Na svetovnem prvenstvu v Budimpešti je Andreja Leški osvojila svojo prvo kolajno na članskih svetovnih prvenstvih. Priborila si je srebrno kolajno v kategoriji do 63 kilogramov. V finalu je klonila proti petkratni svetovni prvakinji Francozinji Clarisse Agbegnenou.

Andreja Leški je bila  v uvodnem krogu izločilnih dvobojev kot četrta nosilka prosta, nato je s hitrim ipponom premagala Sandrine Billiet z Zelenortskih otokov. Veliko težja tekmica je bila Britanka Lucy Renshall. Po skoraj šestih minutah podaljška se je zmage veselila Andreja, ko je Britanka prejela še tretjo kazen. V četrtfinalu je Andreja nadaljevala s suverenimi predstavami in izkušeni 33-letni Ketleyn Quadros iz Brazilije podobno kot letos na Grand Slamu v Kazanu ni dala priložnosti za presenečenje. Odločilni met za ippon je sledil 39 sekund pred koncem dvoboja.

V polfinalu se je Andreja pomerila z Anriquelis Barrios iz Venezuele, ki jo je Andreja do sedaj premagala že štirikrat. Tudi tokrat je bila Andreja boljša, prednost si je zagotovil z odločno proti tehniko na polovici borbe. Prednost je nato zdržala do konca borbe in se veselila uvrstitve v svoj prvi finale na svetovnih prvenstvih. V velikem finalu ji je nasproti stala Francozinja Clarisse Agbegnenou. Francozinja si je minuto pred koncem z metom priborila prednost wazarija in nato nadaljevala v parterju, kjer si je zmago priborila že peti naslov svetovne prvakinje. Andreja je tako osvojila srebrno kolajno in postala svetovna podprvakinja kategorije do 63 kilogramov. Srebrna medalja na svetovnem prvenstvu v Budimpešti je njen največji uspeh v članski kategoriji.

Po uspehu kariere je Andreja svoje misli ob osvojeni srebrni kolajni strnila takole: "To je moja prvo kolajna na članskih svetovnih prvenstvih in že to je takoj srebrna. Občutkov ne znam čisto opisati, sem zelo srečna in za enkrat nisem še čisto razumela, kaj se dogaja in kaj sem dosegla. Sem zelo ponosna in vesela, obenem pa hvaležna vsem, ki mi stojijo ob strani in me podpirajo. Danes se je tekmovalni dan zame začel malo kasneje, ker sem bila prvi krog prosta. Prva borba s tekmovalko iz Kapverdskih otokov je bila zame kratka in ne pretežka, saj sem tekmovalko v nekaj sekundah z atraktivnim metom tekmovalko spravila na hrbet in zmagala. Nato sem nadaljevala v istem slogu, sicer bolj taktično. Proti Britanki Renshall je bil dvoboj težji, je zelo neugodna za moj način borbe. Na srečo se je na koncu vse izšlo v mojo korist. V četrtfinalu sem se pomerila z Brazilko Quadros, s katero sva imeli dvoboj pred kratkim na Grand Slamu v Kazanu, takrat sem izgubila, tokrat pa sem zmagala in ji vrnila za tisti poraz. Premagala sem jo z dvema lepima metoma in si tako prislužila ippon. Venezuelko Barrios sem poznala že iz preteklih tekmovanj, vedela sem, da ta dvoboj ne bo enostaven in bo zelo pomemben za celoten potek tekmovanja, saj sem si s to zmago priborila medaljo. Z metom za wazari sem povedla in nato to prednost brez večjih zapletov zadržala do konca dvoboja. V finalni dvoboj s Francozinjo Agbegnenou sem se podala agresivno, rekla sem si, da bom dala vse od sebe, saj sem vedela, da izgubiti nimam kaj, ker medaljo dobim ne glede na izid dvoboja. Francozinja je zelo močna in eksplozivna tekmica, pokazala sem tudi jaz, da imam v sebi tudi nekaj te agresije in nekaj, kar je dalo temo dvoboju nek poseben priokus, nad čimer so bili gledalci tudi navdušeni. Jaz vedno gledam na to, da pokažem najboljši judo, ne samo kako taktično priti do konca, ampak da pokažem kvalitetni judo. Vedno rada pogledam posnetke za nazaj in opazujem kvaliteto svojih borb. Vedno imam tudi v mislih med borbami, da pokažem lepe mete in čist judo. Vse to mi je danes zelo dobro uspelo. S Francozinjo se že poznava od prej, borili sva se tako na tekmovanjih kot tudi na pripravah. Pred današnjim dvobojem sem z njo že dvakrat izgubila. Glede na to, da se v kategoriji do 63 kilogramov govori, da sem ena najmočnejših tekmovalk na svetu, mislim, da sva si na tem področju zelo konkurenčni. Agbegnenoujeva mi je po dvoboju tudi čestitala in mi povedala, da dvoboj z mano za njo ni bil lahek. Pripravila sem se, kolikor sem se lahko in dala vse od sebe, ne glede na to, da sem medaljo že imela v žepu. Ta srebrna kolajna je zame en velik dosežek, ki si ga vsak judoist želi na svoji poti. Danes sem dokazala ne le, da se lahko borim z elito, ampak da sem tudi jaz zdaj že del te elite v kategoriji do 63 kilogramov."

Za Alena Vučino je bil to njegov prvi nastop na svetovnem članskem prvenstvu v karieri. V pravi borbi se je srečal z Turkom Kocem, Alen je dobro začel in povedel z wazarijem, v nadaljevanju je Turk izkoristil trenutek nepazljivosti Alena in ga vrgel za ippon ter tako zmagal in Alena izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

Prenos v živo