V Kočevju so spravili pod streho peto svetovno prvenstvo v metu motorke. Na tekmovanju, kjer se je v kvalifikacijah predstavilo 36 metalcev in dve metalki, je končno zmago slavil domačin, kočevski adut Denis Sevnšek. S tem je osvojil že četrti naslov svetovnega prvaka, najboljši je bil namreč že na prvih treh prvenstvih. Za seboj je tokrat pustil lanskoletnega zmagovalca in lastnika najdaljšega meta v zgodovini tekmovanja, Bosanca Danijela Đukarića, tretji pa je bil še en slovenski predstavnik, Andrej Kostevc.

Lepo napolnjene tribune v Gaju so bile priča približno peturni tekmi silakov iz Slovenije in nekaterih drugih držav nekdanje Jugoslavije. Zmaga je ostala (dobesedno) doma, saj je slavil Kočevec Denis Sevnšek z najdaljšim metom dneva 9,90 metra. Magične meje desetih metrov in tako želenega svetovnega rekorda (ta iz lanskega tekmovanja znaša 10,06 metra), za katerega so tokrat organizatorji obljubili tudi dodatno finančno nagrado, torej tekmovalci niso uspeli doseči, vseeno pa so številni obiskovalci lahko spremljali dolge mete. Poznovečerni finale pod reflektorji in v rahlem dežju je dal dobitnike vseh treh odličij. Po uspešno prestanih kvalifikacijah, kjer se je v dveh serijah pomerilo 36 tekmovalcev, so v finalu najboljše osmerice odločali trije meti. Naslov svetovnega podprvaka je osvojil lanskoletni zmagovalec in aktualni svetovni rekorder, gost iz BIH Danijel Đukarić, na tretje mesto pa se je prebil še en Slovenec Andrej Kostevc. V kvalifikacijah sta nastopili tudi dve ženski, domačinki Tanja Vončina in Valentina Colnar, v finale najboljše osmerice pa se je poleg treh bosanskih uvrstilo še pet slovenskih metalcev. Nekaj pred polnočjo je tako po vseskozi z dežjem grozečem nebu poletela še zadnja motorna žaga, težka približno devet kilogramov in pol.

Po besedah kočevskih organizatorjev je celoten dogodek potekal po željah in pričakovanjih, dober obisk domačih ljubiteljev športa in močna mednarodna konkurenca nastopajočih pa sta prav tako jasna dokaza, da je obljuba o organizaciji športnega in družabnega spektakla resnično držala in se je v celoti izpolnila. Prireditev bo tudi v prihodnje ostala tradicionalna, zato Kočevje na istem prizorišču najboljše svetovne metalce motorke znova pričakuje naslednje leto na že šestem tovrstnem prvenstvu.

Več informacij

Tekst: Izidor Volf


Nazaj