Mislim, da se vsi strinjamo, da so trdi diski, ki so bili nekoč prevladovali, izgubili bitko s sodobnimi mediji, kot so diski SSD SATA in NVMe. Ob upoštevanju možnosti, ki jih omogoča sodobna tehnologija, se zdi zamenjava zastarelih rešitev samoumevna. To je koristilo predvsem potrošnikom, katerih način uporabe računalnikov se je zaradi te spremembe močno spremenil. Ali se v današnjem času splača razmisliti o nakupu trdega diska?

Hitrost in učinkovitost
Diski SATA in NVMe svojo starejšo različico prekašajo predvsem po zmogljivosti, kar lahko ponazorimo na zelo preprost način. Povprečna hitrost branja trdega diska je okoli 150 MB/s, medtem ko lahko disk Samsung 990 PRO NVMe doseže do 7450 MB/s. Sodobni diski so skoraj 50-krat hitrejši! Tako se operacijski sistemi zaženejo hitreje, aplikacije se nalagajo skoraj brez zamud, čakalne dobe za prenos ali odpiranje datotek pa so skrajšane na najmanjše čase. Prav tako si je vredno zapomniti, da najnovejše igre večjih založnikov v svojih najnižjih strojnih zahtevah vključujejo opombo, da je disk SSD nujen. Seveda lahko izberete bodisi disk SATA bodisi NVMe, vendar so slednji zagotovo hitrejši in zato priporočljivi. Govorimo o igrah, kot sta Baldur's Gate 3 ali Starfield. Zato mora imeti računalnik vsakega igričarja zmogljiv disk NVMe.

Zmogljivost in vzdržljivost
Revolucija je zajela tudi zunanje naprave, ki se uporabljajo za shranjevanje najdragocenejših podatkov. Diski SSD so bolj odporni na mehanske poškodbe kot tradicionalni trdi diski, hkrati pa manj dovzetni za udarce in padce. To pomeni, da je tveganje izgube podatkov zaradi fizičnih poškodb veliko manjše. Poleg tega imajo diski SSD daljšo življenjsko dobo, kar vpliva tudi na njihovo zanesljivost. Proizvajalci pomnilniških medijev se osredotočajo na razvoj svojih tehnologij, ki temeljijo na potrebah potrošnikov, zato Samsungova ponudba vključuje naprave, namenjene posebnim nalogam. Prenosni disk SSD T5 EVO podatke prenaša 3,8-krat hitreje kot zunanji trdi diski in zagotavlja največjo zmogljivost hitrosti branja in pisanja do 460 MB/s, kar omogoča lažji prenos velikih datotek. Njegova naslednja prednost je zmogljivost do 8 TB. Eleganten model T9 je prav tako lahko odlična izbira, saj lahko shrani do 4 TB podatkov in ponuja hitrosti prenosa do 2000 MB/s. Poleg tega proizvajalec zagotavlja garancijo do 5 let.

Pomnilnik
Sprva je bila najpomembnejša prednost trdih diskov njihov pomnilniški prostor. Dragocen prostor na hitrih medijih je bil namenjen operacijskim sistemom in najpomembnejšim programom. Sčasoma so razlike tudi v tem pogledu zbledele. Disk Samsung 990 PRO NVMe lahko shrani do 4 TB podatkov, tako da boste na njem zlahka našli prostor za vse. To je odgovor proizvajalcev na nenehno naraščajoče zahteve kupcev po velikih pomnilniških prostorih.

Ali bi morali razmisliti o prehodu na diske SSD?
Prehod s tradicionalnih trdih diskov na diske SSD je korak v prihodnost. Hitrost, vzdržljivost, kompaktna velikost in energetska učinkovitost so le nekatere izmed mnogih prednosti, ki jih ponujajo sodobni nosilci podatkov. Glede na vse te prednosti se zdi nadaljnja prisotnost trdih diskov na trgu povsem nepotrebna. Vsak uporabnik, ki je vsaj enkrat izkusil udobje dela z diski SSD, ve, da je to trenutno edina prava izbira.