Svetovna fotografska organizacija (WPO) je pred kratkim oznanila ožji izbor fotografov študentskega in mladinskega tekmovanja svetovnega fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2023. 

FINALISTI ŠTUDENTSKEGA TEKMOVANJA
Ožji izbor študentskega tekmovanja predstavlja opuse desetih študentov iz vodilnih svetovnih visokošolskih inštitucij. Tema letošnjega natečaja "V spreminjajočem se svetu" je poudarila pozitivne zgodbe o razvoju in napredku z vsega sveta, študentje pa so za sodelovanje morali oddati serijo od petih do desetih slik. V ožji izbor uvrščena dela prikazujejo različne odzive na spremembe v svetu okoli njih.Zmagovalec, ki prejme naziv Naj fotograf 2023, bo izbran izmed desetih študentov in razglašen 13. aprila, skupaj z univerzo pa bo nagrajen s kompletom Sony za digitalno fotografiranje v skupni vrednosti 30,000 evrov.  Letošnjemu ožjemu izboru finalistov je predsedovala Eliza Williams, urednica pri Creative Review.

FINALISTI MLADINSKEGA TEKMOVANJA
Ožji izbor mladinskega tekmovanja vključuje dela sedmih fotografov, mlajših od 19 let. Sodelujoči so bili povabljeni, da svoje prispevke oddajo na temo "Tvoj vsakdan" in delijo prizore iz svojega vsakodnevnega življenja ter ljudi, s katerimi se srečujejo. Več fotografov iz ožjega izbora je svoje fotoaparate usmerilo v bežne trenutke iz otroštva. Tekmovanju za naziv Naj mladinskega fotografa 2023 predseduje Eric Schlosser, umetniški direktor, Tbilisi Art Fair, Gruzija. Zmagovalec bo prejel komplet Sony za digitalno fotografiranje, s katero bo lahko še dodatno izpilil svojo vizijo.

SPOMNIMO!
Nagrado 2023 za izjemen prispevek k fotografiji je prejela japonska fotografinja Rinko Kawauchi, ki ta trenutek velja za eno najpomembnejših japonskih fotografinj. Znana je po svojih intimnih in žarečih fotografijah, na katerih prikazuje minljive trenutke vsakodnevnega življenja. Več kot dvajset njenih fotografij bo razstavljenih na razstavi natečaja World Photography Awards 2023, ki se od 14. aprila do 1. maja 2023 vrača v Somerset House v Londonu. Izbor fotografij, ki ga je pripravila fotografinja sama, prikazuje dvajset let njenega ustvarjanja ter poudarja pomembne mejnike in tematske sklope, ki jih najdemo v nekaterih njenih najbolj kultnih serijah fotografij: Illuminance (2011), AILA (2004), Utatane (2001) in Ametsuchi (2012).

Ob prejemu nagrade je Rinko Kawauchi dejala: »Ta nagrada je priznanje mojemu delu in me bo spodbujala pri nadaljnjih aktivnostih. Na razstavi bodo prikazana ne samo dela, ki so značilna za moje ustvarjanje, temveč tudi fotografije iz serij, ustvarjenih z različnimi metodami in pristopi. S svojo fotografijo poskušam ustvarjati umetniška dela, ki nato zame prevzamejo vlogo kažipota za podrobnejše raziskovanje doživetij in vsega, kar vidim v svojem življenju.«

Zmagovalci študentskega, mladinskega, odprtega in profesionalnega tekmovanja Sony World Photography Awards 2023 bodo razglašeni 13. aprila 2023, zmagovalna dela pa razstavljena na že tradicionalni Sonyjevi razstavi World Photography Awards v Somerset House v Londonu. Za več podrobnosti o prihajajočih najavah in zmagovalcih obiščite spletno stran www.worldphoto.org.

Sporočilo za javnost v ožji izbor uvrščenih fotografov študentskega in mladinskega tekmovanja (v angleškem jeziku) in sporočilo za javnost o prejemnici Nagrade 2023 za izjemen prispevek k fotografiji (v slovenskem jeziku) najdete v priponki.