  • ne potapljajte ga namerno v vodo,
  • ne uporabljajte ga zunaj predlaganega temperaturnega razpona ali v zelo vlažnih okoljih,
  • ne izpostavljajte ga vodi pod tlakom ali vodi s hitrim pretokom, na primer med deskanjem na vodi z motorno vleko,
  • ne plavajte ali ne kopajte se z njim,
  • ne razstavljajte ga in ne odstranjujte vijakov,
  • pazite, da vam iPhone ne pade na tla in ne izpostavljajte ga drugim udarcem.

Če kljub temu pride do izpostavitve iPhona tekočini, pa najprej odklopite vse kable ter naprave ne polnite, dokler ni povsem suha. Polnjenje in uporaba dodatne opreme moker telefon lahko poškoduje. Pred polnjenjem ali priključitvijo česa počakajte vsaj 5 ur.

Vzdrževanje in podaljševanje življenjske dobe vašega iPhona ni le koristno za vašo denarnico, ampak tudi za okolje. S pravilno skrbjo lahko zmanjšate potrebo po pogostih nadomestkih in s tem zmanjšate svoj ogljični odtis. Z upoštevanjem preprostih navodil za nego in uporabo ter rednim izvajanjem posodobitev programske opreme, boste zagotovili, da bo vaš iPhone deloval optimalno in zanesljivo še dolgo časa.

Ne pozabite tudi na varnostne kopije podatkov, saj vam lahko v primeru okvare ali izgube telefona prihranijo veliko neprijetnosti. S temi preprostimi koraki lahko torej ne le podaljšate življenjsko dobo vašega iPhonea, ampak tudi ohranite svoje dragocene podatke varne in dosegljive v vsakem trenutku.

Za konec, vedno imejte v mislih, da je vaš iPhone le orodje, ki vam pomaga olajšati življenje. Nekaj osnovne nege in pametne uporabe lahko gre daleč, da ohranite to orodje delujoče in uporabno za vaše vsakodnevne potrebe.