V sklopu Life projekta družbe ZEOS, d.o.o. z imenom Life Spodbujamo e-krožno tudi jeseni na področju servisnih aktivnosti ne počivajo. Ponavljajo uspešno akcijo “Podaljšaj lajf svojemu aparatu – servisiraj!”, ki je namenjena spodbujanju servisiranja pri različnih serviserjih električne in elektronske opreme v Sloveniji. Obenem pa še naprej sodelujejo pri pobudi za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije serviser električnih aparatov na Centru RS za poklicno izobraževanje.

Sodelujoči serviserji v jesenski akciji
Organizatorji akcije vse potrošnike v Sloveniji pozivajo, da svoj pokvarjen električni aparat prinesejo k lokalnemu sodelujočemu serviserju, ki bo aparat pregledal oz. opravil diagnostiko in na željo stranke aparat tudi popravil. Vsi potrošniki, ki v času trajanja akcije električni aparat prinesejo v pregled in/ali popravilo, lahko sodelujejo v nagradni igri za bon za pregled in popravilo v vrednosti 2 x 50 eur pri istem serviserju. Jesenska akcija bo potekala med 18. septembrom in 20. oktobrom 2023, v njej sodelujejo 4-je serviserji na 6-ih lokacijah po Sloveniji v krajih Ljubljana, Vrhnika, Kranj in Domžale.

Servis velikih in malih gospodinjskih aparatov
- SOLID TRUST, j.d.o.o. PE SERVIS JURCO, Brnčičeva 5, 1231 Ljubljana – Črnuče
Servis računalnikov (namiznih, prenosnih, tabličnih), tiskalnikov in monitorjev
- MOLEK.SI d.o.o., Vrtnarija 3, 1360 Vrhnika
Servis telefonov, prenosnih računalnikov, električnih skirojev in dronov
- MOBISTEKLA - EM Servis storitve d.o.o., PE Tržaška cesta 5, 1000 Ljubljana 
Servis velikih in malih gospodinjskih aparatov
- ETIS, d.o.o.
- PE LJUBLJANA, Tržaška cesta 333, 1000 Ljubljana
- PE KRANJ, Ljubljanska cesta 30, 4000 Kranj
- PE DOMŽALE, Ljubljanska cesta 92, 1230 Domžale

Kaj je novega okrog pobude za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije serviser električnih aparatov
V Sloveniji poklic serviser električnih aparatov v tem trenutku še ne obstaja, zato so pri družbi ZEOS, d.o.o. v okviru projekta Life Spodbujamo e-krožno oktobra leta 2022 podali pobudo za vzpostavitev tega poklica na Center RS za poklicno izobraževanje. Le-ta je bila obravnavana na njihovi seji Področnega odbora za poklicne standarde. Pobuda je bila februarja letos potrjena, prva seja strokovne delovne skupine pa se je odvila maja letos. V nadaljevanju postopka se je na podlagi opazovanja na delovnem mestu in razgovori z vključenimi strokovnjaki oblikoval poklic, kar je obvezen korak pri razvoju poklicnih standardov. Skupno je bilo v nadaljevanju organiziranih 6 srečanj strokovne delovne skupine, opravljenih pa tudi več individualnih razgovorov s člani skupine in nekaterimi drugimi strokovnjaki, povezanimi s področjem (npr. inšpektor za elektro področje). Zaključno srečanje strokovne delovne skupine je predvideno v septembru 2023, kjer bodo obravnavani predlogi končnih dokumentov, oblikovanih s strani delovne skupine in predloženi v potrditev. V primeru potrditve sledi oddaja gradiv v obravnavo in potrditev Strokovnemu svetu RS za poklicno in strokovno izobraževanje. Po potrditvi pa izda Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sklep o javni objavi in uveljavitvi dokumentov. Za tem pa sledi s strani ZEOS, d.o.o. tudi pobuda na Center za poslovno usposabljanje za oblikovanje programa za usposabljanje za ta poklic. Nekaj korakov je torej še pred njimi, a uspelo jim bo zagotovo in kmalu bomo imeli tudi pri nas uradni poklic na področju popravila aparatov.

Nosilci projekta zainteresirane lepo vabijo tudi k obisku njihovega spletnega portala www.zeos.si, kjer lahko poiščejo lokacijo svojega najbližjega serviserja aparatov, zemljevid pa še sproti dopolnjujejo, tako da bodo veseli vseh podatkov o lokalnih serviserjih, ki jih še ni na zemljevidu. Vabljeni pa tudi na Facebook skupino za hitre nasvete z imenom KAM S TASTARIM?, kjer si izmenjujejo mnenja ter delijo nasvete in usmeritve za servisiranje oz. podaljševanje življenjske dobe električnih aparatov.

Več informacij
KAM S TASTARIM?: https://www.facebook.com/groups/377498733771075
Life Spodbujamo e-krožno: https://www.zeos.si/spodbujamo-e-krozno/
​​​​​​​“Podaljšaj lajf svojemu aparatu – servisiraj!”: ​​​​​​​https://www.zeos.si/dogodki/podaljsaj-lajf-svojemu-aparatu---servisiraj-18-september---20-oktober-2023/​​​​​​​