World Photography Organisation z veseljem objavlja zmagovalce v posameznih kategorijah in fotografska dela, uvrščena v ožji izbor Odprtega tekmovanja na fotografskem natečaju Sony World Photography Awards 2023, ki izpostavlja najboljše posamične fotografije iz leta 2022.

Na natečaj Sony World Photography Awards 2023 je prispelo več kot 415.000 fotografij iz več kot 200 držav in ozemelj, pri čemer jih je več kot 200.000 sodelovalo v Odprtem tekmovanju. Vsak zmagovalec prejme Sonyjevo digitalno fotografsko opremo, hkrati pa se bo potegoval tudi za prestižni naziv Fotografa leta odprtega tekmovanja, ki prinaša denarno nagrado v višini 5.000 ameriških dolarjev.

Skupni zmagovalec Odprtega tekmovanja bo razkrit 13. aprila na podelitvi nagrad v Londonu. Izbrane zmagovalne fotografije in fotografije iz ožjega izbora bodo uvrščene na razstavo natečaja World Photography Awards, ki bo na ogled v galeriji Somerset House od 14. aprila do 1. maja 2023.

Zmagovalci desetih kategorij so:

ARHITEKTURA: Mark Benham (Združeno kraljestvo) za fotografijo The Silos (Silos), kolažu podobno sliko silosa in okoliških zgradb v rožnatih odtenkih, ki pritegnejo pogled v pristanišču Brest v Franciji.

USTVARJALNO: Boris Eldagsen (Nemčija) za fotografijo PSEUDOMNESIA | The Electricia, presunljiv črno-bel portret dveh žensk iz različnih generacij, ki spominja na vizualni jezik družinskih portretov iz 40. let 20. stoletja.

POKRAJINA: Giorgos Rousopoulos (Grčija) za fotografijo grške gorske pokrajine, ki prikazuje pohodnika med vzpenjanjem na goro Tymfi, ko umirjeno stoji v ozadju in opazuje narodni park Pindus.

V ožjem izboru v kategoriji "Pokrajina" je tokrat blestela tudi Slovenka Andreja Ravnak s fotografijo "Textures". Ravnakova je od malih nog povezana z naravo in ustvarjalnostjo, kar odseva tudi njeno prijavljeno delo "Textures", ki prikazuje Južno Moravsko, kmetijsko pokrajino na Češkem. Ta se razteza čez nizke hribe in doline ter ustvarja edinstveno kombinacijo naravnih ukrivljenih oblik in umetnih geometrij. "Različni odtenki prsti naredijo zimsko pokrajino izjemno lepo, skoraj nezemeljsko," pove Andreja Ravnak.

ŽIVLJENJSKI SLOG: Azim Khan Ronnie (Bangladeš) za fotografijo Childhood (Otroštvo), ki prikazuje otroke med velikanskimi stožci (topasi) v bangladeškem obratu za predelavo riža, medtem ko se igrajo z vozičkom, ki ga sicer uporabljajo delavci za prevažanje in sušenje riža.

GIBANJE: Zhenhuan Zhou (Kitajska) za fotografijo Slam on the Brakes (Stopi na zavoro), ki prikazuje kavbojko na tekmovanju jezdenja konj okrog sodov v Onatriu v Kanadi. Na teh tekmovanjih kavbojke jezdijo konje tako, da čim hitreje opravijo pot med postavljenimi sodi. Tista, ki doseže najhitrejši čas, je zmagovalka.

NARAVNI IN DIVJI ŽIVALSKI SVET: Dinorah Graue Obscura (Mehika) za fotografijo Mighty Pair (Mogočen par), črno-bel portret, posnet med potovanjem po Južnem Teksasu, ki prikazuje čopkasti ptici karakari, medtem ko mirno stojita in gledata v isto smer mimo fotoaparata, kot bi pozirali za fotografijo.

PREDMET: Mieke Douglas (Nizozemska) za fotografijo Recycled (Reciklirano), kjer ni vse tako, kot je videti. Gre namreč za vizualno iluzijo, ustvarjeno iz plastičnih vrečk in tkanine, ki je videti kot šopek, s čimer vabi, da si jo bolje ogledamo.

PORTRET: Sukhy Hullait (Združeno kraljestvo) za fotografijo Charlie, portret, kjer je točno na sredini upodobljen mlajši najstnik, ki se je med pandemijo, ko je bila večina pubov zaprtih, s prijatelji odločil spremeniti zapuščeno parkirišče puba v skejterski park.

ULIČNA FOTOGRAFIJA: Andreas Mikonauschke (Nemčija) za fotografijo Exhausted (Izčrpani), evokativen črno-bel portret moških na robu izčrpanosti, po tem ko so med tradicionalnimi velikonočnimi procesijami svetega tedna 'Semana Santa' po andaluzijskih ulicah nosili težka lesena ogrodja s kipi, ki prikazujejo svetopisemske prizore.

POTOVANJE: Max Vere-Hodge (Združeno kraljestvo) za fotografijo Ghosts (Duhovi), dramatično fotografijo južnosudanskega plemena Mundari med kurjenjem nočnih ognjev, s katerimi želijo goveda pasme Ankole-Watusi obvarovati pred muhami cece in komarji.

Dela, prispela na letošnje odprto tekmovanje, je žiriral Eric Schlosser, umetniški direktor dogodka Tbilisi Art Fair v Gruziji. Zmagovalci študentskega, mladinskega, odprtega in profesionalnega tekmovanja na natečaju Sony World Photography Awards 2023 bodo objavljeni 13. aprila 2023, njihova dela pa bodo uvrščena na razstavo v galeriji Somerset House v Londonu, ki bo na ogled od 14. aprila do 1. maja 2023. Več informacij najdete v priponki.

Za dodatne informacije o zmagovalcih in uvrščenih v ožji izbor obiščite spletno mesto www.worldphoto.org.

AVTORSKE PRAVICE IN NASLOVI FOTOGRAFIJ – MREŽNI PRIKAZ (OD ZGORNJE VRSTICE OD LEVE PROTI DESNI):
© Mark Benham, Združeno kraljestvo, zmagovalec, Odprto tekmovanje, kategorija Arhitektura, Sony World Photography Awards 2023
© Jordi Coy, Španija, ožji izbor, Odprto tekmovanje, kategorija Pokrajina, Sony World Photography Awards 2023
© Kinga Wnuk, Poljska, ožji izbor, Odprto tekmovanje, kategorija Ustvarjalno, Sony World Photography Awards 2023
© Isabel Bielderman, Nizozemska, ožji izbor, Odprto tekmovanje, kategorija Pokrajina, Sony World Photography Awards 2023
© Paweł Jagiełło, Poljska, ožji izbor, Odprto tekmovanje, kategorija Potovanje, Sony World Photography Awards 2023
© Dinorah Graue Obscura, Mehika, zmagovalka, Odprto tekmovanje, kategorija Naravni in divji živalski svet, Sony World Photography Awards 2023
© İsmail Serhat Şahin', Turčija, ožji izbor, Odprto tekmovanje, kategorija Potovanje, Sony World Photography Awards 2023
© Max Vere-Hodge, Združeno kraljestvo, zmagovalec, Odprto tekmovanje, kategorija Potovanje, Sony World Photography Awards 2023
© Enda Burke, Irska, ožji izbor, Odprto tekmovanje, kategorija Ustvarjalno, Sony World Photography Awards 2023
© Xiaoye Jin, Kitajska, ožji izbor, Odprto tekmovanje, kategorija Predmet, Sony World Photography Awards 2023
© Michael Prince, ZDA, ožji izbor, Odprto tekmovanje, kategorija Pokrajina, Sony World Photography Awards 2023
© James Hunter, ZDA, ožji izbor, Odprto tekmovanje, Naravni in divji živalski svet, Sony World Photography Awards 2023
© Lorenzo Grifantini, Italija, ožji izbor, Odprto tekmovanje, kategorija Ulična fotografija, Sony World Photography Awards 2023
© Azim Khan Ronnie, Bangladeš, zmagovalec, Odprto tekmovanje, kategorija Življenjski slog, Sony World Photography Awards 2023