Ljubljana, 2. december 2020 - Tenis Slovenija tudi v času pandemije koronavirusa ohranja humanitarni projekt Gibaj, mladina! in tako izpolnjuje tri zastavljena poslanstva: spodbujanje športne vzgoje mladih, humanitarnost in družbeno odgovornost. Ker se na Tenis Sloveniji zavedamo pomena vzgoje in usmerjanja mladostnikov v zdrav način življenja, želimo družbeno odgovorno vplivati na odločitve ter dejavnosti družbe in okolja, zato zbiramo finančna sredstva za otroke iz socialno ogroženih družin. V šestih različnih regijah je v projekt vključenih več kot 50 otrok.

Strokovnjaki opozarjajo na pozitiven vpliv športno-gibalnih kompetenc za holistični razvoj otroka. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča mladini najmanj 60 minut dnevne športno-gibalne aktivnosti. Žal pa raziskave kažejo, da so današnji otroci vse manj vzdržljivi, vse manj športno-gibalno aktivni, prekomerno težki in preveč časa preživijo pred računalniki. Še posebej je to vidno v zadnjem obdobju, v obdobju pandemije koronavirusa, ko je šport med mladimi še toliko bolj otežen. Na Tenis Sloveniji ne želimo, da bo današnja mladina zaradi prekomerne telesne teže in diabetesa živela manj kvalitetno in bila prikrajšana za užitke in veselje, ki jih prinaša ukvarjanje s športom, še posebej s tenisom. 

Namen projekta je poudariti, da sta šport in fizična aktivnost otrok ne samo koristna za njihovo zdravje, telesno pripravljenost in vzdržljivost, temveč koristita tudi njihovemu splošnemu dobremu počutju in razvoju. Mladostniki, ki se ukvarjajo s športom, kažejo bolj pozitivno socialno vedenje, boljše socialne veščine in razvijejo močnejši občutek za osebno odgovornost. Zato je namen pomagati socialno šibkejšim otrokom do zmožnosti brezplačne telesne vadbe in spoznavanjem s prvimi koraki tenisa. Posredno želimo na Tenis Sloveniji tudi s tovrstno popularizacijo tenisa navdušiti vse otroke za igro ali vsaj spoznavanje tenisa.  

Cilja projekta je zbrati sredstva za financiranje enkrat tedenske eno urne vadbe za več kot 50 otrok na leto, starosti med 8 in 12 let. Organizirano vadbo bodo izvajali usposobljeni vaditelji v teniških klubih širom Slovenije, ki so partnerji in izvajalci projekta. V tokratni projekt so vključeni teniški klubi: TK Maja Matevžič, Teniški klub Nova Gorica, Cokan Teniška akademija, TK Radovljica, TK Krško, TK As Litja. Sredstva se zbirajo s pomočjo donacij s strani podjetij in fizičnih oseb ali prek SMS donacij: pošlji SMS TENIS5 na 1919 ter z dražbo predmetov znanih slovenskih in tujih športnikov. Celoten izkupiček se daruje humanitarni organizaciji Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje, izključno za projekt Gibaj, mladina!