Slovenska voznika Miha Tavčar in Klemen Turk sodita med najuspešnejše tekmovalce, ki so z lipicanci ta konec tedna nastopili na Svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg v nemškem Drebkau. Ekipno sta osvojila 14. mesto in tako dosegla najboljši svetovni rezultat z lipicanci. Miha Tavčar se je znova uvrstil med 20 najboljših na svetu v maratonu, ki predstavlja najzahtevnejšo preizkušnjo svetovnega prvenstva. V prihodnje obeta še veliko tekmovalnih uspehov, saj je 17. mesto v maratonu osvojil z enim izkušenim konjem in enim konjem, ki izkušnje šele nabira.

»Slovenska ekipa z lipicanci je plasirana. Ekipno smo dosegli 14. mesto in uspešno zaključili četrto svetovno prvenstvo, na katerem smo nastopili. Danes zvečer bomo s svojimi lipicanci prispeli domov in segli v roke vsem, ki so nas podpirali ves čas priprav na svetovno prvenstvo.« Tako je vodja slovenske ekipe Bojan Polšak sklenil vtise s Svetovnega prvenstva v vožnji dvovpreg, ki se je včeraj zaključilo v nemškem Drebkau.

Ekipno 14. mesto pomeni novo spodbudo za nadaljnje delo in treninge, saj je zagotovo najboljši ekipni rezultat voznikov, ki so na svetovnem prvenstvu nastopili z lipicanci. 17. mesto Mihe Tavčarja v maratonu pa priča o znanju, spretnosti in izkušnjah tega izjemnega tekmovalca Kobilarne Lipica, mojstrstvu v vprežnem športu in kakovosti slovenske reje lipicanca.

»Glede na izkušenost konj smo svetovno prvenstvo uspešno zaključili, med vozniki z lipicanci smo zagotovo v vrhu,« je vtise strnil Miha Tavčar, ki je tokrat nastopil z izkušenim lipicancem 639 Conversano Capra IV in lipicancem 693 Maestoso Batosta XV, ki je sicer zelo obetaven, vendar prave tekmovalne izkušnje šele nabira. Skupno je Tavčar osvojil 33. mesto, v prihodnje pa lahko od njega in njegovega sovoznika Damjana Ščuke pričakujemo še veliko športnih uspehov.

Drugi voznik Kobilarne Lipica Klemen Turk je osvojil 68. mesto svojima lipicancema 502 Conversano Allegra VIII in 274 Conversano Allegra ter sovoznikoma Rebeko Grabar in Andrejem Glažerjem. Z vtisi svetovnega prvenstva je zadovoljen, tudi zaradi novih izkušenj in motivacije: » Rezultati so v redu, zdaj pa gremo novim izkušnjam in novim tekmovanjem naproti.»

Seštevek dresurne, maratonske in spretnostne vožnje na Svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg v Drebkau je že drugič zapored prinesel lovoriko svetovnega prvaka madžarskemu vozniku Martinu Hölleju. Srebro je osvojil Sandro Koalick iz Nemčije, bron pa Stan van Eijk z Nizozemske. Ekipna zmaga je pripadla Madžarski pred Nizozemsko in Nemčijo. Septembra leta 2021 se bodo najboljši vozniki dvovpreg sveta znova srečali na svetovnem prvenstvu v Kronenbergu na Nizozemskem.

Pri nastopih na svetovnem prvenstvu sta slovensko ekipo podprli Kobilarna Lipica in Konjeniška zveza Slovenije. Ekipa se je na prvenstvo pripravljala s trenerjem Benjaminom Aillaudom. Tisoč kilometrov dolgo pot od Drebkaua do doma bo slovenska ekipa prepotovala v dveh dneh. Miha Tavčar, Klemen Turk in ostali člani ekipe so včeraj prenočili v Nürnbergu pri družini Matern, ki se je junija s petimi lipicanci in kočijo podala na pot od Lipica do Dunaja. Danes se bodo znova podali na pot in zvečer prispeli domov.

Vsi rezultati in startne liste

Foto: Krisztina Horvath