Čudoviti beli lipicanci Kobilarne Lipica bodo od 24. do 29. julija posebni gostje velikega konjeniškega festivala Equestria v Franciji. Navdušili bodo s spektakularnimi skoki šole nad zemljo in figurami klasične dresure.

Izbrani beli lipicanci Kobilarne Lipica bodo od 24. do 29. julija zvezde velikega konjeniškega festivala Equestria v francoski državni kobilarni v Tarbesu. Nastopili bodo na gala večernih predstavah Noč kreacij, na katerih se bo v prepletu magičnih prizorov s konji in umetniki predstavilo kar 300 konj iz vse Evrope.

Beli lipicanci in jahači Kobilarne Lipica bodo na festivalu v kobilarni v Tarbesu, ki jo je leta 1806 ustanovil Napoleon, izvedli spektakularne skoke šole nad zemljo, nastop kvadrilje in figure visoke šole klasičnega jahanja. Predstavili se bodo na prizorišču, kjer je lani med drugimi nastopil veliki zvezdnik dela s konji v svobodi Jean-François Pignon. Zasnovo predstave bo pripravil vodja festivala Benjamin Aillaud, ki obenem prenaša svoje izjemno znanje na jahače in voznike vpreg Kobilarne Lipica.

Kobilarna Lipica se tako povezuje s konjeniškimi institucijami in predstavlja preplet konjeniških tradicij Evrope. Za lipiško kobilarno bo to prvo večje gostovanje po letu 2014, ko so štirje njeni jahači nastopili ob praznovanju 440. obletnici ustanovitve nemške državne kobilarne Marbach, najstarejše kobilarne na svetu.

Z željo po promociji in povezovanju konjeniških tradicij v teh dneh v Lipici gostujejo temperamentni andaluzijski konji združenja Cordoba Ecuestre. Najlepši beli lipicanci in posebni gostje iz Cordobe pripravljajo niz novih nepozabnih predstav, s katerim bodo med 20. do 29. julijem skupaj predstavili zgodbo o prihodu temperamentnih španskih žrebcev, ki so kmalu po ustanovitvi Kobilarne Lipica leta 1580 prispeli iz Španije in napisali eno prvih poglavij izjemne zgodbe o nastanku lipicanske pasme konj.

Foto: Mitja Božič in Cordoba Ecuestre