Frankfurt – Minulo nedeljo, 17. septembra, so v Muzeju komunikacij v Frankfurtu (Museum für Kommunikation) odprli razstavo Hallo! Wer da?, s podnaslovom Mobilne zgodbe iz Slovenije in Nemčije, ki je plod sodelovanja omenjenega nemškega muzeja in Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, ki je del Tehniškega muzeja Slovenije.

Dogodka so se udeležili predstavniki obeh muzejev, slovenska veleposlanica v Nemčiji dr. Ana Polak Petrič, soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar, Barbara Koželj Podlogar, generalna direktorica Direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije, Karla Pinter, generalna direktorica  Direktorata za notranji trg na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije, člani slovenskega društva Sava-Frankfurt, ki so poskrbeli tudi za kulturni program, ter drugi vabljeni gostje in obiskovalci. Razstava je črpala navdih v razstavi Halo! Kje si? 30 let mobilne telefonije v Sloveniji, ki so jo v Muzeju pošte in telekomunikacij zasnovali leta 2021 in prikazuje razvoj mobilne telefonije v Sloveniji od njenih začetkov do danes. Prvotna ideja je bila omejena na gostovanje omenjene razstave v Frankfurtu, vendar sta ekipi obeh muzejev na koncu sklenili, da bosta skupaj postavili samostojno razstavo, na kateri bodo predstavili zgodovino in zgodbe mobilne telefonije tako v Sloveniji kot v Nemčiji. Razstava je odličen primer proučevanja podobnosti in razlik v tehničnem in tehnološkem razvoju v obeh državah ter prikaza vpliva tega razvoja na družbo. Razstava Tehniškega muzeja Slovenije in Muzeja komunikacij v Frankfurtu je spremljevalni program Frankfurtskega knjižnega sejma, na katerem je Slovenija letos častna gostja. 

Razstavo sta na pot pospremila dr. Barbara Juršič, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije, in dr. Helmut Gold, direktor Muzeja komunikacij v Frankfurtu, ki je tudi direktor fundacije nemških muzejev pošte in komunikacij. Kot je povedala dr. Barbara Juršič, se je skupna pot obeh muzejev začela pred dvema letoma, ko so začrtali pot sodelovanja, ki je prav z razstavo Hallo! Wer da? dosegla vrhunec. Pri tem je izrazila prepričanje, da bo razstava tlakovala pot stalnemu in za obe državi koristnemu sodelovanju tudi v prihodnje. »Ker razstavo odpiramo kot spremljevalno prireditev v letu, ko bo Slovenija častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu, in bo zagotovo pomembno pripomogla ne le k promociji slovenske tehniške dediščine onkraj meja naše države, temveč tudi k promociji Slovenije na splošno, smo k razstavi izdali tudi dvojezični katalog,« je še dodala.

Razstava kronološko spremlja zgodnji razvoj mobilnega telefona, napredujočo digitalizacijo naprave in današnje pametne telefone, ob tem pa obiskovalcu ponuja tudi razmislek, kako se bo razvoj nadaljeval. Pri tem so rdeča nit razstave mobilne zgodbe. O razstavi je v imenu vseh treh kustosov, ustvarjalcev razstave, Ajde Kozjek, dr. Estere Cerar (obe TMS) in Joela Fischerja (Muzej komunikacij v Frankfurtu) spregovoril Fischer in poudaril, da se je razvoj mobilnih komunikacij v mladi Republiki Sloveniji in združeni Nemčiji razlikoval zaradi različnih političnih sistemov in tehničnega razvoja. Zaradi globalizacije in digitalizacije se je razvoj kmalu izenačil, danes pa nas poleg tehnološkega razvoja zaposluje tudi vprašanje, kaj le-ta pomeni za družbo. Ali kot je poudarila dr. Barbara Juršič: »Že Nikola Tesla je v začetku 20. stoletja predvidel napravo, ne večjo od ročne ure, ki jo bo enostavno uporabljati in s katero bomo lahko prenašali govor, glasbo in slike z enega konca sveta na drugega. In zdaj smo tukaj. Zavedamo se, da mora biti muzej tudi prostor za razpravo in razmislek o pozitivnih plateh sprememb in novosti ter razvoja na področju tehnike in tehnologije, hkrati pa tudi o morebitnih pasteh, kar je na področju mobilne telefonije še kako aktualno.«

Na razstavi si je mogoče ogledati vse od prvih težkih in zajetnih mobilnih telefonov, do predstavitve mobilnih komunikacij, ki so bile v Sloveniji javno dostopne šele leta 1991, pa vse do omrežja 5G in digitalnega »detoxa«. Nemcem so se zdele posebej zanimive slovenske mobi kartice z različnimi motivi – na primer motivom ptic, ki so imele tudi nalogo ozaveščanja o naravi, medtem ko so bile nemške brez motivov. Dragocena je tudi zbirka mobilnikov, ki jo je Muzeju pošte in telekomunikacij TMS podaril dr. Aleš Musar, ki je na odprtju razstave zbrane tudi nagovoril. Razstava bo na ogled do 17. marca 2024.

Foto: Stefanie Kösling