Priprave na najbolj srčen maraton v Sloveniji se približujejo ciljni črti, saj se bodo tekači in pohodniki 38. Maratona treh src na proge podali že čez dober mesec dni – v soboto, 19. maja. Organizatorji so poskrbeli za kar nekaj novosti, tako v tekmovalnem kot spremljevalnem programu. Prva popestritev prihaja na predvečer maratona, ko bodo udeleženci štartne številke lahko prevzeli  na testeninki, med novostmi pa je tudi sprememba startne ure teka na 5 km. Maraton treh src, ki že 38 let poteka pod pokroviteljstvom Radenske, bo letos prizorišče državnega prvenstva v maratonu, gostil pa bo tudi Evropski pokal v nordijski hoji. Tekaški praznik Radencev se bo zaključil v glasbenem vzdušju – z evrovizijsko Leo Sirk in priljubljeno skupino The Cock Tails.

Pred dobrima dvema letoma so v Radencih obudili tradicijo, s katero maratonska trasa prečka reko Muro in z njo državno mejo z Avstrijo. »Nova trasa in meddržavno povezovanje sta odlično sprejeti na obeh straneh meja, zato bodo tekači mejo ponovno prečkali kar štirikrat. Tako nadaljujemo s poslanstvom preseganja državnih mej, pa tudi mej svojih teles in duha. Letos stopamo korak dlje, saj smo tekaškemu dogajanju dodali še kulinarično-zabavno prireditev ob prevzemu štartnih številk. To je nedvomno prijetna popestritev za tekače in njihove spremljevalce ter dodaten razlog za obisk našega čudovitega Pomurja,« je strnil Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora.

Samostojni start za tekače na 5 km
Po lanskoletni osvežitvi proge na 5  in 10 km letos tekače Oazinega teka na 5 km in teka Radenska Naturelle na 10 km čaka še ena sprememba. »Pomembna novost je sprememba startne ure pri teku na 5 km. Tekači na 10 in 5 km letos startajo samostojno, tako da start na 10 km ostaja ob 9.10, start na 5-kilometrski progi pa se sedaj premika na 9.15,« pravi Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora maratona. Poleg teka na 5 in 10 kilometrov tekači lahko izbirajo med vsemi ostalimi, že tradicionalno uveljavljenimi progami, in sicer: veliki maraton Radenska Classic (42,195 km), polmaraton Radenska Light (21,098 km) ter tekmovanje v nordijski hoji (9 km). Nespremenjen ostaja tudi netekmovalni program, ki bo obsegal Veveričkin in Srčkov tek za otroke ter Pohod treh src.

42 km za državno prvenstvo
Med udeleženci se bo kar nekaj tekmovalcev pomerilo v kraljevski disciplini – na 42 km trasi, ki letos šteje za državno prvenstvo v maratonu. »Dogodek bo ponovno povezal rekreativno in vrhunsko atletiko na najlepši način in prepričani smo, da vrhunski rezultati ne bodo izostali,« je dejal direktor Atletske zveze Slovenije, mag. Dejan Dokl.

Za stopnjevanje tempa bodo poleg domačih tekačev poskrbeli tudi tuji udeleženci, med katerimi se organizatorji že veselijo nastopov državne podprvakinje Marije Vrajić iz Hrvaške in državne prvakinje Tünde Szabo iz Madžarske, dober rezultat pa prav tako pričakujejo od slovenskega predstavnika Roka Puharja, ki se še odloča na kateri trasi bo nastopil. Na 42-kilometrski progi boste lahko srečali tudi atlete svetovnega formata, kot sta tekača Mark Kipchumba ROTICH (Kenija / Eldoret marathon 2:18) in Tamás NAGY (Madžarska / Thessaloniki marathon: 2:22), med ženskami pa Hellen Jepkosgei KIMUTAI (Kenija / zmagovalka Bratislava marathon 2:35), Yunes Moraa ONYANCHA (Kenija) zmagovalka Thesssaloniki marathon 2:44). Polmaratona se bosta v ženski konkurenci udeležili tudi Zita KÁCSER (Madžarska / Zagreb halfmarathon 73:33), Ruth Chemisto MATEBO (Kenija / Zagreb halfmarathon 73:26), med moškimi pa Hillary Kiptum Maiyo KIMAIYO (Kenija / Krems halfmarathon 61:05) ter Abel Kibet ROP (Kenija / Warsawa halfmaraton 62:50).

Evropski pokal v nordijski hoji
Na maratonu v Radencih bo potekalo tudi tekmovanje za evropski pokal v nordijski hoji, ki se odvija pod okriljem European Nordic walking cup. Radenci so namreč letos vrisani na zemljevid ene izmed petih postojank evropskega pokala, kjer se lahko vsi ljubitelji nordijske hoje preizkusite v mednarodni konkurenci.

V Radence se odpravite že dan prej
Testeninka je odličen razlog, da se udeleženci in njihovi spremljevalci v Radence odpravijo že v petek, dan pred maratonom. »Vsak tekač s startno številko bo dobil porcijo testenin za tako imenovani "carbo loading" oziroma polnjenje zalog ogljikovih hidratov. Ob tej priložnosti bomo poskrbeli tudi za kulinarično in zabavno dogajanje na terasi hotela Radin, ki bo ob živi glasbi zanimivo tudi za druge obiskovalce Pomurja. Prepričani smo, da bo dogodek postal naša nova tradicija, s katero udeležencem maratona in njihovim spremljevalcem ponujamo še en razlog, da v Radencih preživijo čudovit konec tedna,« je eno od novosti, zanimivo tudi z vidika razvoja turizma, predstavila Vesna Maučec, direktorica hotelirstva v Zdravilišču Radenci.

Lea Sirk prihaja v Radence direktno z Evrovizijskega odra
Šport in zabava na Maratonu treh src že dolgo tečeta z roko v roki. Za zabavo bo tokrat poskrbela prav posebna gostja – Lea Sirk, ki bo na oder v Radencih stopila direktno po nastopu na Evroviziji, kjer se bo predstavljala z zmagovalno pesmijo Eme. Pred Leo bodo občinstvo zabavali domačini The Cock Tails, ki preigravajo funk, pop in rock'n'roll. To sta nedvomno dva odlična razloga, da udeleženci svoj obisk v Radencih podaljšajo dolgo v noč, v nedeljo pa se lahko sprostijo v Zdravilišču Radenci. Za vse udeležence so namreč pripravili poseben maratonski paket, ki ga je mogoče rezervirati do 8. maja.

Več kot tekmovalna prireditev
Organizatorji bodo Maraton treh src ponovno pospremili s kampanjo #NORCI na gibanje, saj je bila ta v preteklem letu odlično sprejeta. Pozitiven odziv potrjuje, da so se v sporočilu prepoznali vsi, ki so nori na gibanje, na tek. Maraton bo tako še naprej nosil sporočilo pozitivnega odnosa do zdravega in aktivnega življenjskega sloga, ki ga letos podpira tudi humanitarna nota. Z dobrodelno akcijo, ki že poteka na spletni strani maratona, potekala pa bo tudi na dogodku, organizatorji v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Gornja Radgona zbirajo sredstva, s katerimi bodo otrokom iz socialno ogroženih družin omogočili počitnice na morju. Za del donacije bo poskrbela tudi dolgoletna partnerica Maratona treh src, Radenska.

Zadnji čas za ugodnejše prijave
Prijavnina na maraton, polmaraton, 10 km in 5 km je še do 18. aprila 2018 ugodnejša in znaša 29 evrov, za skupine nad 10 tekačev pa 27 evrov. Na  Maraton treh src se sicer lahko enostavno prijavite vse do 8. maja, po tem pa bo mogoča le še prijava na dan prireditve. 

www.maraton-radenci.si

Foto: Mediaspeed in Dani Mauko