Ljubljana, 5. januar 2022 - Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je v 2. kolu glavnega dela turnirja WTA 500 v Adelajdi prišla do najbolj odmevne zmage v karieri. Po uri in 31 minutah je z rezultatom 7:6(6) in 6:1 premagala 2. igralko sveta Arino Sabalenko in se tako uvrstila v četrtfinale.

Po zmagi nad dve leti starejšo Belorusinjo je jasno, da bo Kaja Juvan v Adelajdi osvojila najmanj 100 WTA točk, s katerimi bo prišla do rekordne uvrstitve na lestvici WTA. S trenutnega 100. mesta se ji obeta skok za najmanj 15 mest, še več pa lahko 21-letna Ljubljančanka pridobi z nadaljnjimi zmagami na uvodnem turnirju sezone. Arina Sabalenka, ki se lahko pohvali s kar 10 osvojenimi turnirji WTA in dvema naslovoma na največjih turnirjih v konkurenci dvojic (OP ZDA 2019 in OP Avstralije 2021), je v dvoboj vstopila kot absolutna favoritinja in to vlogo na začetku obračuna upravičila tudi na igrišču. Hitro je povedla z 2:0, a je Kaja Juvan že v naslednjih igrah tekmici dala vedeti, da ji ne bo lahko.

Najprej je Juvanova rezultat poravnala na 2:2, nato pa trikrat povsem brez težav prišla do vodstva. Vodila je s 3:2, 4:3 in 5:4, v 11. igri prvega niza pa se je Sabalenka predstavila v svoji najboljši različici in po nekaj izjemnih udarcih, med katerimi so izstopali tisti na brejk žogico, prišla do vodstva s 6:5. Belorusinja v naslednji igri brejka ni uspela potrditi in sledila je podaljšana igra. Bolj kot se je prvi niz bližal koncu, bolj so Sabalenko pestile težave pri začetnem udarcu. Kljub temu se je kot prva do žogice za niz prebila prav 2. igralka sveta. Juvanova je takrat odigrala odličen “kick” servis in nato zadela še neubranljivo bekend paralelo. Sledila je nova odlična točka Juvanove in zaključek pri mreži, nato pa je Sabalenka kar z dvojno napako (7. po vrsti) niz podarila Slovenki. Juvanova je tudi v drugem nizu igrala pogumno in izkoristila slabšo dnevno predstavo Sabalenke. Ta tudi v drugem nizu Sabalenka namreč ni in ni morala zadeti drugega servisa. Sedmim dvojnim napakam iz prvega niza jih je v drugem dodala še enajst. Drugi niz se je tako končal s 6:1.

Takoj po tekmi je za spletno stran WTA povedala: "Sprva me je bilo malce strah, saj je res izjemna igralka, za sabo pa ima veliko uspehov. Ampak po drugi strani je to začetek sezone, tako, da je veliko odvisno od dnevne forme. Ves čas sem verjela, da lahko zmagam. V prvem nizu sem res uživala. Rada imam napete obračune, ko pride do izraza tekmovalnost. V nekaterih trenutkih mi ji je bilo kar malo žal, saj se je videlo, da ni najbolje servirala. Vsi poznamo ta občutek, ko ti ne gre. Vedela sem, da lahko igra bolje, sama pa sem si govorila, da moram ostati zbrana, saj lahko vedno pride do preobrata.”

Za polfinale proti nižje uvrščeni igralki
Po najbolj odmevni zmagi v karieri se Kaji Juvan v Adelajdi odpirajo lepe možnosti tudi v nadaljevanju turnirja. Že zdaj je jasno, da se bo Slovenka v četrtfinalu pomerila proti tekmici, ki je na lestvici WTA uvrščena nižje od nje. Juvanova bo v četrtfinalu igrala proti zmagovalki dvoboja Anastasia Gasanova (130. na WTA lestvici) - Misaki Doi (105. na WTA lestvici).

V ženskih dvojicah uspešna le Klepačeva
Juvanovo je nato čakal še dvoboj v igri dvojic. Skupaj s Tamaro Zidanšek sta dobili prvi niz proti dvojici Bouzkova/Hradecka, nato pa sta bili Čehinji boljši in zmagali v treh nizih. Zadnji se je končal z 10:7. “Z današnjim dnem, z današnjo zmago sem res zadovoljna. Tukaj res uživam. Res mi je lepo. S Tamaro sva uživali na igrišču. Žal mi je, da nama ni uspelo zmagati, ampak to je bila šele prva letošnja tekma v dvojicah. Se že veseliva naslednjih. Hvala vsem za podporo,” je iz Avstralije sporočila Juvanova. Uspešno pa je novo sezono začela Andreja Klepač. Skupaj z Dario Jurak Schreiber (Hrv) sta premagali ukrajinsko dvojico.

WTA 500 Adelajda (Avstralija, trda podlaga, zunaj),
Posamezno, 1. kolo Zidanšek T. (Slo) – Sakkari M. (Grč/3) 2:6, 6:0, 4:6. Juvan K. (Slo) – Paquet C. (Fra) 6:4, 6:2. 2. kolo: Juvan K. (Slo) – Sabalenka A. 7:6(6), 6:1. Četrtfinale: Juvan K. (Slo) – Gasanova A./Doi M.
Dvojice, 1. kolo (3)Jurak D./Klepač A. – Bondarenko K./Kichenok L. 7:5, 6:3. Juvan K./Zidanšek T. – Bouzkova M./Hradecka L. 6:1, 3:6, 7:10.