LJUBLJANA, 23. januar 2023 – Microsoft in LinkedIn sta predstavila naslednji korak v razvoju programa Skills for Jobs (veščine za delo), ki zagotavlja brezplačen dostop do 350 novih tečajev in šestih novih certifikatov Career Essentials Certificates za osnovna poklicna znanja za šest najbolj iskanih delovnih mest v digitalnem gospodarstvu. Microsoft in LinkedIn bosta ponudila tudi 50.000 štipendij LinkedIn Learning, s katerimi bosta ljudem pomagala napredovati  na njihovi učni poti.

Microsoft si je za cilj zadal, da bo do leta 2025 veščine in certifikate za iskana delovna mesta pomagal pridobiti 10 milijonom ljudi. Novi program je nadgradnja globalne pobude za razvoj veščin Global Skills Initiative, ki je 80 milijonom iskalcev zaposlitve po vsem svetu omogočila dostop do digitalnih virov za razvoj znanja. V Sloveniji je v dveh letih, odkar je Microsoft začel s pobudo Global Skilling Initiative, možnost brezplačnega učenja izkoristilo več kot 24.000 ljudi.

Microsoft je na podlagi podatkov LinkedIna in inštituta Burning Glass analiziral ponudbe delovnih mest in opredelil šest delovnih mest, po katerih je največ povpraševanja: strokovnjak na področju administracije, vodja projektov, poslovni analitik, sistemski administrator, razvijalec programske opreme ali podatkovni analitik. Novi tečaji in certifikati bodo na voljo v osmih jezikih: angleščini, francoščini, nemščini, španščini, portugalščini, poenostavljeni kitajščini, japonščini in arabščini. Microsoft je pobudo razširil, ker se je podjetje zavezalo k zagotavljanju podpore vključujočim gospodarskim priložnostim. Cilj je učencem po vsem svetu zagotoviti enakopraven dostop do veščin, tehnologije in priložnosti, potrebnih za uspeh v vse bolj digitalnem gospodarstvu.

»Danes digitalna znanja in veščine ključno prispevajo h konkurenčnosti na trgu dela. Po tem, ko posamezniki pridobijo ta znanja na platformah Microsoft Learn in LinkedIn Learning, jim nudimo še dodatno podporo tako, da lahko svoje znanje dokažejo s priznanimi Microsoftovimi certifikati, ki igrajo ključno vlogo pri poklicnem razvoju,« je povedala Barbara Domicelj, direktorica slovenskega Microsofta. Novi certifikati za osnovna poklicna znanja (Career Essentials Certificate) so zasnovani tako, da učencem pomagajo premostiti vrzel med osnovno digitalno pismenostjo in naprednejšimi tehničnimi veščinami ter pridobiti panožno priznane certifikate, ki so zelo koristni pri iskanju zaposlitve. Ko zaključijo učno pot, bodo učenci prejeli značko na omrežju LinkedIn, s katero bodo izkazali, da so pridobili certifikat, in delodajalcem pokazali, da obvladajo določen nabor veščin.

Vsi tečaji so na voljo na platformi LinkedIn na naslovu opportunity.linkedin.com. Poleg tega so tečaji, ki jih je razvil Microsoft, na voljo tudi na platformi Microsoft Community Training (MCT) in v obliki za prenos za uporabo v drugih sistemih za upravljanje učenja (LMS) za neprofitne partnerje.