Spoštovane in spoštovani, minulo soboto se je akcija Gibalno ovirani gore osvajajo povzpela na Trstelj, zdaj pa jo mahamo na Lisco, kjer bomo v soboto, 23.10. sklenili letošnjo akcijo GOGO! V spodnjih vrsticah nekaj več o dogodku na Trstelju, dodajamo fotografije, hkrati pa vas vabimo na Lisco, vabilo najdete v priponki. Na Lisci bodo z nami alpinistični legendi Andrej in Marija Štremfelj, Slovenka leta mag. Natalija Spark, parašportnik David Škorjanc ter prostovoljci vseh delovnih skupin. Na koči v Tončkovem domu na Lisci bo pester kulturno-kulinarični program.

Kako smo se povzpeli na Trstelj
»Do Stjenkove koče na Trstelju (610 mnm) smo se odpravili iz slikovite kraške vasi Lipa po asfaltirani cesti proti vasi Temnice in zavili proti Renčam ter po 2,2 km nato v hrib za Trstelj. Vsepovsod so nas spomeniki in plošče opominjali na boj Kraševcev za svobodo in dostojanstvo.

Sledil je del asfaltne ceste, del makadama in še en konec asfaltne ceste. Dva dela makadama sta slabša in težje premagljiva za navadne invalidske vozičke – tu so se še posebej izkazali prostovoljci. Pohodniki na električnih invalidskih vozičkih so tu izkoristili prevoz do asfaltnega dela vzpona.  Eden je ta del in vzpon na vrh Trstelja zmogel z bravuro. Gre za Extreme X8, ki ga je za demonstracijo pripeljal in predstavil vodja Bauerfeinda v Sloveniji g. Andrej Jakšič. Preskusila sta ga dva udeleženca in bila nad njim navdušena. Marjana S. je dejala, da je z njim udobno in varno premagala zahtevna vzpona, Toni pa je potem, ko je osvojil vrh in se presedel nazaj v svoj invalidski voziček, to pospremil z besedami: »Kot, da bi usedel v fičota«. Upamo, da bo ta voziček na razpolago za preskus tudi na pohodu na Lisco, vsekakor pa ga bodo medtem preskusili še člani Društva distrofikov Slovenije.

Tempo, število počitkov, pomoč prostovoljcev se je med potjo prilagajala pohodnikom in terenu. Vse je očaral pogled na morje – lepo viden je bil del Devinskega gradu. Na koči smo pričakali še drugo skupino pohodnikov, ki so startali v Cerjah in se na Trstelj povzpeli po planinski poti. Predvsem so to bili slepi in slabovidni, ki pridno zbirajo štampiljke Slovenske transverzale. Koča stoji tik pod vrhom Trstelj (643 m), najvišjim vrhom Črnih hribov, ki se dvigajo nad planoto Tržaško-Komenskega Krasa med Lipo in Opatjim selom ter padajo proti Vipavski dolini med Dornberkom in Mirnom. Z vrha, na katerem stojijo televizijski oddajniki – 5 minut od koče, se pogled razprostira na Goriško s Sabotinom, Sveto Goro in Škabrijelom, za njimi ob lepi vidljivosti vidimo velik del Julijcev, bolj desno pa Trnovsko planoto z Golaki, Čavnom in Nanosom na vzhodu, pod katerim vidimo Vipavsko dolino. Na južno stran pa vidimo Tržaški zaliv, del italijanske obale, ob lepi vidljivosti pa tudi Savudrijski polotok. Oskrbnik koče Boštjan nam je s svojo ekipo pripravil izredno okusne jedi, ki so vsem izredno teknile.

Udeležence pohoda so nagovorili: parašportnik – Anej Doplihar, paralimpik, predsednica Planinskega društva Nova Gorica – ga. Franka Zega, oskrbnik koče Boštjan Božič, od akcije Odločen korak - Ana Oražem (Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti), za akcijo AMA – Marjeta Bratovž,  za akcijo GOGO – Stojan Rozman, v imenu akcije Paraplezalstvo – Marjeta Čič ter v imenu odbora PIN-OPP Jurček Nowakk. Sestop je ob blagi burji minil hitro, a veselo. Nekateri smo nato zavili še v »osmico« ali v Štanjel ter tako še okusili lepoto jeseni na Krasu,« je po pohodu zapisal Stojan Rozman.

Štirje partnerji
Ponosni partnerji akcije so Planinska zveza Slovenije, Sonček − Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p. ter Zveza paraplegikov Slovenije in Društvo distrofikov Slovenije. Odbor za planinstvo invalidov/OPP Planinske zveze Slovenije v drugih akcijah sodeluje še s Slovensko Karitas, Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zvezo tabornikov Slovenije ter drugimi manjšimi humanitarnimi organizacijami in posamezniki. Akcije Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO), Skupaj v hribe Nevrorazličini AMA (avtizem, motnja v duševnem razvoju, ADHD) in Slepi in slabovidni planinci se med seboj povezujemo in združujemo moči! Na poti nam bodo delali družbo prostovoljci. Akcija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Ambasadorji in parašportniki
Projekt so tudi letos podprli ambasadorji: dddr. Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, Marija in Andrej Štremfelj, Tone Kuntner, Brigita Langerholc in Viki Grošelj, Žiga X Gombač in Andrej Težak – Tešky. Akcijo podpirajo parašportniki, med njimi tudi Nastja Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Matic Keržan, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Gregor Gračner, Anej Doplihar in David Škorjanc.

Partnerska podpora
V danih razmerah je lažje, če imaš partnerja, ki ti stoji ob strani. Tega se zavedamo tudi v akciji Gibalno ovirani gore osvajajo. Zato smo še toliko bolj počaščeni in hvaležni, da nas tudi v novi sezoni podpira Nicehash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut, upravlja ga slovensko podjetje H-BIT.

Več informacij