Na zaključni gala prireditvi Tenis Slovenije, ki jo je tudi letos gostil Siti Teater v BTC-ju, so se zbrali najboljši slovenski teniški igralci vseh kategorij. Na vrhu sta Polona Hercog (49. WTA) in Aljaž Bedene (58. ATP), medtem ko je v mlajših kategorijah kar tri nagrade prejela obetavna 17-letna članica TK Domžale, Pia Lovrič. Pia je najvišje uvrščena Slovenka na svetovni mladinski lestvici ITF (49.), po strokovnem izboru je postala Petrolov up leta, prav tako pa je skupaj z Živo Falkner (61. ITF) prejela priznanje za izjemne športne dosežke v mladinski kategoriji. Priznanja so najboljši slovenski teniški igralci prejeli iz rok predsednika TS Andreja Slaparja, v pomoč pa mu je bila miss športa 2018 Dora Mrkun, ki prav tako kot predsednik Slapar prihaja iz Tržiča. Nagrado za Petrolov up leta je podelil direktor korporativnega komuniciranja v podjetju Petrol, mag. Aleksander Salkič. V uvodnem nagovoru je prisotne pozdravil direktor BTC City Miha Rakar, ob koncu prireditve pa je spodbudne besede mladim igralcem namenil tudi direktor TS Gregor Krušič. Prireditev sta vodila Nuša Lesar in Gašper Bolhar.

Med klubi se je ponovno, že 17-ič zapored na vrh zavihtel ŽTK Maribor, ki ravno ta teden organizira edini mednarodni mladinski turnir v zimskem času v Sloveniji – Sava Infond Open. Mariborski klub je vrsto let nepremagljiv po seštevku točk, ki jih prinašajo mladi igralci z nastopi na slovenskih turnirjih, v prihodnje pa so si zadali ambiciozen cilj: »Narediti moramo vse, da bomo vsaj enega mladega igralca pripeljali med najboljših sto mladincev na svetu. Pravzaprav si bomo zadali cilj, da bo med najboljših 50«, je po razglasitvi dejal predsednik ŽTK Maribor Drago Završnik.

Pri dekletih ima Slovenija dve igralki med najboljšimi na svetu, Polono Hercog (Branik Maribor) in Tamaro Zidanšek (Terme Ptuj), a je nedaleč z njima 19-letna Kaja Juvan, ki je letos maturirala z odliko, na trenutnem 126. mestu na lestvici WTA pa je povsem blizu stoterici. Priznanje za letošnje dosežke je prejela tudi ena najboljših igralk med dvojicami Andreja Klepač, ki ima letos dve turnirski zmagi s turnirjev vrednih dva in pol milijona ameriških dolarjev.

Pri fantih je med svetovno teniško elito Aljaž Bedene, ki je, vključno z zmago v Portorožu na turnirju serije challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open, kasneje nanizal nekaj izjemnih rezultatov. Bedene je bil v 3. krogu OP ZDA, v finalu turnirja v Metzu in četrtfinalu turnirja na Dunaju. »Z začetkom sezone ne morem biti zadovoljen, a sem moral sprejeti davek zaradi menjave športne opreme. Po Portorožu sem formo močni dvignil in zadnjim delom sezone moram biti zadovoljen. Decembra grem na priprave v Barcelono, potem pa januarja na drugo stran sveta, kjer bo tudi prvi turnir za grand slam. V prihodnji sezoni ne bom igral v Južni Ameriki, ampak se že veselim nastopa v Indian Wellsu, kjer je že dolgo nisem igral«, je dodal Aljaž Bedene, ki ne skriva želje po uvrstitvi med najboljših 30 igralcev na svetu. Priznanje je za letošnjo sezono prejel tudi Blaž Rola (146. ATP), ki se je z Bedenetom pomeril v polfinalu Portoroža. Rola se je z videom posnetkom javil z rajskega otoka, kar je sprožilo buren aplavz občinstva. Blaž je v letošnji sezoni prepotreben član slovenski reprezentanci za Davisov pokal, osvojil pa je turnir v mehiškem Leonu.

Nagrado za fair play je iz rok dr. Mira Cerarja prejel Nik Jurjevčič (Ljubljanska teniška akademija), ki je meseca maja priznal točko nasprotniku, pa čeprav je sprva kazalo, da je točka njegova. Dvoboj proti Danu Slapniku Troštu (TK Maja) je Nik dobil s 6:7, 7:6 in 7:6.

Posebno priznanje so za svoje sodniško delo prejeli Miha Kazimir Šmuc, Anja Vreg in Anja Regent. Priznanje za doprinos slovenskemu tenisu je prejel nekdanji as Grega Žemlja, ki danes deluje kot trener, posebno priznanje in naziv častni član Tenis Slovenije pa je prejel Andrej Polenec, ki je že skoraj 40 let aktiven pri teniških podvigih TK Triglav Kranj, od leta 2000 do 2004 pa je bil tudi predsednik Tenis Slovenije.

Slovenski članski prvaki, tako med fanti kot tudi pri dekletih so postali igralci TK Triglav Kranj, med veterani pa so bili najbolj uspešni člani TK Branik Maribor. V kategoriji do 12 let so državni prvaki postali igralke in igralci TK Center Court, kot tudi pri dečkih do 14 let. Sovrstnice imajo najboljše v TK Radomlje, pri mladincih pa je naslov državnih prvakov pripadel ekipi TK Terme Ptuj.

Najboljše igralke in igralci po kategorijah:
Do 12 let: Nala Kovačič (ŽTK Maribor) in Luka Albreht (TK Center Court)
Do 14 let: Ana Lanišek (TK Radomlje) in Matic Križnik (TK Center Court)
Do 16 let: Petja Drame in Gal Emeršič Potočnik (oba ŽTK Maribor)
Do 18 let: Pia Lovrič (TK Domžale) in Filip Jeff Planinšek (TK Terme Ptuj)
Članice in člani: Polona Hercog (TK Branik Maribor) in Aljaž Bedene (TD Slovan Ljubljana)

Omenimo še reprezentančni akciji članskih kategorij. V pokalu Federacij bo ženska reprezentanca nad katero bdi selektor Andrej Kraševec, v 1. evro-afriški skupini februarja 2020 igrala v Luksemburgu. Precej daljša pot pa čaka moško reprezentanco, ki jo bo selektor Miha Mlakar vodil bodisi v Pakistanu bodisi v Indiji. Dvoboj kvalifikacij za vstop v prvo svetovno skupino bo 6. in 7. marca 2020.

Več informacij