Zadnja sobota v maju je bila že tradicionalno rezervirana za dm tek za ženske. Ljubljanski park Tivoli je napolnilo več kot 7.000 energičnih in nasmejanih dam različnih generacij, ki jim tek predstavlja zdrav način življenja in odlično priložnost za druženje.

Tekačice so se v modnih pastelno rožnatih majicah neustrašno podale čez startno črto ter samozavestno prečkale ciljno linijo na 5- in 10-kilometrski tekaški preizkušnji. Gospodje so jih spodbujali z glasnim navijanjem, otroci so se preizkusili na Oskarjevem teku. Na letošnjem 13. dm teku za ženske, ki je bil ponovno organiziran na okolju prijazen način, je bilo že tradicionalno poskrbljeno za dobro počutje in zabavo za vso družino. Tudi letos ni manjkala niti dobrodelna nota – tokrat v sklopu vseslovenske dm iniciative za gibanje otrok Rastemo s športom.

Aktiven dan v odlični družbi
Več kot 7.000 tekačic je v barvi ljubezni in romantike zasledovalo svoje tekaške cilje. Ti so se razlikovali od posameznice do posameznice, vsem pa je bila skupna želja po aktivno preživetem dnevu v prijetni družbi. Za oboje je bilo dobro poskrbljeno, saj sta poleg tekaškega dela prireditve za odlično vzdušje s svojimi domislicami poskrbela Klemen Bunderla in Klemen Bučan. Za privlačne plesne ritme so bili zaslužni člani skupine Čuki, ki so že zaščitni znak dm teka, ter uspešen glasbenik Samuel Lucas. Poleg njih so tekačice spodbujali še radijec Miha Deželak, ki se jim je pridružil tudi na posebnih pripravah na letošnji tek, priljubljeni tekaški trener Matej Cankar, ki je najboljšim podelil medalje, selektor moške članske košarkarske reprezentance Rado Trifunović, boksarski as Dejan Zavec ter drugi znani Slovenci. »dm tek za ženske je priložnost za dame vseh generacij, da se športno udejstvujejo v dobri družbi in prijetnem okolju, ki ponuja nekaj za vsakega družinskega člana. Tudi letos so se lahko najmlajši preizkusili na Oskarjevem teku, v sklopu katerega smo pripravili dve tekaški razdalji, medtem ko so partnerji glasno bodrili svoje najdražje. Veseli nas, da tako kot v preteklih letih, tudi letos vidimo številne zadovoljne obraze. Tako vemo, da smo ponovno dodali svoj kamenček v mozaik zdrave in uspešne družbe,« je o dogodku povedala Tina Bone Kovačič, prokuristka dm drogerie markt Slovenija.

dm tek za boljši jutri
dm tek za ženske je že vrsto let tudi dogodek, namenjen boljšemu jutri. Letos so to med drugim z aktivno udeležbo ponovno dokazali člani društva Vesele nogice, ki združuje otroke s posebnimi potrebami, njihove starše in svojce. Spomenka Valušnik, predsednica društva, je ob tem povedala: »dm teka se vedno z veseljem udeležimo. Je priložnost, da smo aktivni, se vključujemo v družbo in ozaveščamo ljudi o problematiki oseb s posebnimi potrebami. Kljub drugačnim potrebam in življenju, ki zagotovo ni enostavno, lahko družine z otroki s posebnimi potrebami vseeno živimo aktivno in polno.«

Dobrodelnost v znamenju 25-obletnice
Prav otrokom je bila na letošnjem dm teku namenjena še dodatna pozornost. V sklopu vseslovenske iniciative Rastemo s športom, ki so jo pri dm začeli ob praznovanju 25-letnice, so svečano razglasili 25 športnih organizacij. Te bodo od junija do konca oktobra v različnih krajih po Sloveniji izvajale brezplačne športne urice za otroke. Izbranim organizacijam, ki so navedene na spletni strani dm, so podarili finančno podporo v skupni vrednosti 25.000 EUR. Iniciativo podpirajo številni slovenski športniki, med katerimi so člani Rokometnega kluba Krim in Košarkarske zveze Slovenije, kot so Goran Dragić, Klemen Prepelič in Deja Doler Ivanović, boksar Dejan Zavec, atleta Anita Horvat in Luka Janežič, odbojkarici Eva Mori in Iza Mlakar, kolesar Primož Roglič, plavalec Matjaž Markič ter profesionalni borec Denis Porčič - Chorchyp. Dejan Zavec, ki je z navdušenjem sprejel povabilo k podpori iniciative, je ob tem povedal: »Rasti s športom pomeni, da živiš res polno življenje. S športom mladi pridobijo vrline, kot sta poštenost in vztrajnost, ki so še kako pomembne v nadaljnjem življenju. Zato z velikim veseljem podpiram iniciativo Rastemo s športom in verjamem, da bo h gibanju spodbudila številne otroke.«

Letošnji, že 13. dm tek za ženske, je tako ponovno ponudil priložnost za razgibano soboto, preživeto v odlični družbi najbližjih, tisočih energičnih tekačic ter številnih znanih Slovenk in Slovencev.

www.tekzazenske.si

Foto: Dean Dubokovic, Anže Malovrh in Urban Urbanc