Ljubljana, 20. september 2023 - Novi brezzrcalni fotoaparat polnega formata FX Nikon Z f združuje tradicionalno obliko in vrhunsko tehnologijo. Model Z f omogoča napredno zajemanje fotografij in videoposnetkov, saj je opremljen z enakim slikovnim procesorjem EXPEED 7 kot fotoaparata Nikon Z 8 in Z 9. Oblikovanje ohišja povzema po znamenitem Nikonu FM2 iz leta 1982, ki je predstavljal pomemben mejnik na področju filmskih fotoaparatov. Za piko na »i« je model Z f opremljen z logotipom, ki ga je Nikon uporabljal v sedemdesetih in osemdesetih letih, in je premišljeno zasnovan v luči prepleta nostalgije in vrhunske tehnologije, s čimer je neprimerljiva ustvarjalnost vedno pri roki.

Nastavitvena kolesca, sprožilec in stikalo za vklop/izklop so izdelani iz medenine, kar omogoča vrhunski in kakovosten občutek. Za nameček bodo uporabniki lahko izbirali med šestimi različnimi prvovrstnimi barvami zunanjosti in si tako dodatno prilagodili fotoaparat, ki se bo prilegal njihovemu slogu. Model Z f je izjemno zmogljiv fotoaparat, zato se boste lahko z njim lotili fotografiranja pokrajin, ulic, portretov in še marsičesa, saj ima izjemne lastnosti in zmogljivosti, ki se kosajo s profesionalnimi fotoaparati. Novi Z f pravzaprav prekaša polprofesionalne fotoaparate z visokimi vrednostmi nastavitev ISO, kar pomeni, da lahko ustvarjate kristalno jasne posnetke tudi v najzahtevnejših svetlobnih pogojih.

Višja zmogljivost z uporabo vrhunskih tehnologij 
Z f uporablja slikovni procesor najnovejše generacije EXPEED 7, ki omogoča visoke občutljivosti ISO. Ima enake zmogljivosti prepoznavanja devetih vrst motivov kot model Z 8, poleg tega pa tudi izboljšano zmogljivost sledenja med samodejnim ostrenjem pri uporabi funkcije prepoznavanja motiva. Če želite posneti ljudi ali divje živali, to omogoča izjemno zanesljivo sledenje AF, ki zagotavlja, da fotoaparat ohrani hitro, jasno in natančno izostritev na premikajočih se motivih. Poleg naprednega snemanja videoposnetkov je Z f tudi prvi fotoaparat na svetu z novo zmogljivostjo zmanjševanja tresljajev VR na točki ostrenja, ki zmanjša možnost neostrih posnetkov okrog območja točke ostrenja, s čimer bo vaša vsebina zagotovo izstopala od ostalega ozadja.

Nove funkcije, ki odpirajo več možnosti za slikovno izražanje
Vsi, ki ste navdušeni nad črno-belo fotografijo, ste prišli na pravo mesto. Fotoaparat Z f je opremljen z dvema novima funkcijama sistema Picture Control, ki na dva nova načina prilagajata monokromatski slikovni zapis, ima pa tudi namensko stikalo za črno-belo fotografiranje, ki uporabnikom omogoča enostaven preklop v način za črno-belo fotografijo. S temi novimi dodatki se bodo fotografi lahko brez ovir poglobili v ustvarjanje posnetkov v klasičnem vzdušju. 

Boljši videoposnetki za raznolike potrebe
Novi fotoaparat ponuja nekatere zanimive funkcije za videoposnetke, vključno s snemanjem v 10-bitnem zapisu in obliko zapisa H.265, prav tako lahko do 125 minut snemate v ločljivosti 4K UHD. Druge funkcije so prevzete od modela Z 9, vključno z zmožnostjo prilagajanja občutljivosti ISO v korakih po 1/6 EV in s prikazom rdečega okvira med snemanjem videoposnetka.

Dodatne funkcije: Z f
- Prvi Nikonov fotoaparat, ki podpira snemanje videoposnetkov v načinu s prednostjo zaklopa. V tem načinu uporabnik izbere čas zaklopa, fotoaparat pa nastavi zaslonko.
- Načinu delovanja z območjem AF sta dodani možnosti 3D-sledenje (samo v načinu fotografiranja) in AF s sledenjem motivu (samo v video načinu).
- Slikovne točke, uporabljene za ustvarjanje posnetkov, in točke, uporabljene za AF, dosegajo pri vsakem posnetku najboljšo osvetlitev, kar omogoča lažje ostrenje želenega motiva, tudi če je predstavljen kot obris z osvetlitvijo iz ozadja ali če je prizor slabo osvetljen ali temen.
- Razpon pokritosti in število točk ostrenja, uporabljenih v načinu AF s samodejno izbiro območja, sta povečana za boljšo izostritev pri oddaljenih ali premikajočih se motivih.
- Dodanih je več možnosti različnih oblik, ki so na voljo za način AF s širokim območjem po meri, kar izboljša učinkovitost v prizorih z več motivi.
- Uporaba slikovnega procesorja EXPEED 7 zmanjšuje šum na delih motivov z manj detajli in izboljšuje kakovost slike.
- Prvi brezzrcalni fotoaparat serije Z polnega formata, opremljen z odmično-vrtljivim zaslonom LCD.
- Prikaz posnetkov v navpični usmeritvi in meni, ki je med prikazom na zaslonu, zagotavljata učinkovito podporo za pokončno fotografiranje.
- Prvi fotoaparat serije Z, ki podpira funkcijo Fn za prilagajanje nastavitev fotoaparata med določanjem kompozicije slik v iskalu na zaslonu LCD.
- Visoka zmogljivost obdelave slikovnega procesorja EXPEED 7 omogoča funkcijo High-Speed Frame Capture+ (C30), zaradi katere lahko neprekinjeno fotografirate z veliko hitrostjo do 30 posnetko/s.
- Opremljen je s funkcijo Pre-Release Capture (zajem pred sprožitvijo), ki omogoča, da se zajeti posnetki ohranijo v medpomnilniku do ene sekunde, preden do konca pritisnete sprožilec.
- Omogoča funkcijo mehčanja kože in uravnoteženja vtisa portretov, da lahko uporabniki lažje poustvarijo pristnejše polti portrete.
- Ima sistem Picture Control s funkcijo Rich Tone Portrait (bogati toni za portrete), ki bolje zajame podrobnosti o barvi polti motiva.
- Uporablja tehnologijo globokega učenja za prepoznavanje prizora pri fotografiranju v samodejnem načinu, pri čemer zagotavlja najboljše upravljanje osvetlitve glede na prizor.
- Vrhunska zaščita pred prahom in kapljanjem vode omogoča brezskrbno fotografiranje tudi v težkih razmerah.
- Opremljen je z dvema režama za pomnilniško kartico, eno za kartico SD(XC)/UHS-II in drugo za kartico MicroSD(XC)/UHS-I.
- Uporabljena je dvojna prevleka za zaščito slik. tipala pred prahom.
- Z uporabo programske opreme NX Studio različice 1.5.0. je podprto združevanje posnetkov NEF (RAW), posnetih s funkcijo premika slikovnih točk za zapis visokoločljivostnih datotek. Funkcije orodja Picture Control Utility 2 smo združili, da lahko sedaj nastavljanje, uporabo in upravljanje sistema Picture Control opravite v eni aplikaciji.

Z f bo na voljo za nakup prihodnji mesec. Za ohišje Z f bo treba odšteti 2.499,00 EUR, v kompletu z objektivom Z 40 mm 1:2 SE 2.749,00 EUR, v kompletu z objektivom Z 24-70 mm 1:4 S pa 3.129,00 EUR.

Več informacij: https://www.nikon.si