15. november 2022 - Satelit EAGLE-1, ki bo podpiral varen sistem kvantne distribucije ključev QKD za Evropo, bo za družbo SES, vodilno na področju rešitev za povezovanje globalnih vsebin, izstrelil Arianespace z raketo Vega C. Raketa bo poletela iz Francoske Gvajane v zadnjem tromesečju leta 2024. Satelit bo postavljen v nizko zemeljsko orbito. Projekt EAGLE-1, ki vključuje satelit in zemeljsko infrastrukturo, razvijajo SES in njegov konzorcij 20 evropskih partnerjev ob podpori Evropske vesoljske agencije in Evropske komisije.

V skladu z nedavno podpisanim sporazumom z Evropsko vesoljsko agencijo bodo SES in njegovi partnerji zasnovali, razvili, izstrelili in upravljali celovit satelitski sistem kvantne distribucije ključev QKD, katerega namen bo testiranje in potrjevanje varnega prenosa kriptografskih ključev iz vesolja. Prvi evropski suvereni vesoljski sistem kvantne distribucije ključev QKD bo vključeval namenski satelit EAGLE-1 v nizki zemeljski orbiti in najsodobnejši operativni center kvantne distribucije ključev QKD v Luksemburgu. V okviru Pobude za evropsko kvantno komunikacijsko infrastrukturo (EuroQCI) bo satelit EAGLE-1 državam članicam EU omogočil zgodnji dostop, potrditev in integracijo vesoljske kvantne distribucije ključev QKD.

"Izgradnja celovitega sistema EAGLE-1 za varen prenos podatkov in preverjanje tehnologije kvantne distribucije ključev na dolge razdalje je inovativen projekt, ki bo koristil državam članicam EU," je poudaril Ruy Pinto, glavni tehnološki direktor družbe SES. "Z družbo Arianespace že desetletja sodelujemo pri dostavi naših satelitov v vesolje in veseli nas, da bo družba z nami tudi pri izstrelitvi satelita EAGLE-1 v orbito."

"Veseli in počaščeni smo, da nam je vodilni svetovni ponudnik komunikacijskih storitev SES ponovno izkazal zaupanje," je dejal Marino Fragnito, direktor Arianespaceove poslovne enote Vega. "V zadnjih 38 letih je Arianespace opravil 42 izstrelitev za svojega dolgoletnega partnerja, Vega C pa nadaljuje ta uspešni niz. V veliko čast nam je, da lahko podpremo ambicije naše stranke in smo del misije, katere cilj je implementacija satelitsko podprte tehnologije kibernetske varnosti EU."

Po izstrelitvi bo satelit EAGLE-1 opravil triletno misijo v orbiti, ki jo podpira Evropska komisija. V tej operativni fazi bo satelit vladam in institucijam Evropske unije ter poslovnim sektorjem kritičnega pomena omogočil zgodnji dostop do kvantne distribucije ključev QKD na dolge razdalje, kar bo začrtalo pot do konstelacije EU, kar bo tlakovalo pot zagotavljanju izjemno varnemega prenosa podatkov pod okriljem EU.

Projekt EAGLE-1 sofinancirata Evropska vesoljska agencija iz prispevkov Nemčije, Luksemburga, Avstrije, Italije, Nizozemske, Švice, Belgije in Češke v okviru programa za področje telekomunikacij ARTES ter Evropska komisija v okviru programa Horizon Europe. Vega C, nova evropska lahka nosilna raketa, je 13. julija uspešno opravila uvodni polet ter sedaj vstopa v operativno fazo, za katero je odgovoren Arianespace. S to pogodbo ima raketa Vega C več kot 40 satelitskih pogodb.

Razvojni program Vega C vodi Evropska vesoljska agencija skupaj z 12 državami njenimi članicami. Avio Spa (Colleferro, Italija) je glavni industrijski izvajalec izstrelitvenega sistema Vega. Vega C je bila nadgrajena z zmogljivejšimi raketnimi motorji prve in druge stopnje na trdno gorivo ter z večjim oklepom, kar znatno poveča maso tovora in podvoji prostornino v primerjavi z raketo Vega. Zahvaljujoč izboljšanemu razpršilniku SSMS in sistemu AVUM+, ki omogoča sedem ponovnih vžigov namesto petih, izstrelitvena raketa tudi bolje ustreza posebnim potrebam majhnih vesoljskih plovil. Vega C lahko tudi znotraj iste misije dostavi več tovorov v tri različne ločevalne orbite, namesto dveh, kar je prej omogočala Vega.