2. junij 2023 - Vzorčno mesto je v Velenju organiziralo državno prvenstvo z roboti, ki je pritegnilo kar 110 tekmovalcev v starosti od 8 do 25 let. Udeleženci so se potegovali za prestižni naslov slovenskega državnega prvaka v robotiki, ki bo novembra letos zastopal Slovenijo na olimpijadi robotike v Panami. Direktorica Andragoškega centra Ljudske univerze Velenje Brigita Gorjup je dejala: »Državno prvenstvo z roboti je izjemna priložnost za spodbujanje informacijsko komunikacijskih veščin, digitalizacije in robotizacije ter razvoj tehnoloških in inženirskih kompetenc, hkrati pa želimo z njim poskrbeti za promocijo robotike v naši državi. Tekmovanje 42 vrhunskih ekip je prineslo obilo možnosti za izmenjavo idej, kreativnost in sodelovanje med udeleženci.« Podjetje BOSCH s svojim sponzorstvom državnega prvenstva aktivno podpira izobraževanje in raziskovanje na področju robotike ter pomaga mladim inženirjem in ustvarjalcem pri uresničevanju njihovih sanj in ciljev v tehnološkem svetu.

Ljubitelji robotike in inovacij so se pomerili v štirih kategorijah (redna, odprta, šport in napredni izziv v robotiki) in šestih starostnih skupinah. Izdelali so svoje robote iz elementov LEGO MINDSTORMS®, uporabili pa so lahko tudi druge krmilnike, gradbene materiale in programske jezike. Soočili so se z različnimi življenjskimi izzivi, kot so iskanje trajnostnih rešitev za podnebne spremembe ali zaščito biodiverzitete ter izumljanje načinov za kmetovanje in preprečevanje razmetavanja s hrano.

Svetovna olimpijada robotov (World Robot Olympiad™) se je začela pred 19 leti. V skladu s svojim poslanstvom želi združevati mlade iz vsega sveta z razvojem njihove ustvarjalnosti in spretnosti reševanja problemov v sklopu izobraževalnih tekmovanj in dejavnosti v izdelavi robotov. Turnirji so organizirani v več kot 110 državah, tekmovanju pa se vsako sezono pridružijo nove. Najboljše ekipe z državnih tekmovanj dobijo povabilo na Mednarodni finale Svetovnega prvenstva (World Championships International Final), ki poteka vsako leto novembra v različnih državah. »Mladi potrebujejo za spremembe znanje, energijo in zagnanost, ki jih razvijejo v sklopu tekmovanj, posvečenih znanosti, tehnologiji in izobraževanju. Veseli me, da se nadobudni inovatorji vedno bolj seznanjajo s svetom robotike in s svojim ustvarjalnim, iznajdljivim in metodičnim pristopom k reševanju problemov razvijajo potrebne spretnosti, s katerimi se bodo lahko znašli v katerikoli situaciji,« je zaključila Brigita Gorjup.

Tekmovanje še vedno poteka. Prestižni naslov slovenskega državnega prvaka v robotiki bodo slavnostno podelili popoldne.