Velenjski rokometaši so v soboto na povratni kvalifikacijski tekmi prvega kroga pokala EHF na domačem terenu z 28:22 premagali švedski Alingsas. Razlika šestih zadetkov Velenjčane pelje v drugi krog kvalifikacijskega dela tekmovanja, v katerem se bodo v oktobru pomerili s poljsko zasedbo Gwardia Opole.

Črno-rumeni so tekmo dobro odprli ter z golom Matica Verdinka in Nikole Špelića povedli za dva (2:0). Obramba je bila čvrsta, nekaj tehničnih napak pa se je prikradlo v napad, kar je Švedom omogočilo, da so držali korak z domačimi in se v 15. minuti uspeli približati na gol zaostanka (6:5). V drugem delu prvega polčasa so ose zaigrale bolje in s štirimi zaporednimi zadetki Verdinka povedle z 11:6. Ob koncu polčasa se je nasprotna ekipa približala in velenjski rokometaši so na odmor odšli s tremi zadetki prednosti (13:10).

Z napadom so drug polčas začeli Švedi, ki pa priložnosti, da se varovancem Zorana Jovičića približajo na dva zadetka zaostanka, niso izkoristili. Izjemne obrambe Emirja Taletovića, ki se je izkazal že v prvem delu, so skupaj z borbeno obrambo domačim omogočile, da so si v prvih sedmih minutah priigrali prednost šestih zadetkov (16:10). Dobri obrambi se je pridružilo še nekaj več osredotočenosti v napadu in rokometaši Gorenja Velenja so do zadnjih petih minut držali prednost štirih ali petih zadetkov. Nekaj nervoze se je v igro domačih prikradlo ob koncu tekme, skandinavska ekipa se je približala (23:20), zaradi rdečega kartona pa je igrišče zapustil Miha Kavčič. A Velenjčani se niso pustili zmesti. Miljan Vujović je v 55. minuti obranil strel s sedmih metrov, kar je na noge dvignilo že prej glasno Rdečo dvorano ter napovedalo zanimive zadnje minute. Švedi se niso uspeli vriniti v igro in na koncu so morali priznati premoč domači ekipi (28:22).

Rokometaši iz Šaleške doline so ob podpori glasnih navijačev in enkratne atmosfere na prvi domači tekmi pokazali tisto, kar so napovedovali. Izjemna borbenost in želja sta krasili igro velenjske ekipe skozi celoten obračun. Najboljši strelec tekme je bil s sedmimi zadetki Matic Verdinek, sedem jih je dodal Nikola Špelić. Ose v prihajajočem tednu čaka prvi izziv v domači ligi, ko se bodo v sredo odpravili na težko gostovanje k ekipi Jeruzalem Ormoža.

Zoran Jovičić, trener Gorenja Velenja: »Zopet smo se dobro pripravili na nasprotnika, naredili smo manj napak. Vzdušje v dvorani je bilo dobro in je ekipi pomagalo, da je postala še boljša. Vsak posameznik je nekaj doprinesel k tej zmagi, fantje so na igrišču prikazali neverjetno borbenost. Zdaj gremo naprej, veliko časa za proslavljanje te zmage ni. Že v sredo se odpravljamo na izredno težko gostovanje v Ormož, zato se je potrebno dobro spočiti in pripraviti na novo tekmo.«

Miljan Vujović, vratar Gorenja Velenja: »Uvrstili smo se v drugi krog kvalifikacij Pokala EHF, današnja tekma je bila zares odlična. Danes smo pokazali, da nas krasita borba in želja. Dobro smo se pripravili na nasprotnika, poznali smo njihovo igro prav tako pa se zavedali naših napak s prve tekme. Te smo danes odpravili in zasluženo zmagali.«

POKAL EHF, 1. KROG KVALIFIKACIJ
1. tekma, 2. september, 18.00 (Alingsas, Švedska):
ALINGSAS : GORENJE VELENJE 26:23 (12:10)

GORENJE VELENJE: Taletović 11 obramb, Vujović 5 obramb, Logar, Mazej 0, Haseljić 5, D.Tajnik 1, Špelić 6, Matanović 3, Levc 1, Stojnić 2, Miklavčič , Banfro, Verdinek 3, J. Tajnik, M. Kavčič 1, A. Kavčič 1.

2. tekma, 8. september, 20.00 (Velenje, Rdeča dvorana):
GORENJE VELENJE : ALINGSAS 28:22

GORENJE VELENJE: Taletović 11 obramb, Vujović 2 obrambi, Logar, Mazej 0, Haseljić 2, D.Tajnik 0, Špelić 7, Matanović 0, Levc 0, Stojnić 1, Miklavčič 2, Banfro, Verdinek 10, J. Tajnik, M. Kavčič 1, A. Kavčič 5.

Več informacij

Foto: RK Gorenje Velenje