Z ljubljanskega Kongresnega trga bo jutri štartalo 129 kolesarjev, ki si bodo v petih etapah po Sloveniji do 23. junija prizadevali za osvojitev zelene majice. Med njimi so tudi zvezdniška imena iz sveta kolesarstva, kot sta domačina Tadej Pogačar in Jan Polanec, in tuji športniki Mark Cavendish, Pascal Ackermann, Esteban Chaves. 26. kolesarsko dirko Po Sloveniji bodo ljubitelji športa po svetu  spremljali v neposrednem prenosu prek TV Eurosport 1, ki po svojem dosegu spada v sam vrh globalnih medijev. Na različnih kanalih Eurosporta poteka tudi oglaševalska kampanja, ki predstavlja Slovenijo kot odlično destinacijo za aktiven oddih s pestro ponudbo tudi na področju gastronomije, kulture in kulturne dediščine.  

»Odmevni športni dogodki, kot je kolesarska dirka Po Sloveniji, so odlična priložnost za promocijo Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije, zato smo se že tretje leto po vrsti dogovorili za prenos tekme na Eurosportu. Gre za zahteven projekt, ki smo ga izpeljali v partnerstvu z Adria Mobilom, 31 destinacijami in drugimi partnerji. Ocenjujemo, da bo lahko Slovenijo prek 10-urnega neposrednega prenosa dirke in intenzivnega kombiniranega oglaševanja od maja do julija občudovalo 40 milijonov ljudi po vsem svetu. Vrednote, kot jih zagovarjamo v slovenskem turizmu, bo še poudaril slogan dirke 'Boj za zeleno', ki nosi sporočilo o pomenu prizadevanj za varovanje okolja, trajnostno mobilnost in zdrav način življenja. Verjamem, da bodo destinacije z vključitvijo svojih prebivalcev poskrbele za izjemno navijaško vzdušje,« izpostavlja mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO).

STO je za učinkovito promocijo Slovenije kot turistične destinacije tretje leto zapovrstjo v medijih Eurosporta zakupila oglasni prostor za oglaševalsko kampanjo, ki tokrat poteka med 15. 6. in 31. 7. V tem času bodo na TV kanalih Eurosport 1 in 2 predvajali 128 oglasov dolžine 30 sekund, katerih vsebina je turistična predstavitev Slovenije. Oglaševanje v okviru Eurosportove mreže vključuje še 1,28 milijona prikaznih spletnih pasic na spletni strani, objave na FB strani, ki ima 10 milijonov sledilcev, in na profilu Twitter s 135.000 sledilci. V okviru partnerske oglaševalske kampanje Adrie Mobila in destinacij, ki poteka med 15. 5. in 25. 6., pa so še posebej izpostavljene destinacije, ki letos gostijo cilje in starte dirke Po Sloveniji: Ajdovščina, Rogaška Slatina, Idrija, Novo mesto in Celje ter Ljubljana, Maribor, Trebnje, Žalec in Nova Gorica.

Letošnji novosti sta, da bo dirko v celoti v več kot 120 državah neposredno prenašal TV kanal Eurosport 1, ki mesečno doseže skoraj 18 milijonov gledalcev, kar ga uvršča v sam vrh globalnih medijev, in sicer kar 2 uri na dan (pol ure več kot v lanskem letu). Ekipa Eurosporta bo pripravila tudi nekaj posebnih reportaž. Vsi posnetki na Eurosportu bodo vključevali tudi prikaze naravnih in kulturnih znamenitosti z vseh petih tras, kar pomeni neposredno navezavo na ključne produkte slovenskega turizma. STO se je z usklajevalnimi sestanki in promocijskimi materiali vključila tudi v aktivacijo občin, prek katerih poteka trasa dirke, da bi se med njenim prenosom v živo lahko čim bolje predstavile. Znamčenje tras s promocijskih materialom I Feel Slovenia, kot so zastavice in biološko razgradljivi baloni, poteka v sodelovanju 31 občin s STO, ki je tudi krila stroške za pripravo destinacijskih TV oglasov. STO tudi sodeluje pri usklajevanju točk POI (Points of Interest) in študijskem potovanju novinarjev medijske hiše Eurosport.

Štart 26. kolesarske dirke Po Sloveniji s sporočilom Fight for Green (Boj za zeleno) bo danes, 19. 6., ob 12.15 s Kongresnega trga v Ljubljani. Znak za štart bo dal župan MOL Zoran Janković. Dirki posvečena prireditev pa se bo pričela že ob 10.50 z napovedjo ekip in nastopom glasbene skupine StrojMachine na inštrumentih, izdelanih iz odvrženih predmetov.

Videe si lahko ogledate na tej povezavi.

Na fotografiji (od leve): Bogdan Fink, organizacijski direktor 26. dirke Po Sloveniji, Luka Mezgec, Jan Polanec, Tadej Pogačar, mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, in Nina Kosin, vodja odnosov z javnostmi pri Turizmu Ljubljana.

Foto: Vid Ponikvar, Sportida