Na 31. tekmovanju Mladina in gore se bo v soboto, 25. januarja 2020, v Spodnji Idriji v planinskem znanju teoretično in praktično pomerilo 24 štiričlanskih osnovnošolskih ekip, najboljših na regijskih tekmovanjih, in letos petič 17 dvočlanskih srednješolskih ekip, ki so se prijavile na ta izziv. Uradni začetek tekmovanja bo ob 10. uri, finale s kvizom in skritim gostom ob 14.30. Mladina in gore, ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, je namenjeno osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, letos pa bo že petič izvedena tudi podobna preizkušnja za srednješolce. Eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave je tudi priložnost za druženje in medsebojno spoznavanje mladih planincev iz vse Slovenije.

Na državno tekmovanje se je uvrstilo 24 najboljših osnovnošolskih ekip iz vse Slovenije, ki se bodo pomerile v planinskem znanju in poznavanju dodatnega gradiva o delu oskrbnikov planinskih koč, nevarnosti snežnih plazov ter zgodovini Idrije in prvih zapisih o naših gorah. Regijskega tekmovanja se je 9. novembra 2019 v Lendavi, Izoli in Preserjah pri Radomljah udeležilo kar 66 ekip s po štirimi učenci od 6. do 9. razreda, najuspešnejše pa so si odprle vrata na 31. državno tekmovanje Mladina in gore, ki bo 25. januarja v Spodnji Idriji, od koder prihaja zmagovalna ekipa 30. državnega tekmovanja Mladina in gore. Na 5. tekmovanju MIG za srednješolce se bo pomerilo tudi 17 srednješolskih ekip s po dvema tekmovalcema. V sklopu tekmovanja je organiziran tudi literarni in likovni natečaj z naslovom Veter v laseh.

Najboljše ekipe bodo nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica (v organizaciji Mladinske komisije PZS) ter pokali in medaljami. Preostale ekipe dobijo praktične nagrade. Organizatorji 31. državnega tekmovanja Mladina in gore so: Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Idrija in Osnovna šola Spodnja Idrija.

Prijazno vabljeni v Spodnjo Idrijo, kjer bo zadnjo januarsko soboto vse v znamenju planinstva, prešerne volje in navdušujočega gorniškega znanja več kot 130 mladih planincev - tekmovalcev!