Enej Marinič se je v izločilnih dvobojih najprej pomeril s Fincem Puumalainenom. Že na zadnjem evropskem prvenstvu v Pragi sta se srečala v prvem krogu izločilnih dvobojev, takrat je slavil Finec. Tokrat je Enej najprej povedel z metom za wazari, nato pa dvoboj zmagal še z drugim metom za wazari. V drugem krogu izločilnih dvobojev ga je Izraelec Sasson z metom za ippon izločil po nekaj sekundah dvoboja.

Svoje občutek je po dveh dvobojih v Lizboni Enej strnil takole: "V prvem dvoboju sem se počutil dobro, šel sem z mislijo na zmago in da sem boljši od Finca. Čeprav je imel on zadnje čase kar dobre borbe in se prebijal do uvrstitev na svetovnih pokalih, sem ga vseeno suvereno premagal. Na borbo z Izraelcem sem se pripravljal z mislijo na dolgo borbo, ker sem vedel, da ga lahko vseeno presenetim, če se mi ponudi priložnost. Ob prvem prijemu sem mu želel na drugo stran kontrirati, takrat mi je zahakljal nogo in me vrgel. Tukaj se vidijo njegove izkušnje in da je trinajsti na svetovni lestvici. Nad drugo borbo sem zelo razočaran, ker sem ciljal na neko uvrstitev na tem evropskem prvenstvu in bil sem dobro pripravljen. Vsak je premagljiv in tudi Izraelec je premagljiv in na to sem tudi računal ni tukaj judoista, ki se ga ne bi dalo premagati vsakdo lahko izgubi na takšnih tekmah. V vsako takšno borbo moraš iti na vse ali nič, predvsem ko si v podrejenem položaju. Na mednarodnih pripravah in marsikateri tekmi sem si priboril nek status, da lahko marsikoga vržem, tudi tiste najboljše na svetovni lestvici. Pokazal sem, da se lahko borim na enakovrednem nivoju z njimi. Premagal sem že judoiste s kolajnami iz svetovnih prvenstev in zato vedo, da me ne smejo podcenjevati. Zdaj se komaj počasi vračam na tekmovalne tatamije po poškodbi. Po vrniti zdaj šele začenjam nabirati prve zmagane borbe in zato mi vsaka zmagana borba veliko pomeni."

Narsej Lackovič je svoj prvi dvoboj na članskih evropskih prvenstvih pričel z zmago. Premagal je tekmovalca San Marina Persoglia z metom za ippon v drugi minuti dvoboja. V tretjem krogu izločilnih dvobojev mu je nasproti stal Nizozemec Smink. Ta si je najprej priboril točko prednosti z wazarijem in nato dvoboj zmagal z metom  za ippon. Po svoji dveh prvih borbah na članskih evropskih prvenstvih je Narsej strnil svoje misli takole: "Moja prva borba je bila zelo dobra, z drugo pa nisem ravno zadovoljen. Nasprotnik je seveda bil premagljiv, vendar se ni izšlo po mojih načrtih. Za drugo borbo sem se pripravljal bolj za Španca kot pa za Nizozemca. S Špancem sem se srečal že leta 2019 v Düsseldorfu v tretjem krogu izločilnih dvobojev. Pozna se tudi korona, ker smo v tem času manj trenirali in bili tudi zelo omejeni glede priprav, sparingov in ostalih tekmovanj. V Ljutomeru delamo zelo dobro, upam, da bo še kdo od naših mlajših borcev osvojil kakšne kolajne na mladinskem ali kadetskem evropskem prvenstvu in kasneje tudi na članski ravni."

Patriciji Brolih je v drugem krogu izločilnih dvobojev nasproti stala četrta nosilka in dvakratna olimpijska medalistka Francozinja Tcheumeo. Obema judoistkama so prisodili po dve kazni, pol minute pred koncem pa je Francozinja izkoristila priložnost in z metom za ippon premagala Patricijo in jo izločila iz nadaljnjega tekmovanja. Svoje nastope je Patricija opisala takole: "Mislim, da sem se danes veliko boljše borila kot nazadnje. Nasprotnice se nisem bala, mogoče se je na začetku videlo malo strahu, vendar je ta kmalu izzvenel in sem se sprostila. Tudi jaz sem mislila, da se bo borba prevesila v podaljšek in boj za zlato točko, ampak me je z njenimi izkušnjami premagala malo pred iztekom rednega dela. S puncami v Bežigradu delujemo kot eno, si pomagamo, svetujemo, tudi če katere ni na tekmi, se slišimo in pogovarjamo o nasprotnicah. S trenerjem Andrejem se tudi zelo dobro razumemo, kot sami vidite, ima same pozitivne lastnosti, čeprav se včasih zaradi jezikovne ovire težje razumemo, nam uspe izpeljati stvari zelo dobro in kot vidimo, z njegovo pomočjo posegamo tudi po kolajnah. V kategoriji do 78 kilogramov se še malo lovim, nisem še čisto sto odstotna, ampak se bom potrudila, da bom dala vse od sebe in upam, da bom šla po stopinjah Klare Apotekar in Ane Velenšek."

V prvem krogu izločilnih dvobojev kategorije nad 100 kilogramov je nastopil tudi Vito Dragič. Nasproti mu je stal Ukrajinec Gordiienko, ki si je najprej priboril prednost wazarija ter nato še z drugim wazarijem zaključil dvoboj in Vita izločil iz nadaljnjega tekmovanja. Vito Dragič je svoj dvoboj v Lizboni opisal takole: "Ukrajinec mi je dokaj nepoznan, boril sem se z njim samo enkrat, pred nekaj leti. Bolj kot njegova tehnika mi je bila nepoznana njegova moč.  Vedel sem, da lahko prvi napad mogoče izkoristim, kar se ni izšlo. Ko me je nato prijel, nisem mogel strgati garda. Tudi po višini sva izenačena, kar je za mene nekaj nepoznanega, saj tega nisem vajen. Vedel sem, da je bolj kot ne njegova edina tehnika uchi-mata. Bil sem pripravljen na to in tudi na protinapad, vendar nisem vedel, pod kakšnim kotom in s kakšno močjo bo potegnil. Zdaj se bom najbolj fokusiral na svetovno prvenstvo v Budimpešti, za Grand Slam Kazan se še nismo odločili, ali grem ali ne. Imel bom dva meseca časa, da se lahko malo bolj pripravim in osredotočim samo na to tekmovanje."

Generalni sekretar Judo zveze Slovenije Franc Očko je evropsko prvenstvo v Lizboni povzel takole: "Veseli nas, da sta tudi naši mladi tekmovalki  Andreja in Kaja prišli do medalje, prve na tako velikem tekmovanju, kot je evropsko prvenstvo. Upamo, da bomo nadaljevali to tradicijo osvajanja kolajn na evropskih prvenstvih. Lansko leto se je na žalost zgodilo, da smo po 18 letih zapored ostali brez kolajne na članskem evropskem prvenstvu, letos pa se vračamo kar s tremi medaljami, kar je velik uspeh. Sicer smo v moški konkurenci v zaostanku, vidi se, da naši tekmovalci še ne pridejo do finalnega bloka, konkurenca je izjemna in na tem področju bomo morali še kaj narediti. Vsi te uspehi so plod dolgoletnega dela, to se ni zgodilo čez noč. Upamo, da bodo to formo naši tekmovalci obdržali, tukaj sta še poleg prisotnih v Lizboni Ana Velenšek in Adrian Gomboc, na katera bomo tudi računali še v prihodnje. Želim si, da se bosta do svetovnega prvenstva in olimpijskih iger uspela pripraviti in doseči nivo, na katerem sta že bila."

Več o tekmovanju

Foto: JUDO ZVEZA SLOVENIJE