Študija, objavljena v reviji American Journal of Clinical Nutrition (AJCN), razkriva, da bi lahko ura Galaxy Watch prispevala k preprečevanju ali zmanjševanju debelosti pri uporabnikih. Pokazala je, da so naprave Galaxy Watch natančno izmerile telesno sestavo, njihova natančnost pa je bila primerljiva z laboratorijskimi rezultati, ki so jih izvedli na Državni univerzi Louisiana v centru za biomedicinske raziskave Pennington in v centru za raka na Univerzi na Havajih. Študija poudarja obetavnost teh in podobnih naprav pri preprečevanju ali zmanjševanju debelosti, ki je vzrok za približno 60 % smrti vezanih na bolezni srca in ožilja.[1] [2]

Ključne ugotovitve:
- Meritev telesne sestave (BIA) ure Galaxy Watch je pokazala 97-98 % primerljivost z dvema referenčnima napravama - kliničnim merilom dvoenergijske rentgenske absorpciometrije (DXA) in podvojeno laboratorijsko oktapolarno bioelektrično impedančno analizo - glede mase brez maščobe, maščobne mase, mase skeletnih mišic, hitrosti bazalnega metabolizma in skupne telesne vode.[3]
- Prednost meritev BIA je v tem, da ponuja celovitejšo sliko zdravja in dobrega počutja. Z analizo ključnih podrobnosti o telesu, kot so skeletne mišice, bazalna presnova, voda v telesu in odstotek telesne maščobe, razkriva močnejši vpogled v telo in telesno zdravje kot zgolj merjenje indeksa telesne mase (BMI).
- Debelost, ki velja za kronično bolezen, se sčasoma razvije zaradi prekomerne prehranjenosti in pomanjkanja telesne dejavnosti.[4]
- Zmožnost samokontrole lastnega vedenja, zlasti s podatki, pridobljenimi iz nosljivih naprav, izboljša uporabnikovo razumevanje lastnih vedenjskih vzorcev, zaradi česar se je pri skoraj 60 % uporabnikov povečala telesna dejavnost.[5]

Poleg tega je randomizirano kontrolno preskušanje pokazalo, da so nosljive naprave zmanjšale čas sedenja za povprečno 68 minut, medtem ko je metaanaliza učinkov nosljivih sledilnikov dejavnosti pokazala povečanje števila dnevnih korakov za več kot 2500.[6] [7]

Pregled študije
Raziskovalna skupina z Državne univerze Louisiana, Centra za biomedicinske raziskave Pennington in Centra za raka Univerze na Havajih je izvedla študijo za oceno natančnosti podatkov o telesni sestavi, zbranih s pametnimi urami. Študija je primerjala meritve telesne sestave, opravljene s senzorjem BIA (Bioelectrical Impedance Analysis) naprave Galaxy Watch4, s kliničnim merjenjem z dvoenergijsko rentgensko absorpciometrijo (DXA) in podvojeno laboratorijsko oktapolarno bioelektrično impedančno analizo.

Rezultati so pokazali, da je bila korelacija meritev BIA ure Galaxy Watch z referenčnima napravama 97-98 % natančna, kar zadeva maso brez maščobe, maščobno maso, maso skeletnih mišic, osnovno hitrost presnove in skupno telesno vodo3. Rezultati študije kažejo, da lahko podatki iz nosljive naprave uporabnikom pomagajo pri spremljanju telesne sestave in izboljšanju zdravja s spremembo načina prehranjevanja in vadbe. Prav tako kaže, da ura Galaxy Watch uporabnikom ponuja boljši vpogled v zdravje. Natančnost podatkov pomeni, da lahko uporabniki prilagodijo svoje vedenje, tudi če klinično testiranje ni na voljo. Tako lahko uporabniki bolje spremljajo svoje zdravje doma (med zdravniškimi posegi), na potovanjih ali pri delu na daljavo, kjer druge ocene morda niso na voljo.

Debelost predstavlja kritično zdravstveno tveganje
Debelost vse bolj postaja globalno zdravstveno tveganje in je vzrok za približno 60 % smrti zaradi bolezni srca in ožilja.1 2 Debelost je kronična bolezen, ki se sčasoma razvije zaradi prekomerne prehranjenosti in pomanjkanja telesne dejavnosti.4 Zmanjšanje telesne teže, tudi v manjšem obsegu na začetku razvoja debelosti, lahko prepreči ali spremeni zdravstvena tveganja[8]. Te ugotovitve kažejo, da je treba za zmanjšanje debelosti podpreti učinkovito uravnavanje telesne teže.

Samonadzor vedenja, zlasti z dostopom do podatkov z nosljivih naprav, izboljša samozavedanje in prepoznavanje vedenjskih vzorcev, kar pri skoraj 60 % uporabnikov poveča telesno aktivnost.5 Poleg tega je večja vključenost v orodja za samonadzor povečala upoštevanje ciljnih rezultatov, vključno z izgubo telesne teže ali telesno sestavo.5 [9] V naključnem kontrolnem poskusu je bilo ugotovljeno, da so nosljive naprave v primerjavi s kontrolnimi zmanjšale čas sedenja za povprečno 68 minut, medtem ko je metaanaliza učinkov nosljivih sledilnikov dejavnosti pokazala povečanje števila dnevnih korakov za več kot 2500.6 7

Kako ura Galaxy Watch meri sestavo telesa?
Prednost ure Galaxy Watch je njena zmožnost merjenja telesne sestave - BIA in ne le indeksa telesne mase (BMI). Bioelektrična impedančna analiza (BIA) omogoča celovitejšo sliko zdravja in dobrega počutja. Razčlenjuje ključne podatke, kot so skeletne mišice, bazalni metabolizem, voda v telesu in odstotek telesne maščobe, in tako omogoča bolj poglobljen vpogled v telo in fizično zdravje. BIA se običajno meri v telovadnici ali na kliniki z uporabo specializirane opreme, zdaj pa je vsakomur na voljo z uro Galaxy Watch. Ne glede na to, ali želite shujšati, povečati mišično maso ali pospešiti metabolizem, je BIA natančen, preprost in priročen način za preverjanje in spremljanje napredka.

Na uri Galaxy Watch lahko preprosto preverite telesno sestavo (BIA). Senzor BIA pri urah Galaxy Watch4 in Galaxy Watch5 uporabnikom omogoča merjenje BIA s štirimi elektrodami na uri Galaxy Watch - dvema na hrbtnem in dvema na stranskih gumbih. Za dokončanje odčitavanja uporabniki držijo stranske gumbe ure Watch. Nato senzor ure v približno 15 sekundah zajame 2400 podatkovnih točk. (Kako izvesti meritev - video)

Za optimizacijo natančnosti meritve telesne sestave:
- Merjenje ob istem času dneva
- Merjenje na prazen želodec
- Merjenje po odhodu na stranišče
- Merjenje, ko nimate menstruacije
- Merjenje pred dejavnostmi, pri katerih se poviša telesna temperatura, kot so telovadba, prhanje ali obisk savne.
- Pred merjenjem odstraniti kovinske predmete s telesa (uhane, ogrlice, …)

[1] Collaborators GO. Health effects of overweight and obesity in 195 countries over 25 years. N Engl J Med 2017;377(1):13–27.
[2] Abdullah A, Wolfe R, Stoelwinder JU, De Courten M, Stevenson C, Walls HL, et al. The number of years lived with obesity and the risk of all-cause and cause-specific mortality. Int J Epidemiol 2011;40(4):985–96.
[3] Meritve bazalnega metabolizma in skupne telesne vode smo primerjali samo z oktapolarno bioelektrično impedančno analizo, saj DXA teh kazalnikov ne zagotavlja.
[4] Wharton S, Lau DCW, Vallis M, Sharma AM, Biertho L, Campbell-Scherer D, et al. Obesity in adults: a clinical practice guideline. Can Med Assoc J 2020;192(31):E875–91.
[5] Dehghan Ghahfarokhi A, Vosadi E, Barzegar H, Saatchian V. The effect of wearable and smartphone applications on physical activity, quality of life, and cardiovascular health outcomes in overweight/obese adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Biol Res Nurs [accessed 2022 Aug 7]. doi:10.1177/10998004221099556.
[6] Ellingson LD, Meyer JD, Cook DB. Wearable technology reduces prolonged bouts of sedentary behavior. Transl J Am Coll Sports Med 2016;1(2):10–7.
[7] Ashur C, Cascino TM, Lewis C, Townsend W, Sen A, Pekmezi D, et al. Do wearable activity trackers increase physical activity among cardiac rehabilitation participants? A systematic review and meta-analysis. J Cardiopulm Rehabil Prev 2021;41(4): 249–56.
[8] Sarma S, Sockalingam S, Dash S. Obesity as a multisystem disease: Trends in obesity rates and obesity-related complications. Diabetes Obes Metab 2021;23(S1):3–16.
[9] Barakat C, Pearson J, Escalante G, Campbell B, De Souza EO. Body recomposition: can trained individuals build muscle and lose fat at the same time? Strength Cond J 2020;42(5):7–21.