Svetovna fotografska organizacija World Photography Organisation in družba Sony Europe z veseljem naznanjata regionalnega zmagovalca držav Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Kosova in Bosne & Hercegovine.

Med prijavljenimi fotografi iz vseh omenjenih držav je zmago prepričljivo slavila Ana Skobe, Slovenka, ki je v delu pod umetniškim naslovom »Času izvzet« ali v izvirniku »Falling out of time« zajela mogočen svetilnik v mehki večerni svetlobi. Ta se dviga visoko v jasno nebo, njegova izčiščena elegantna in geometrijska oblika pa nas presune v kontrastu z obalno pokrajino. Na njegovem vznožju je figura – razmišljujoča oseba, ki zre v prostranstvo oceana pred seboj. Sopostavitev samotne silhuete z neskončnim obzorjem ustvari trenutek refleksije, brezčasja in povezave s prostranostjo oceana. Ana Skobe je ob svoji zmagi ponosno dejala: »Zelo sem navdušena in počaščena, da je moje delo prepoznano med toliko nadarjenimi fotografi z vsega sveta. Hvala!«

Ana Skobe je arhitekturna fotografinja. Njena magistrska naloga temelji na arhitekturni fotografiji, sedaj pa s teoretičnimi prizadevanji nadaljuje na doktorskem študiju. V fotografijah podaja svoje doživljanje prostora, pri čemer arhitekture zgolj ne opisuje, temveč združuje idejo, materializirano v objektu in njegovem odnosu do prostora s svojo lastno idejo o tem istem objektu. Zanima jo, kaj je v njem mogoče videti – kakšen je potencial njegovih specifičnih prostorskih rešitev in temu pravi (re)konstruiranje arhitekture.

Na svetovni fotografski natečaj Sony World Photography Awards 2024 je prispelo preko 395.000 fotografij iz več kot 220 držav in ozemelj, od katerih je bilo v odprtem tekmovanju, ki je služilo za izbor prejemnika nacionalne oz. regijske nagrade, prijavljenih več kot 200.000. Tekmovanje nacionalnih nagrad je skupna pobuda Svetovne fotografske organizacije in podjetja Sony, ki podpira lokalne fotografske skupnosti po vsem svetu, v letošnjem letu pa je k sodelovanju privabila kar 54 držav.

V ožji izbor regije držav Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Kosova so se uvrstili:
- Danilo Kreso (Bosna & Hercegovina)
- Robert Marić (Hrvaška)
- Suer Celina (Kosovo)
- Ivana Todorović (Črna gora)
- Tijana Morača (Srbija)

Prejemnica regijskega nagrade držav Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Kosova bo Ana Skobe prejela Sonyjevo digitalno opremo, njena zmagovalna fotografija pa bo vključena v razstavo Sony World Photograpy Awards in knjigo zmagovalnih fotografij in fotografij iz ožjega izbora. Zmagovalci študentskega, mladinskega, odprtega in profesionalnega tekmovanja mednarodnega fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2024 bodo znani 18. aprila 2024, njihova dela pa si bo mogoče ogledati v okviru razstave v Somerset House v Londonu od 19. aprila do 6. maja 2024. Za več informacij o zmagovalcih in ožjem izboru obiščite www.worldphoto.org.

Letošnji zmagovalci nacionalnih in regionalnih tekmovanj: https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/winners-galleries/2024/national-awards/winners/2024-national-regional

Foto:
- Danilo Kreso (Bosna & Hercegovina)
- Robert Marić (Hrvaška)
- Suer Celina (Kosovo)
- Ivana Todorović (Črna gora)
- Tijana Morača (Srbija)
- Ana Skobe (Slovenija)