Ta konec tedna vse poti vodijo v Kranj, ki bo 11. in 12. novembra prizorišče 22. finalne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Med 126 prijavljenimi tekmovalci iz 22 držav bo tudi 20-članska slovenska ekipa na čelu z Janjo Garnbret, že drugo leto zapored skupno zmagovalko v težavnosti in kombinaciji. Ob odličnih rezultatih naše reprezentance v letošnji sezoni in bogatem spremljevalnem programu z uvodnim predavanjem Adama Ondre se obeta pravi športnoplezalni spektakel.

Svetovni pokal v športnem plezanju 2017, ki ga Planinska zveza Slovenije (PZS) organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), se bo že tradicionalno sklenil v dvorani Zlato polje v Kranju. "Prijavljenih je 126 tekmovalcev iz 22 držav, še več kot lani. Na štartni listi je 56 deklet in 70 fantov," je razkril vodja svetovnega pokala Kranj 2017 Tomo Česen ter predstavil tekmovanje in urnik. V soboto, 11. novembra, se ob 8. uri začnejo kvalifikacije moških, ob 13. uri sledijo kvalifikacije žensk, isti večer ob 20. uri bo polfinale. Nedelja, 12. novembra, je rezervirana za finale z začetkom ob 16.45.

"Računam na močno podporo gledalcev. V ženski konkurenci imamo že našo zmagovalko v skupnem vrstnem redu tako v težavnosti kot tudi v kombinaciji, pri moških pa imamo še vedno možnosti za osvojitev kolajne v skupnem vrstnem redu. Slovenska reprezentanca je na domači tekmi kot vedno zastopana z nekoliko več tekmovalci in upam, da je to zadosten razlog, da bo prišlo v dvorano dovolj gledalcev in bo vzdušje pravo, kot vedno," je še dodal Česen.

"Tudi letos dajemo poseben poudarek spremljevalnemu programu, ker želimo, da je tekma svetovnega pokala v Kranju pravi plezalni praznik. Začnemo že v četrtek s predavanjem vrhunskega plezalca Adama Ondre in kratko predstavitvijo dobrega sodelovanja med Slovenijo in Češko na področju planinstva in športnega plezanja. Bogat celodnevni sobotni spremljevalni program bo namenjen otrokom oziroma družinam.

Tako v soboto pred polfinalom kot v nedeljo pred finalom si bo mogoče ogledati vrhunske filme s Festivala gorniškega filma. Posebno povabilo velja za sobotno dogajanje, kjer bo tudi veliko vrhunskega plezanja. In ne pozabite si pravočasno zagotoviti vstopnic, ker je velika verjetnost, da bo tudi letos finalna tekma razprodana. Se vidimo v Kranju," je povabil generalni sekretar PZS Matej Planko.

V Kranju bo nastopila razširjena, kar 20-članska slovenska zasedba. "Ekipa bo številčnejša kot na preostalih tekmah letošnje sezone, saj je prav, da ponudimo priložnost še ostalim članom reprezentance, ki bodisi za prejšnje tekme niso bili izbrani ali pa so bili specialisti za druge discipline. Predvsem pa je pomembno, da dobijo izkušnjo naši najmlajši, na katere računamo v prihodnosti," je poudaril selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Pred domačim občinstvom bo nastopilo dvanajst deklet: Janja Garnbret, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Katja Kadić, Veronika Meke, Kaja Skvarč Božič in mladinke Vita Lukan, Mia Krampl, Urška Repušič, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek in Lučka Rakovec ter osem fantov: Domen Škofic, Jernej Kruder, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc in mladinci Zan Sudar, Luka Potočar in Klemen Novak.

Kot že tradicionalno - in zelo razveseljivo - so slovenske športne plezalke in plezalci tudi letos nepogrešljivi v svetovnem vrhu. "Končno oceno bi rad podal po tekmi v Kranju, če pa moram to storiti že zdaj, lahko rečem, da sem zadovoljen, a želja ostaja, da smo kot ekipa še boljši," je povedal selektor Hren in potegnil črto pod letošnjo sezono: "Glede Janje se najbrž strinjamo, da bolje skoraj ne gre, saj je skupni seštevek v težavosti in kombinaciji že osvojen, za nameček je tu še medalja z evropskega prvenstva v balvanih in drugo mesto v skupnem seštevku discipline. Domen in Mina sta vseskozi kazala dobro pripravljenost in začela v težavnosti odlično, Mina si je priborila medaljo na evropskem prvenstvu in nato sta bila z Domnom druga v Villarsu, a se v nadaljevanju sezone ni vse izšlo po načrtih; verjamem, da imata pokazati veliko več. Zadovoljen sem tudi z balvanisti in njihovimi odličnimi rezultati: Jernej Kruder je bil prvič na stopničkah svetovnega pokala, Anže Peharc nas je navdušil s predstavo na evropskem prvenstvu in si priplezal bron, Katja Kadić pa je dokazala, da sodi med najboljše in že postaja redna finalistka svetovnega pokala. Mladi so dokazali, da se lahko kosajo z najboljšimi in že naslednjo sezono računam nanje."

Janja Garnbret (Šaleški AO) na kranjsko tekmo že drugo leto zapored prihaja kot skupna zmagovalka svetovnega pokala tako v težavnosti kot v kombinaciji, poleg tega je tudi druga v skupni balvanski razvrstitvi. Na tekmah svetovnega pokala je letos kot prva tekmovalka v zgodovini osvojila kar osem zmag v sezoni, pet v težavnosti in tri v balvanih, ter rekordno bero točk SP v skupnem seštevku (1035) z največjo razliko v zgodovini tega merjenja, saj ima drugouvrščena Britanka Shauna Coxey kar 475 točk manj. "Šele zdaj sem izvedela, da sem tekmovalka z največ zmagami v sezoni. Na svoj napredek v teh dveh letih sem zelo ponosna, prav tako na vse zmage. Sebe še ne vidim kot legende, le plezam in uživam v tem, poskušam dati vse od sebe na vsaki posamezni tekmi, kako me vidijo drugi, pa je subjektivno mnenje. Kakšna je razlika med mano in tekmicami, ne morem odgovoriti, lahko edino trener in plezalne kolegice. Ključno je, da uživaš v plezanju, da rad treniraš, sama sem trmasta, vztrajna in si želim biti vedno boljša," je skromno pospremila zgodovinske mejnike v svetovnem pokalu in vprašanje o ključni razliki med njo in tekmicami, da je ne morejo dohiteti, četudi so močna konkurenca na posameznih preizkušnjah. Tudi na domači, ki ji še ni dopustila slasti zmagoslavja, ampak ji je dve leti zapored namenila bron. "Zmaga v Kranju bi mi pomenila enako veliko kot zmage na preostalih tekmah, ampak še zmeraj upam na boljšo uvrstitev od tretjega mesta, saj si želim pokazati najboljše plezanje in dobro formo ter zmagati tudi pred domačim občinstvom," je odločna 18-letna Korošica, ki nadaljuje tradicijo vražjih Slovenk, ki kraljujejo v športnem plezanju, in je tudi vzornica mlajših reprezentančnih kolegic, ki jim polaga na srce: "Moj nasvet mlajšim tekmovalkam, ki šele vstopajo v svet članskih tekmovanj, bi bil, naj se ne obremenjujejo preveč z rezultatom, naj ne razmišljajo preveč, morajo samo uživati med plezanjem, biti sproščene in dati vse od sebe."

Mina Markovič (ŠPK Plus) je slovenska reprezentantka z najdaljšim stažem na tekmi SP Kranj, kjer bo letos nastopila že štirinajstič. "Nastopiti doma je vedno posebna izkušnja in končati sezono v Kranju je res dober občutek. Na začetku priznam, da mi je bilo pred domačim občinstvom morda nekoliko težje nastopiti, z leti pa sem si nabrala že toliko izkušenj, da z veseljem sprejmem vso spodbudo, energijo in podporo iz občinstva!" se veseli 29-letna športna plezalka, ki je v prestolnici Gorenjske štirikrat tudi zmagala, in sicer v letih 2009, 2012, 2014 in 2015. Letošnjo sezono je začela odlično, z naslovom evropske podprvakinje v težavnosti in drugim mestom na uvodni tekmi SP v težavnosti, nato pa so rezultati zanihali. "Fizično sem bila vseskozi, verjamem da, odlično pripravljena, kar sem na vsaki tekmi potrdila z vrhunskimi kvalifikacijskimi nastopi in se redno uvrstila med najmanj najboljših pet, v polfinalu pa nekako ni šlo. Začele so se pojavljati napake, spodrsljaji, napačne odločitve in branje smeri ter posledično tudi iz tekme v tekmo večji dvom - na kratko, glava jo je malo zagodla," je analizirala Markovičeva in dodala: "Pomen psihične priprave sem poznala že od prej, vendar nikoli ni prišla toliko do izraza kot ravno letos. Forma in dobra fizična pripravljenost sta seveda pomembni, vendar če glava ne sodeluje oziroma psiha ni na mestu ali na takšni ravni, kot bi morala biti, ti vsa pripravljenost ne pomaga čisto nič, saj je ne moreš pokazati niti delčka."

Po stopinjah svojih vzornic stopa tudi Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je letos osvojila naslov evropske mladinske prvakinje v težavnosti, že leto prej pa stala na stopničkah svetovnega mladinskega prvenstva. Hkrati je postala skupna zmagovalka evropskega mladinskega pokala 2017 v težavnosti in si poleg Lučke Rakovec priplezala vstopnico za mladinske olimpijske igre prihodnje leto. "Zares sem vesela, da bom del ekipe, ki bo naslednje leto odpotovala v Buenos Aires. Mladinske olimpijske igre bodo zame še toliko bolj razburljive, saj bo to prvič, ko bo plezanje del olimpijskih iger. Zagotovo bo nepozabna izkušnja, saj bo na sporedu več športnih panog, nastanjeni bomo v olimpijski vasi, tekmovalo bo le najboljših 20 plezalcev v kombinaciji ... Do iger, ki bodo na sporedu takoj po svetovnem mladinskem prvenstvu, bom poskusila narediti napredek v hitrosti, ki je trenutno moja šibka točka," napoveduje 17-letna Radovljičanka, ki je svoj krstni nastop na tekmi v Kranju doživela lani in na prvi članski preizkušnji dosegla odlično 19. mesto, letos pa že večkrat nastopila med članicami: "Preskok iz mladinske kategorije v člansko je dokaj velik, sem pa zadovoljna s svojimi konstantnimi rezultati, saj se mi je na vsaki tekmi uspelo uvrstiti v polfinale. Seveda pa se pozna, da so smeri težje, bolj kompleksne in zahtevajo več izkušenj in znanja kot smeri pri mladincih. Tudi konkurenca, ki je že tudi v mlajših kategorijah kar močna, je pri članicah še bolj strnjena. Sploh pri dekletih je težko priti v finale, saj se na vrhu pojavljajo skoraj vedno iste tekmovalke, ki si zelo redko privoščijo napake."

Zastavonoša slovenske reprezentance v moški konkurenci ostaja lanski skupni zmagovalec SP Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), tudi letos že z uvrstitvijo na zmagovalni oder in trenutno četrti v skupni razvrstitvi svetovnega pokala 2017 v težavnosti, ki se zaradi obveznosti v Slovenski vojski ni uspel udeležiti novinarske konference.

Vstopnice so na voljo na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani ter na prodajnih mestih Eventima po Sloveniji in na spletu, s posebnim popustom za člane PZS. Če ne bodo razprodane, bo nakup mogoč tudi ob vhodu v dvorano Zlato polje. Na spletni strani tekmovanja so podrobnejše informacije in tam bodo objavljeni tudi vsi rezultati po koncu kvalifikacij, polfinala in finala, prav tako fotografije. Vse bomo ažurno objavljali tudi na spletni strani PZS in facebook strani PZS.

Ogled tekme bo omogočen v neposrednem prenosu V ŽIVO prek Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, finalni del v nedeljo, 12. novembra, bo ob 16.55 na 2. programu prenašala tudi TV Slovenija. Medijski sponzor SP Kranj 2017 je Val 202. Slovenska športnoplezalna vrsta z odličnimi dosežki, strastno predanostjo in trudom potrjuje kakovostno, načrtno in vztrajno delo reprezentanc, trenerjev in plezalcev, zato si na domačih tleh zasluži našo močno podporo v živo.

Več informacij

Foto: Manca Čujež