Ljubljana, 22. februar 2024 - Podjetje Samsung Electronics je napovedalo razpoložljivost funkcij Galaxy AI[1] v več napravah Galaxy z novo posodobitvijo One UI 6.1, ki je namenjena nadaljnji demokratizaciji mobilne umetne inteligence. Posodobitev bo na voljo v serijah Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 in Tab S9 ter se bo začela uvajati konec marca. V skladu z nedavno predstavljeno Galaxy S24 serijo[2] ta posodobitev zvišuje standard uporabniške izkušnje mobilne umetne inteligence s hibridnim pristopom, ki združuje umetno inteligenco v napravi in v oblaku.

»Naš cilj z Galaxy AI ni le postaviti začetek nove dobe mobilne umetne inteligence, temveč tudi opolnomočiti uporabnike, tako da bo umetna inteligenca bolj dostopna,« je dejal TM Roh, predsednik in vodja oddelka Mobile eXperience Business pri podjetju Samsung Electronics. »To je šele začetek Galaxy AI, saj načrtujemo, da bomo do konca leta 2024 to izkušnjo omogočili več kot 100 milijonom uporabnikov Galaxy in še naprej inovirali načine za izkoriščanje neomejenih možnosti mobilne umetne inteligence.«

Komunikacija, ki presega ovire
Še več uporabnikov telefona Galaxy bo zdaj lahko izkoristilo funkcije Galaxy AI, ki izboljšujejo komunikacijo in so na voljo v modelih s podporo AI. Funkcije vključujejo možnost prilagajanja tona sporočil in prevajanje sporočil v 13 različnih jezikih z uporabo funkcije Pomoč za pisanje (Chat Assist)[3]. Uporabniki naprav Galaxy lahko izkusijo moč interakcij v realnem času s pomočjo funkcije Sprotni prevod (Live Translate)[4], ki zagotavlja glasovne in besedilne prevode za telefonske klice. S funkcijo Tolmač (Interpreter) lahko uporabniki med potovanjem sodelujejo tudi v spontanih pogovorih z domačini, saj funkcija razdeljenega zaslona ustvarja besedilne prevode za pogovore v živo.

Neprekosljiva produktivnost
Širša integracija Galaxy AI v ekosistem Galaxy omogoča tudi brezhibno uporabniško izkušnjo pri vsakodnevnih opravilih na modelih s podporo AI, kar omogoča nove ravni učinkovitosti. Funkcije iskanja so izboljšane s funkcijo Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google)[5], ki ustvarja intuitivne rezultate iskanja s hitro gesto obkroževanja. Funkcije za lažje urejanje življenja, kot je funkcija Pomoč za zapiske (Note Assist)[6], uporabnikom omogočajo ustvarjanje različnih formatov, generiranje povzetkov in prevajanje zapiskov, medtem ko funkcija Pomoč za brskanje (Browsing Assist)[7] posameznikom omogoča hitrejše spremljanje novic z generiranjem izčrpnih povzetkov novic. S funkcijo Pomoč za prepis (Transcript Assist) lahko tudi preprosto prepišete posnetke sestankov ter ustvarite povzetke in prevode.

Neustavljiva ustvarjalnost za umetnika v vas
Z Galaxy AI Samsung podvaja svojo vlogo pri sproščanju ustvarjalnega potenciala posameznikov. Najnovejša posodobitev telefona Galaxy prinaša nabor orodij Galaxy AI, ki spodbujajo ustvarjalno svobodo tudi po tem, ko je fotografija posneta. S funkcijo Generativno urejanje (Generative Edit)[8] lahko naprava s podporo umetne inteligence preprosto spremeni velikost, premesti ali prerazporedi predmete na fotografijah in tako izpopolnijo odličen posnetek. Uporabniki lahko prav tako hitreje in lažje kot kdaj koli prej izpopolnijo katero koli fotografijo s Predlogi za urejanje (Edit Suggestion)[9]. Ni potrebe po večkratnem ponovnem snemanju, saj lahko funkcija Instant Slow-mo[10] ustvari dodatne kadre za počasne videoposnetke in tako zajame akcijske trenutke.

Ustvarjalnost in personalizacija se tu ne končata. Prilagajanje naprav Galaxy je s pomočjo ozadij, ki jih ustvarja umetna inteligenca, še lažje kot prej, kar omogoča, da naprave s podporo umetne inteligence oživijo ustvarjalnost uporabnikov.

[1] Samsung ne daje nobenih obljub, zagotovil ali jamstev glede točnosti, popolnosti ali zanesljivosti rezultatov, ki jih zagotavljajo funkcije umetne inteligence. Za uporabo nekaterih funkcij umetne inteligence Samsung bo morda potrebna prijava v račun Samsung. Galaxy AI funkcije bodo na voljo brezplačno vsaj do konca leta 2025 na podprtih Samsung Galaxy napravah.
[2] Nekatere funkcije umetne inteligence iz serije Galaxy S24 morda ne bodo na voljo v modelih prejšnje generacije.
[3] Funkcija prevajanja v programu Pomoč za pisanje (Chat Assist) morda zahteva prijavo v račun Samsung. Nekatere aplikacije za klepet te funkcije morda ne podpirajo. Za nekatere jezike je morda potreben prenos jezikovnega paketa. Razpoložljivost storitve se lahko razlikuje glede na jezik. Ta funkcija se aktivira, ko je zaznan jezik, ki ga je mogoče prevajati. Natančnost rezultatov ni zagotovljena.
[4] Sprotni prevod (Live Translate) zahteva omrežno povezavo in prijavo v račun Samsung. Sprotni prevod je na voljo samo v vnaprej nameščeni aplikaciji Samsung Phone. Klice je treba opraviti z uporabo izvirnega Samsung klicalnika. Za nekatere jezike je morda potreben prenos jezikovnega paketa. Razpoložljivost storitve se lahko razlikuje glede na jezik. Natančnost rezultatov ni zagotovljena
[5] Rezultati se lahko razlikujejo glede na vizualno ujemanje. Zahteva internetno povezavo. Uporabniki bodo morda morali posodobiti sistem Android na najnovejšo različico. Funkcionalnost izdelka je lahko odvisna od nastavitev aplikacije in naprave. Nekatere funkcije morda ne bodo združljive z določenimi aplikacijami. Razpoložljivost storitve se razlikuje glede na državo in jezik. Natančnost rezultatov ni zagotovljena. Čas za posodobitev se lahko razlikuje glede na model.
[6] Samo za besedilo v zapiskih Samsung Notes potrebna je prijava v račun Samsung in internetna povezava.
[7] Na voljo samo v aplikaciji Samsung Internet.
[8] Generativno urejanje (Generative Edit) zahteva omrežno povezavo in prijavo v račun Samsung. Rezultat urejanja z Generativnim urejanjem je fotografija s spremenjeno velikostjo do 12 MP. Ob shranjevanju se na izhodno sliko nanese viden vodni znak, ki označuje, da je slika ustvarjena z umetno inteligenco. Natančnost in zanesljivost ustvarjenega izpisa nista zagotovljeni.
[9] Funkcija Predlogi za urejanje (Edit Suggestion) je združljiva s formati JPG, PNG, GIF in MP4. Rezultati in kakovost urejanja se lahko razlikujejo glede na pogoje fotografiranja ali snemanja. Natančnost rezultatov ni zagotovljena.
[10] Funkcija Instant Slow-mo je na voljo za serije Galaxy S23, Z Fold5, Z Flip5 in Tab S9.